söndag 13 september 2009

Bara att välja

Det har presenterats två stycken väljarundersökningar i dag. Enligt Sifo leder de Rödgröna med 48,4% mot 45% för Högeralliansen. Men enligt Skop leder Högeralliansen med 49,7% mot 45,9%. I korthet kan vi enas om att det är relativt jämnt. Det ska påpekas att Sifo frågar nästan dubbelt så många som Skop frågar, 1895 mot 1136 personer. Enligt båda ligger Sverigedemokraterna under 4%. Kristdemokraterna ligger enligt Sifo också under 4% och har tappat en procent. Men enligt Skop har man ökat en procent till 5,7%. Centerpartiet tappar enligt båda, men mest enligt Sifo som har dom nere på 5%. Folkpartiet ökar enligt båda, mest hos Skop som har dom på 9,2%. Moderaterna går upp med 1,4% till 29% hos Sifo med tappar lite hos Skop. Vänsterpartiet tappar hos båda, hos Sifo till 5,5%. Miljöpartiet ökar så smått hos båda, till 8,9% hos Sifo. Socialdemokraterna ökar hos båda, mest hos Sifo till 34%. Mycket kortfattat kan vi fastslå att opinionsundersökningar är ett medvetet sätt att ljuga om verkligheten, och att valet kommer att bli spännande om inget nytt inträffar. Det som kommer att avgöra är om Kd lyckas stanna kvar och om SD lyckas ta sig in.

Fågelholk för lågtflygande fåglar
Det blev premiär i dag för Lunkengående för hela familjen. Egentligen började det hela förra söndagen, men eftersom HD inte tog in någon förhandsinformation i tidningen var det många, däribland vi, som missade premiären. Vädret var oftast skönt, men det kom några stycken ca 10 sekunder långa duggregn. Dock inte tillräckligt för att man skulle bli blöt. Jo, om fötterna eftersom det hade regnat lite även under natten. Tyvärr förlorade jag den interna familjefejden. Mina 8 rätt var hur jag än räknade det mindre än de 9 rätt som resten av familjen fick ihop. Jag föll på att mitt svar på vad en Koenigsegg kostar skiljde sig från restens. Jag hittade den här fågelholken i Kalvahagen. Den måste vara ämnad för mycket lågtflygande fåglar. Kan det vara ämnade för svalor som letar holk strax före regn? Dom sägs ju flyga lågt då?

Den svenska kärnkraften ger allt mindre el. Produktionen i år beräknas bli mer än 20% mindre än rekordåret 2004. Anledningen är att de gamla reaktorerna står stilla allt mer. Förra året producerade reaktorerna el under 80% av tiden. I år beräknas siffran bli 70%. De utslitna reaktorerna tvingas allt oftare till stopp av säkerhetsskäl. Avveckla kärnkraften!

Som jag berättade i går så var jag och tittade på filmen Inglourious Basterds, Quentin Tarantinos version av 2:a världskriget. En något annan version än den verkliga. Brad Pit, Mélanie Laurent och Christoph Waltz spelar de viktigaste rollerna. I korthet spelar Christoph Waltz en tysk "judejägare" i det ockuperade Frankrike. Mélanie Laurent spelar en av de judar som lyckats undkomma den skickliga jägaren. Och Brad Pitt spelar chef för en grupp blodtörstiga nazistjägare. Ibland är filmen riktigt rolig, Quentin Tarantino är skicklig. Men ibland blir scenerna lite väl långa och framför allt lite väl blodiga. Brad Pitts nazistjägare jagar nazistskalper - bokstavligen. Och det har gått åt en hel del ketchup för att göra filmen. En annan invändning kan vara att om du är historiskt intresserad och vill se en dokumentär film om 2:a världkriget så ska du hoppa över filmen. Filmen slutar med att Mélanie Laurents rollfigur får sin hämnd på nazismen när hon i ett attentat lyckas få hela den nazistiska makteliten med Hitler, Rommel, Goebbels med flera innebrända i en anlagd brand på en biograf i Paris. Till viss del med (omedveten) hjälp av sprängmedel från Brad Pitts grupp som samtidigt tänker spränga biopubliken i luften. Så mycket koppling till verkligheten har filmen alltså inte. Man får hoppas att de ungdomar som ser filmen har fått lektioner i Historia så att dom förstår att detta är en "saga". Men den kan trots detta vara värd att titta på. Jag ger Inglourious Basterds 4 skalper.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord för att sprida detta vackra tungomål får bli Asa. Asagudar har väl alla hört talas om, men det skånska asa har inget med detta att göra. "Va asar du på?" betyder vad släpar du på. Asa betyder alltså att dra eller släpa.

Och så har vi fått våra fördomar om amerikaner ytterligare styrkta. Det har tydligen varit demonstrationer i USA mot Barack Obama och främst hans sjukförsäkringsplaner. Ordval och argumentation är så sjukt att jag blir förvånad. Jag trodde inte att det fanns så många imbecilla blåsta amerikaner. Jag blir rädd för tonläget och fruktar faktiskt för Barack Obamas säkerhet.

Inga kommentarer: