lördag 12 september 2009

Socialförsäkringsministerns framgång

Husmark Pehrson
Försäkringskassans service har blivit sämre
Dagens Nyheter med benäget bistånd av Aftonbladet och Svenska Dagbladet berättar i dag att Försäkringskassan räknat fram att under första halvåret 2009 fick 4400 svenskar sin sjukpenning indragen. Detta är mer än som fick sjukpenning indragen under hela 2008. Skälet är naturligtvis de skärpta regler som Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) har infört för att sätta åt alla (som hon tror) inbillat sjuka, lata och simulanter. Hur många som kommer att drabbas under hela året har Försäkringskassan ingen klar prognos för, men eftersom antalet indragningar ökar hela tiden kommer siffran troligtvis att bli mycket högre. Jag är personligen glad för att ha lämnat det sjunkande skeppet Försäkringskassan. Under de dryga trettio år jag jobbade där fanns det naturligtvis en kritik hos många. Men de flesta litade faktiskt på oss. Men när jag i dag hör "mina gamla kunder" berätta hur dom känner inför Försäkringskassan blir jag orolig för mina gamla arbetskamraters möjlighet att återfå förtroendet. Dels pga de nya hårda indragningsregler som Högeralliansen infört, och dels pga den avpersonifierade, centralistiska organisation som genomförts. Där vi som bor på mindre orter i princip har blivit av med möjligheten till personlig kontakt. Samtidigt som de som jobbar inte ser de försäkrade (kunderna) som en individ utan bara som ett personnummer och ärende.

Härvid måste jag faktiskt dra en liten historia. På Försäkringskassan kallas "kunderna" för "de försäkrade". Detta förkortas "df". Man kan alltså mycket väl i en anteckning få se "df ringer och meddelar....". För många, många år sedan var det en äldre dam som fick läsa sin journal och såg anteckningen. Och hon var övertygad om att "df" betydde "det fanskapet".

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Folkhälsoinstitutet ville på sin hemsida lägga ut tips på hur man kunde köpa matvaror som var dels hälsosamma för kroppen och samtidigt hälsosamma för miljön. Och hälsosamma för miljön innebär ofta att varorna är närproducerade. Dvs att jag när jag köper äpplen köper äpplen odlade i Skåne istället för äpplen odlade i Chile som ska fraktas runt halva jordklotet. Men, icke sade Nicke. Sån't får man inte säga för EU. Enligt EU är det nämligen viktigare att varor får skickas härsan och tvärsan än att värna miljön. Och Sverige har ingen rätt att tycka att det är bättre att värna miljön än att värna varornas rätt att åka fram och tillbaka. Kort sagt - i EU styr Kapitalet!

Att ungdomar (se Sven Tycker den 8 sept) dricker alldeles för mycket alkohol är inget att förundras över. Vuxna är ju inte bättre. När jag åkte hem med Pågatåget i går från Helsingborg var det två medelålders par i vagnen som så fort dom satt sig dukade fram snappsglas och ölflaskor och festade att man tydligen varit på besök i Danmark. Inte så underligt om ungdomar nästa gång tycker att det är helt naturligt att sitta på tåget och pimpla.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Drös. Någon som kan gissa vad det betyder? "Högerregeringen består av en hel drös av klabbsockar". Drös är helt enkelt en massa, många.

Det blir ett tidigt bloggande i dag. Kevin och jag tänkte göra ett biobesök under kvällen så det får vara klart tills dess. Kevin har framfört önskemål om att få se Inglourious Basterds. Vi får väl se om jag tycker det vara värt besöket. Recension återkommer jag till med i morgon.

Inga kommentarer: