onsdag 30 september 2009

Mutbara politiker?

Integrationsministern Nyamko Sabunis (fp) vägran att inse att en politiker ALDRIG får sätta sig i en situation där han/hon kan misstänkas för att ta emot mutor har aktualiserat frågan om att bjuda politiker på diverse förmåner. Aftonbladet och journalisten Robert Aschberg testade alla riksdagsledamöterna. Dom bjöds alla på ett arrangemang av påhittade Svenska rese- och eventgruppen som skulle innehålla god mat och underhållning. Samtliga 349 ledamöter i riksdagen bjöds in. Totalt dök 7 upp! Och det tycker jag tyder på att rent generellt kan man lita på våra riksdagsledamöters moral. Dom vet vad som är lämplig och vad som är olämpligt. De sju som dök upp (fem moderater och två kristdemokrater) har däremot kanske anledning att börja fundera på om dom är lämpade för jobbet. Intressant var att det var fem kvinnor och två män som dök upp för gratis mat, underhållning och chans att vinna en lyxresa!

Förskingringsminister Mats Odell (kd) vill införa en del nyheter i PPM-systemet. Och jag ska ge Mats en eloge. En av tankarna är riktigt bra. Nu återstår att se om den blir genomförd också. Det handlar om att de som är mycket aktiva med fondbytande ska betala en "bytesavgift" för att betala de kostnader dom förorsakar systemet. I dag får den stora majoriteten som inte byter alls eller mycket sällan med sina avgifter betala de kostnader som uppkommer i systemet när den lilla grupp som tycker det är kul att leka slipsnisse flyttar runt sina pengar. Ett annat förslag är att avskaffa den fond som är allra populärast. Premiesparfonden som är den fond som alla vi som inte valt fond får sina pengar placerade i ska avskaffas och ersättas med något annat. Den har väl blivit FÖR populär. Det är många som inte gjort något aktivt val. Och sedan har många, som jag, gjort ett aktivt val - att inte välja. Premiesparfonden har mycket låga avgifter och har faktiskt ofta gått bättre än snittet av "slipsnissefonderna". Slutresultatet har blivit att det varit ganska förmånligt att inte välja.

Jag ser att en EU-kommission kommit fram till att det var Georgien som började kriget med Ryssland. Undrar om Calle Stropp... f'låt Bildt (m) har för avsikt att ta tillbaka några mindre väl valda meningar? Kommissionen kritiserar för övrigt, helt riktigt, alla parterna i konflikten.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Jag noterar att Unescos underliga tankar på att skånskan är ett språk som är utrotningshotat i dagarna gjort en ny vända i svenska tidningar. Jag skrev om detta på Sven Tycker redan den 10 juli, men nu har tydligen någon på TT upptäckt det hela på nytt och de flesta tidningarna verkar ha nappat på det - IGEN! Hur som helst så är skånskan INTE ett språk utan en dialekt. Och som alla andra dialekter är den hotad av en urvattnad radio/TV-stockholmska uppblandat med en kommersiell svengelska som många tror är något som kallas Rikssvenska. Jag tycker vi värnar våra dialekter och fortsätter därför att presentera skånska ord. I dag blir det ordet Tocke. Det är tocken som gal på morgonen och som Cornelis Vreeswijk så underbart sjöng sa om hönan Agda. "Jag vill har dig naken". Tocke är alltså en tupp.

Slutligen noterar jag att det, som jag sagt många gånger förr, inte saknas pengar här i världen. Men dom har fördelats lite felaktigt. Det har ju hållits auktion på Ingmar Bergmans gamla pinaler. Och det var fantasisummor som betalades för krimskrams. En brevkniv för 38.000, två käppar för 54.000, en papperskorg för 11.000 osv. Kanske skulle några av köparna ha funderat på om pengarna dom hade över kunde använts till något vettigare?

Inga kommentarer: