fredag 9 oktober 2009

Nobelöverraskningar

Det är Nobelprissäsong just nu. De olika Nobelprismottagarna offentliggörs på löpande band. När det gäller sådant som biologi, kemi, medicin, fysik eller vad det nu heter så har man som vanlig lekman inte en aning om vad dom pratar om. Ofta handlar det om att belöna någon för något han eller hon gjorde för en halv generation sedan. Men det brukar förklaras med att många "uppfinningar" inte får sin praktiska betydelse förrän långt därefter. Men däremot brukar jag försöka intressera mig för Litteraturpriset rent allmän och Fredspriset i synnerhet. Och även Ekonomipriset, men det är ju inget "äkta" Nobelpris. Litteraturpriset brukar handla om den ständiga frågan om ifall man någon gång har hört talas om pristagaren? Normalt har man inte detta. Och inte heller i år. Jag tvivlar på att jag någon gång har hört namnet Herta Müller nämnas. Det finns en grupp människor som har som regel att så fort priset har annonserats försöka köpa en bok av författaren. Och det förekommer faktiskt att han/hon finns att hitta i bokhandeln....

USA:s flagga
Fredspriset till Barack Obama var en verklig överraskning, i motsats till Litteraturpriset som alltid är en överraskning! Jag måste säga att det var lite väl tidigt påtänkt. Det är möjligt att Barack Obama när han är färdig med sin presidentperiod har uträttat så mycket att han gjort sig förtjänt av priset. Den som är president i USA har enorma möjligheter att påverka utvecklingen i världen. Tyvärr oftast i fel riktning. Och det är min förhoppning att Barack Obama ska driva utvecklingen åt rätt håll. Men än så länge tycker jag inte han hunnit göra så mycket att han förtjänar priset. Kanske ska man tolka den norska Nobelkommittén på det viset att "nu får du banne mig visa resultat också - annars tar vi tillbaka priset". Vi får väl se. Den intressanta frågan är hur de grupper i USA som hatar Barack Obama ska reagera. Blir dom möjligen ännu ihärdigare i sitt hat mot allt som dom uppfattar som oamerikanskt? Jag har sagt det innan, men när jag läser en del "hatskrivande" i USA om Barack Obama blir jag orolig för hans säkerhet.

Italiens flagga
Silvio Berlusconi har fått nya problem sedan den italienska författningsdomstolen beslutat att den lag om immunitet som var bland det allra första han drev igenom när han valdes till premiärminister är olaglig. Han har flera åtal som stoppades i och med immuniteten, och som nu kan tas upp på nytt. Själv tycker Silvio Berlusconi att han är förföljd av domare som står till vänster och en italiensk media som också står till vänster. När det gäller media är ju sanningen den att han själv är den överlägset störste privata ägaren av radio/TV/tidningar. Och det statliga RAI har han satt sina egna vänner i toppen på. Att se hur många italienare som fortfarande stödjer Berlusconi säger tyvärr allt om italienarna. Jag hörde på radion i dag artisten Eddie Oliva försvara Silvio Berlusconi. Nu har jag väl aldrig varit någon älskare av mannen, men det förtroende som fanns finns numera slängt i soporna. Kan någon förklara varför jag alltid skriver Silvia och inte Silvio och måste rätta detta i samband med korrekturläsning?

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir ett uttryck: Gå på Tjotta. Alla människor blir regelbunden lätt nödiga. Det kan vara "ettan" eller "tvåan", men alla behöver just gå på tjotta regelbundet. Gå på toa alltså.

En annan verklig pajas inom politikens område är Stureplanscenterns galjonsfigur, Fredrick Federley. Hans senaste alster som riksdagsman är en motion om att legalisera prostitutionen och sexköp. Han tycker att eftersom det är ett avtal mellan två parter som båda är med på det hela så kan man inte förbjuda det. Dessutom tycker han tydligen synd om de prostituerade eftersom lagen har gjort att dom har fått ett minskat kundunderlag. Med hans sätt att resonera skulle mord, misshandel osv också vara tillåtet, bara båda var med på det. Oberoende av i vilket skick och i vilken ställning den svagare parten befann sig i vid tillfället. Sverige var först med förbudet, men allt fler länder är på väg att inse det rimliga i förbudet. Myten om prostituerade som världens äldsta yrke är dessutom rena nyset. Jag är övertygad om att det äldsta är matlagare och jägare följt av jordbrukare. Du är en pajas Fredrick!

Inga kommentarer: