söndag 11 oktober 2009

Slipper vi både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna?

Expressens oktobermätning av politikernas popularitet (utförd av Demoskop) visar på ett tapp för Högeralliansen med 1,1% till 44% medan det Rödgröna blocket ökar 1,2% till 50,7%. Både Kristdemokraterna (-0,4%) och Sverigedemokraterna (-0,7%) tappar till vardera 3,7% och skulle alltså inte finnas med i nästa Riksdag. Något jag ser som mycket positivt - att slippa båda partierna alltså. Både Moderaterna (27,2%) och Folkpartiet (7,5%) tappar också stöd medan Centerpartiet ligger stilla på mycket låga 5,5%. I det Rödgröna blocket är det Socialdemokraterna som tappar till 35,5% medan både Miljöpartiet (8,8%) och Vänsterpartiet (6,5%) ökar i högre utsträckning. I det stora hela ganska tillfredsställande alltså!

Söderåsen börjar få lite höstfärg, men inte mycket
Söndagsförmiddagen ägnades enligt sedvanlig tradition åt Friluftsfrämjandets tipspromenad uppe på Söderåsen. Det är höst och ganska fuktigt i luften. Oftast var det tveksamt om det gick att kalla för regn, men vid några få enstaka tillfällen var väl fuktigheten så stor i luften att det med god vilja kunde kallas just regn. Stövlar på var alltså vad som gällde eftersom det var blött på marken, men mer krävdes inte. Tipspromenaden gick ganska bra, enligt rapporten hade vi 8 eller 9 rätt på de 10 frågorna. Att det är höst vet vi alla. Men bokskogen har inte fått så mycket höstfärger än som kan ses på fotot jag tog i dag. Det är fortfarande det gröna som dominerar.

Ju mer jag funderar på norska Nobelpriskommitténs val av Barack Obama som fredspristagare så börjar jag tycka att valet kanske inte var så fel som jag först tyckte. Jag får ju en del nyhetsbrev från olika håll. Och den holländska radion skriver t.ex. så här: - "News of US President Barack Obama's winning the Nobel Peace prize has drawn mostly positive response". Och så räknar man upp diverse dignitärer som ställt sig positiva. Allt från Nelson Mandela via Fidel Castro till Dmitri Medvedev. Det man belönar är de försök till att gå från konfrontation till avspänning som Barack Obama försökt sig på. Man kan alltid klaga på Guantánamolägret, på krigen i Irak och Afghanistan t.ex. Men detta är arv, och det går kanske inte att vända en stor skuta hur fort som helst. Allra helst då han inte själv kan bestämma heller. Jag hade inte valt Barack Obama (i år i varje fall), men jag börjar luta ut att vara mindre kritisk än jag var för någon dag sedan.

I går hade jag vissa förhoppningar om att svensk media skulle ha lite dåligt samvete för alla spekulationer om Mehdi Ghezali och terroristkopplingar (och även för de båda andra svenskarna Munir Awad och Safia Benaouda). Mehdi Ghezali har nu först suttit inspärrad i två år utan att det framförts några konkreta misstankar om brott. Och nu har han återigen spärrats in utan att det framförts några bevis för brottslighet. Och det står klart att huvudskälet till att han ens plockades in denna andra gång är att han suttit inspärrad tidigare. Men den som inte dömts i en domstol för något brott är ett beteckna som oskyldig. Det är inte spekulerande media som avgör om någon är skyldig till något (mer än möjligen korkade åsikter och total aningslöshet). Men, som sagt, det verkar inte som om svensk media skäms. Dom verkar fortsätta med sitt spekulerande. Den som inte stödjer någon av dessa mer eller mindre fantasifulla terrorgrupper från början blir nog lätt mottaglig för gruppernas propaganda efter sådan behandling.

Skanneloppetuppladdning: Efter en lång slö period blev det i går på kvällen äntligen dags för en joggingrunda. De tre veckors uppehåll som varit beror på mycket. Enklast att skylla på är naturligtvis hälsoskäl. Jag hade en period när jag misstänker att jag hade någon form av bihåleinflammation. Men man ska väl vara ärlig också - Lathet alltså! Hur som helst blev det äntligen dags i går på kvällen. Det börjar närma sig säsongsavslutning med Skanneloppet i början av november så nu fick det vara slut på latheten. Några ambitioner hade jag inte efter det långa uppehållet, så jag tog det ganska lugnt från start. Men det kändes faktiskt ganska fräscht trots detta. Visst blev jag trött, men inte på ett sätt som skulle tyda på en allt för otränad kropp. Tiden 31.15 är väl inte så mycket att skryta över, men det kändes bra.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från vårt sydliga vackra landskap blir Annaförtan. Detta kan väl enklast förklaras som att Anna kommer av att andas och förtan att man har tagit för mycket av just detta. Annaförtan blir alltså andfådd. Något man blir när man är ute och joggar.

Åsså fick di svenske stryk av danskjävlarna i fotbollen. Jag är övertygad om att det var rent fusk. Två mål bortdömda av mutade domare. En plan som lutade till svensk nackdel, båda halvlekarna, och dessutom konstgjord motvind hela matchen. Det skulle inte heller förvåna om danskarna var dopade och svenskarna förgiftade!

Inga kommentarer: