tisdag 1 september 2009

Socialförsäkringsministern har nog bränt ut sig

Aftonbladet är i dag på ledarplats lite missbelåtna med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Under rubriken Det här duger inte ministern efterlyser man svar på frågan om vad som kommer att hända alla de som slängs ut över Husmark Pehrssons ättestupa om några månader. Men Socialförsäkringsministern har inga svar att komma med. De som redan är sjuka och mår dåligt ska fortsätta att oroa sig för vad dom ska leva av efter årsskiftet. Moderatministern har talat om "en åtgärd", om "någon form av insats" och "någon form av ersättning". Dvs i princip inget besked alls. Socialförsäkringsministern är inkompetent och borde omedelbart lämna in sin avskedsansökan. Som skåning skäms jag över att damen också är skåning!

Jag såg att TV-branschen var missnöjda med Kristallen-prisutdelningen. De kommersiella aktörerna verkar tycka att det var orättvist att Public Service SVT sopade mattan med de kommersiella kanalerna. Dom verkar tycka att det är kommersiell genomslagskraft som ska belönas inte kvalitetsprodukter.

Och privatiseringen av Apoteket verkar inte riktigt gå så bra som dom tänkt. Det tar tid, och intresset för att köpa upp de Apotek (bland annat det här i Åstorp) som ska säljas verkar litet än så länge. Antagligen väntar de stora kommersiella aktörerna på att få klartecken till att få höja priserna ännu mer än vad som sedan tidigare utlovats.

I går lämnades för första gången en gemensam nationell plan för infrastruktursatsningar från Banverket, Vägverket, Transportstyrelsen och Sjöfartsverket till Infrastrukturminister Åsa "Vägkramaren" Torstensson (c). Planen som gäller fram till 2021 innehåller följaktligen främst satsningar på vägar och inte främst satsningar på järnvägar. I planen ser jag att man räknar med en fortsatt ökning av utsläppen från lastbilstrafiken. Förutom alla vägsatsningar i Skåne så innehåller planen inte så mycket nytt på järnvägsfronten. Hallandsåstunneln ska göras färdig och en del ytterligare upprustningar av Västkustbanan med dubbelspår lite mer. Det blir också lite satsning kring Malmö. Söderåsbanan (Åstorp - Teckomatorp - Malmö) som vi i Åstorp har blivit lovade sedan många år finns med som en första etapp fram till 2021. Men för att det ska bli färdigt krävs ytterligare pengar så att etapp 2-3 också kan göras färdig. Samma invändning finns för den behövliga upprustningen av Skånebanan (Helsingborg - Åstorp - Hässleholm - Kristianstad). Men Åsa och hennes vänner är nog nöjda, det är gott om vägprojekt.

Säg Nej till Kungahuset
Jag gjorde ett nytt besök på Knugligheternas officiella hemsida för att se hur mycket dom har att göra i veckan. Och det märks att sommarsemestern är slut. Knugen var i går på Konserthuset och delade ut Polar-priset, onsdag ska han vara på finska ambassaden och dessutom på Slottet och dela ut priser, torsdag är det en ny middag och fredag ska han till Östersund. Silvia var också i Konserthuset i går, i dag ska hon träffa Colombias ambassadör, i morgon prisutdelningen på Slottet och på lördag middag med Utrikesministermötet. Vickan var också och delade ut priser på Konserthuset i går, i dag på en utställning i Stockholm och i morgon på Finska ambassaden med pappa. Att dom orkar med så mycket under veckan. Det är ju nästan ett halvtidsarbete? En verkligt intensiv vecka måste jag säga. Vad Madde och Carl Philip sysslar med framgår inte. Men Madde är väl fullt upptagen med Jonas och Carl Philip måste väl bärga sin Porsche några gånger. Inför Republik

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: I dag ska vi ta en maträtt, Pantofflagröd. Pantoffler är potatis, och då kanske ni förstår att pantofflagröd innebär potatismos.

Vädret under dagen har varit riktig högsommarvärme. Jag har utnyttjat min arbetslöshet med att dels cykla till Hyllinge för lite shopping under förmiddagen (det blir väl lite drygt 1,5 mil fram och tillbaka). Och sedan efter att tittat på en film med Jackie Chan och ätit lunch har jag också haft kul med att putsa fönster. Dessutom tvättat lite tvätt och hängt ut ännu mer för tork. På det stora hela en ganska effektiv dag för en arbetslös äldre herre som fortfarande väntar på besked från A-kassan. Jag är nu inne på sjunde veckan sedan jag skickade in min ansökan och handlingar. Min förståelse för mina tidigare "kunder" när jag jobbade som socialsekreterare har om möjligt blivit ännu större. I går skulle t.ex. hyran varit betald, det är tur att jag har en mindre annan inkomst från Försäkringskassan, en hustru som jobbar heltid och har lite besparingar.

Inga kommentarer: