lördag 31 oktober 2009

Daglig tidning - Pyttsan!

Jag hade i dag svåra abstinensbesvär. Det är inte lätt att vara läsoman de dagar då de dagliga morgontidningarna visar att dom inte vet vad "daglig" betyder. Till de svenska morgontidningarna vill jag berätta att "daglig" betyder "varje dag", inte "nästan varje dag". Pga nå'n gammal obegriplig religiös tradition så ska det inte ges ut morgontidningar i dag. Så där ska man ligga i sängen på morgonen med svåra skakningar av abstinens. Och till frukosten tvingades jag läsa en gammal tidning för att ens kunna koncentrera mig tillräckligt för att kunna äta.

Tingvallabäcken, fotograferad av Angeli
I torsdags var inte bara jag ute med en kamera. Angeli tog en också en tur upp till Tingvalla och tog lite bilder och plockade vackra löv som hon skulle lägga i press. Den här närbilden från Tingvallabäcken har jag fått låna.

Jag såg förresten att Leksands läkare Ronny Borelius inte alls begriper vad han gjort för fel när han från sjukvården rekvirerade 50 vaccinationsdoser "till riskgrupper" för att sedan använda dessa till Leksands elithockeylag. Synd om dom stackars idrottshjältarna som har så dålig hälsa. Det verkar inte vara hälsosamt att sporta.

Från årsskiftet upphör förresten skattebetalarnas subventioner av elitklubbarnas importerade idrottsstjärnor. Idag betalar dom ofta skatter som ligger under vad som reserveras för sjukförsäkringskostnader, pensionspoäng osv. Allt detta eftersom dom jämförts med t.ex. artister som besöker Sverige och gör uppträdande. Dessa i allmänhet överbetalda idrottsdivor betalar nämligen lägre skatt på sin inkomst än vad en vanlig hederlig arbetare gör. Och detta trots att dom har samma rättigheter med sjukvård, intjänade pensionspengar osv. Och jag vill på detta sätt tacka Högeralliansen för att dom höjer deras skatter och inför en rättvisare beskattning. Idrottsklubbarna (som ju egentligen inte är föreningar utan kommersiella företag) är oroade över att dom inte kan importera lika många utländska stjärnor - och det tycker jag är bra. Det blir kanske bättre utrymme för de egna förmågorna då.

Och det leder mig in på något jag reagerat på mycket länge. När jag var en "liden påg" spelade vi ofta fotboll på någon ledig gräsplätt. Två stenar till målstolpar och sedan satte vi igång, och hade jättekul. Den typen av spontanidrott ser man nästan aldrig i dag. En grupp går på träning med en tränare som står och skriker, och resten sportar inte alls. Vart har leken tagit vägen? Måste allt vara så arrangerat och allvarligt?

Jag läser att ett fyrbent djur löpt amok i en fårhage utanför Blentarp i Skåne. Innevånarna i området vågar troligtvis inte släppa ut sina barn på en tid och fårägare och jägare kräver jakt - på alla lösspringande hundar?

Efter några veckor på den brasilianska ambassaden verkar Honduras folkvalda president Manuel Zelaya ha lyckats göra en överenskommelse med kuppledaren Roberto Micheletti om att återfå makten. Det var fyra månader sedan som militären med stöd av katolska kyrkan och en grupp rika företagare störtade den folkvalda vänsterinriktade presidenten Manuel Zelaya och satte honom, endast iklädd pyjamas, på ett flygplan ut ur landet. Kuppgeneralerna hade nog inte räknat med den massiva kritik mot kuppen som kommit från omvärlden. Man hade med största sannolikhet räknat med stöd från t.ex. USA som under alla tider stöttat (om man inte till och med direkt legat bakom) alla högerkupper i Latinamerika mot vänsterinriktade ledare. Men till och med Barack Obama fördömde kuppgeneralerna.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord får bli Hittepo. För de som inte kan skånska så ska man veta att det är två ord, Hitta och På. Påhitt helt enkelt, något som är falskt och inte stämmer.

Även i dag har det varit riktigt härligt höstväder. Mestadels solsken och temperatur på någon grad över fryspunkten under dagen. Det är så här hösten skall vara. Det gäller att passa på att njuta ordentligt så länge det varar. Det är inte lika kul när regnet står som spön i backen.

Inga kommentarer: