torsdag 17 september 2009

Mer valfläsk

I dag var det tydligen Infrastrukturminister Åsa "vägkramaren" Torstenssons (c) tur att få komma med sitt valfläsk. 750 miljoner ska anslås till Vägverket för vägbyggen och vägunderhåll medan Banverket får 500 miljoner för investeringar i järnvägar. I sedvanlig ordning satsar alltså centerpartisten mest på vägarna. När det gäller järnvägspengarna ska tydligen en del användas för att tidigarelägga byggandet av dubbelspår på Västkustbanan vid Ängelholm.

Apropå gårdagens konstaterande att det förekommer ett våldsamt slöseri inom det svenska näringslivet så såg jag i dag i Svenska Dagbladet ett annat exempel på samma slöseri. SvD skriver om företaget Acta Kapitalförvaltning. Actas förre vd i Sverige, Jan Karlsson, fick 2008 en bonus på 11 miljoner förutom lönen på 1,3 miljoner. Och eftersom han slutat får han dessutom 14 månadslöner i avgångsvederlag. Nya chefen Mathias Andersson tjänade 8,4 miljoner. Även resten i företagets ledning har haft mångmiljoninkomster. Det ska kanske påpekas att Acta Kapitalförvaltning strax före slipsnissarna på Lehman Brothers krasch sålde indexobligationer till svenskar i nämnda Lehman Brothers för 1,5 miljarder (där 90% av kunderna hade lånat pengar för investeringen i Kaupthing Bank...). Finansinspektionen och Allmänna Reklamationsnämnden har bombarderats med klagomål av missnöjda kunder som förlorat pengar. Det är också Acta som äger en hel del av de skandalomsusade husen i Rosengård i Malmö. Och det var Actas vd som fick sig tillsänt ett paket med några av kackerlackorna från husen. Han verkade dock inte uppskatta kackerlackorna utan gjorde en polisanmälan. Jag undrar varför han tycker att hyresgästerna ska acceptera samma kackerlackor UTAN att göra polisanmälan? Som sagt flera gånger tidigare. Världen (och Sverige) saknar inte resurser, men vi har fördelat dom alldeles åt helvete!

Jag ser att jag var orättvis mot Konjunkturinstitutet i går. Dom går faktiskt inte Näringslivsfanatikerna till mötes. KI har räknat på olika scenarior. Skulle lönerna gå upp med 4% så räknar man med att ca 20.000 jobb försvinner. Men om löneökningarna blir 0% (som ju Svenskt Näringsliv verkar tycka) så blir resultatet ännu sämre, då försvinner 40.000 jobb eftersom detta riskerar att driva in Sverige i en deflationsspiral. Lämpligt vore kanske då ett par procents löneökningar!

Jag ser också att OECD räknat fram att slipsnissarnas bankrutt kostat OECD-länderna ungefär 15 miljoner jobb. Och ytterligare 10 miljoner jobb är i farozonen. Bland de länder som klarat sig bäst är Tyskland och Frankrike som båda satsat på massiva stimulanser, medan däremot Sverige...

Fredrik Reinfeldt är tydligen besvärad av när journalister frågar om Moderaternas inställning till samarbete med / beroende av Sverigedemokraterna. Under en intervju i Gomorron Sverige blev han så besvärad av frågan att han beskyllde Socialdemokraterna för att ringa runt till nyhetsredaktioner och kräva att man skulle ställa frågan till honom. Som om journalister skulle bry sig om det! Faktum är att Moderaterna inte gett klart besked. Och situationen i Norge, där Moderaternas broderparti Høyre innan valet deklarerade att dom var beredda på en koalition med Norges halvrasistiska missnöjesparti, Fremskrittspartiet, aktualiserar frågan på nytt. Fp:s och Kd:s broderpartier, Venstre och Kristelig Folkeparti, deklarerade att dom inte tog i Fremskrittspartiet med tång.

Ännu en väljarundersökning har presenterats. Det är TV4 som redovisat sin undersökning för september. Enligt denna leder de Rödgröna med 49,5% mot de Blå med 43,5%. En skillnad som ökat med drygt 1,5% sedan förra månaden. Om man jämför med valresultatet 2006 finns det tre förlorare. Kristdemokraterna som tappat 2,4%, Centerpartiet som tappat 2,1% och Folkpartiet som tappat 1,2%. Den stora vinnaren är Miljöpartiet som ökat 3,5% medan Moderaterna ökat 1,0%. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ligger i princip stilla sedan valet. Även Sverigedemokraterna har ökat sedan valet med 1,3% men har tappat sedan förra mätningen och ligger precis som Kd och balanserar på 4%-spärren med 4,2%. Piratpartiet har långt kvar att vandra. Vi kan också se att undersökningen styrker vad jag sagt tidigare, att Moderaterna sakta äter upp sina små stödpartier. Vid valet 2006 fick Moderaterna 54% av det blå högerblockets röster. I dag har moderaterna 63% av det blå högerblockets röster

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord är något jag vill göra när jag hör och läser om världens orättvisor, Gräda. I vissa delar av Skåne kanske mer greda. Kort sagt gråta.

Slutligen ser jag att Paul Ankas svenska hustru, Anna Anka tydligen fått Högerpropagandan till att överge arbetslinjen. En av debattörerna från en av de skyddade verkstäderna för överblivna MUF:are (tankesmedjan Timbro) går nämligen ut till försvar för Anna Ankas synpunkter på hemmafruar. Hon tycker ju att kvinnans plats är i hemmet och på morgonen suga av maken och sedan sköta städning, disk och allmän uppassning medan hon håller sig vacker och maken kan tjäna pengarna. Och Timbrodebattören Roland Poirier Martinsson går på Newsmill ut till försvar för hemmafrun så att mannen slipper byta blöjor och städa. Och detta måste ju vara en omvärdering av arbetslinjen som ju tidigare så intensivt vårdats av Högern med Timbro i kören. Vi måste alla jobba och slita, det är inte plats för några dagdrönare som lever på andra har ju varit den över allt annat lysande ledstjärnan. Men det gäller tydligen inte längre. Nu tror jag att Anna Ankas inlägg om hur kvinnan måste behaga mannen så att han slipper byta blöjor och annat faktiskt är ett lite överdrivet sätt att uttrycka sig för att väcka uppmärksamhet. Men jag är inte helt övertygad, den goda Anna kommer ju från grannbyn Bjuv och omdömen jag hört därifrån har ju inte handlat om allt för stora intellektuella resurser under skoltiden.

Inga kommentarer: