fredag 11 september 2009

Vinnare och förlorare på högerpolitiken

Skatterna verkar kunna bli en stor valfråga i det kommande valet. Ska vi fortsätta att låna för att sänka skatterna eller är det motiverat att höja skatterna för vissa för att kunna finansiera det samhälle vi alla vill ha? Moderater har ingraverat på insidan av ögonlocken - sänk skatten. Detta sker redan när man går med i MUF för att ingen ska glömma det. För moderater är skattesänkningar ett självändamål, oberoende av om det finns utrymme eller inte. Aftonbladet har i dagens tidning räknat fram vilka som är de verkligt stora vinnarna på Högeralliansens skattesänkningar. Fredrik Lundberg, Djursholm har tjänat 46 miljoner på moderaterna skattesänkningar. Dvs mångdubbelt mer än vad en normal svensk tjänar under hela sitt liv - före skatt. Thord Wilkne, Stockholm har tjänat 30 miljoner. Rolf Johan Hjalmar Stedahl 27 miljoner, Sven Hagströmer, Stockholm har tjänat 20 miljoner och sedan fortsätter listan, med nästan bara stockholmare förresten. Igår hade man räknat fram hur mycket högeralliansens toppolitiker själva tjänat. Per Westerberg (m) har tjänat 1,3 miljoner. Fredrik Reinfeldt (m) har tjänat 37.000. Anders Borg (m) 27.000, Carl Bildt (m) 136.000, Jan Björklund (fp) 33.000, Göran Hägglund (kd) 25.000 och Maud Olofsson (c) har tjänat 22.000 på skattesänkningarna. Mina föräldrar som är pensionärer har fått sig tillslängda några tusenlappar. Totalt beräknar man att 10% av svenska folket har fått 25% av skattesänkningarna. Och 25% av svenska folket har i princip inte fått ett öre. Jag förstår att Högeralliansen är populära i vissa grupper och att man gjort framsteg i Stockholm. Det skulle vara intressant att se en beräkning av hur pengarna fördelats geografiskt i landet. Avskaffa straffbeskattningen av gamla, sjuka, arbetslösa och föräldralediga!

Det hettar till i det tyska förbundsvalet. Även kärnkraften har dykt upp som en aktuell fråga. Detta sedan det framkommit att en rapport som avslöjade att det saltberg i Gorleben som anvisats för slutförvaring av kärnavfallet är olämplig, blev stoppad av Helmut Kohl. Det finns ett beslut om avveckling av den tyska kärnkraften, och man har också utgått ifrån att det radioaktiva avfallet ska slutförvaras i Gorleben. Avslöjandet gör att kraven på att man ska utreda alternativ för slutförvaringen fått ökad kraft. Även kärnkraftsmotståndarna har fått ny styrka. Problemet i Tyskland, precis som på i stort sett alla andra håll, är att hitta en säker förvaring som accepteras av de boende. Det handlar ju av tonvis av radioaktivt avfall som ska förvaras i 100.000 år, längre än mänskligheten kanske finns kvar på jorden. Sätt igång med avvecklingen!

Jag såg att Madonna blev utbuad i Ungern sedan hon under en konsert där protesterade mot förföljelsen av romer. Romer utsattes under Nazityskland för samma systematiska utrotning som judar. Men efter krigsslutet har behandlingen av judar varit mycket bättre än av romer. Kan det bero på att många judiska grupper förfogar över större ekonomiska resurser medan romer oftast är fattiga? Antisemitism är ett problem, det medges. Och på en del håll är det ett mycket större problem än här hos oss. Men förföljelsen av romer är ett ännu större problem. Vad gör världen åt detta?

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord handlar om att vara högljudd: Gala. Att gala handlar om att skrika, antagligen finns det en koppling till tuppens galande. "Va galer du för?" Vad skriker du för?

Det blev en ny tågtur till Helsingborg i dag. Jag lyckades hitta följesedeln till mitt mobila modem, så nu får vi se när jag får tillbaka det efter garantireparation. Jag fick låna ett modem under tiden. Ska bli spännande att se om jag lyckas få igång det? Jag passade förresten på att kolla om klockan på Knutpunkten gick rätt, och det gjorde den faktiskt. Fast den arkitekt som ritat den klockan kan inte ha varit nykter.

Inga kommentarer: