torsdag 15 oktober 2009

Cykeldopning igen!

Franska myndigheter har inlett en utredning av dopningsbrott mot flera av cykelstallen i årets Tour de France. Detta sedan man hittat medicinsk utrustning för dopning på många platser efter det att stallen flyttat vidare. Det är väl ingen som tror att den professionella cykelsporten är ren från dopning. Jag är övertygad om att det är en av de sporter där fusket är mest förekommande. Fullt i klass med kraftsporter. Jag tror helt enkelt inte att man i tillräcklig omfattning VILL få bukt med problemet. Jag tror inte ens att många inom sporten ser det som ett problem. Varje gång frågan kommer upp blir jag påmind om vad som hände för några år sedan. När jag zappade runt på TV:n hamnade jag på dansk TV som visade ett av de stora loppen. Dansk TV visar mycket mer cykelsport än svensk. Och Jag reagerade på att cyklisterna cyklade så sakta. Jag blev nyfiken och tittade vidare, och undrade varför man slösade TV-tid på att visa cyklisterna när dom inte tävlade utan bara var ute och nöjescyklade. Efter ett tag kom förklaringen. Cyklisterna genomförde en protest mot dopningskontrollerna. Det vill säga, dom protesterade mot att dom kontrollerades!

Sverige verkar komma att få många miljoner doser influensavaccin över. När Högeralliansregeringen valda att skriva ett avtal med det multinationella läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline istället för att tillsammans med våra Nordiska grannar bygga en egen vaccinfabrik (som bland annat Danmark ville) så förband vi oss tydligen också att när WHO upphöjt influensan till en pandemi att köpa doser till alla svenskar. Sverige har alltså blivit tvingade att köpa 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix. När det nu verkar som om de flesta bara behöver en dos är intresset från Glaxo Smith Kline inte så stort för att omförhandla avtalet. Till detta kan läggas att väldigt många verkar välja att inte vaccinera sig. Delvis av befogade funderingar, dvs att man helst undviker vaccinering eftersom sjukdomen, om man drabbas av den, med största sannolikhet inte är så allvarlig. Men, det sprids också rykten om vaccinets farlighet, om att det innehåller gifter osv. Så är det alltid när något händer, det dyker upp skit från underjorden. Ett av ryktena handlar om att vaccinet innehåller kvicksilver. Vilket det gör, som konserveringsmedel. En dos innehåller 2,5 mikrogram. Man räknar med att vi får i oss 6-12 mikrogram kvicksilver via vår mat varje vecka. Som slutsats kommer Sverige att få många miljoner doser över, kanske mer än hälften av de 18 miljoner doserna. Jag har fortfarande inte bestämt mig själv än. Jag är skeptisk till vaccinering om det inte handlar om allvarliga sjukdomar. Det är kanske bättre att vara sjuk en vecka och sedan vara immun mycket bättre än om man tar en spruta. Jag har inte brukat vaccinera mig mot influenserna. dessutom var det fruktansvärt stora sprutor som användes och som stacks in långt in i armen...

Organisationen Företagarna har undersökt vilka politiska förslag som har störst stöd från landets småföretagare. Dom har fått en mängd förslag att ta ställning till (utan att veta vilka partier som låg bakom förslagen). Störst stöd hade ett förslag från Miljöpartiet. På andra plats kom ett förslag från Vänsterpartiet. Surt sa Mauderaten om livet.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från det vackra landskapet Skåne blir Byke. Byke är en grupp mindre trevliga människor, ett pack eller hur vi nu ska beskriva det.

Det vackra höstvädret har fortsatt. Kallt, men klar och härlig luft. Jag gjorde en kort tur till Helsingborg på förmiddagen. Och började på hemresan nästa irritera mig över att jag köpt tågbiljetter helt i onödan. På resan in var tågvärden en av de traditionella som jag lärt känna. Hon trodde jag hade månadskort som jag brukat ha så hon brydde sig inte om att titta på min biljett. Och på hemresan dök det inte upp någon alls och ville titta på biljetten. Förrän lyckligtvis precis innan jag skulle stiga av. det var ju tur så jag inte köpt biljetter i onödan.

Slutligen kan vi notera att det i kväll är dags för domen för fototävlingen i Höganäs den 26 september. Rapport kommer i morgon. Jag lovar att publicera den/de bilder som blev bäst placerade i tävlingen - om nå någon bild blev placerad. Att jag ska vinna hela tävlingen som jag gjorde förra gången är helt uteslutet.

Inga kommentarer: