onsdag 2 september 2009

Va ente så hialösa

Svininfluensapaniken fortsätter att sprida sig. Sedan ett första dödsfall i Sverige har konstaterats är tydligen sjukvårdsupplysningen nedringd. Jag såg att man uppskattar att ett 50-tal svenskar kommer att ha dött pga svininfluensan när året är slut. Tänk efter igen - 50 döda! Fortsätt sedan tänka. Det är väl ungefär vad trafiken skördar - varje månad. Hur många dör i cancer? Ta ner hysterin på jorden. Det är allvarligt om en stor del av svenska folket (och danskarna och finnarna och...) samtidigt ligger hemma och snörvlar. Men det är farligare att ge sig ut och köra bil än att bli smittad av svininfluensa (för att inte tala om att röka eller dricka alkohol). Den stora frågan är hur många som kommer att hinna gå igenom svininfluensan innan det utlovade vaccinet levereras?

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
OECD har gett lite tips till Island för att lösa landets ekonomiska kris. Råden följer Mall 1B i OECD:s skrivmallar. Höj skatterna, minska utgifterna för skola och sjukvård och gå med i EU. (Mall 1A innebär sänkta skatter...). Folket ska alltså betala för slipsnissarnas konkurs.

I Georgien har en turkisk fartygskapten i går dömts till fängelse för att ha försökt leverera olja till utbrytarrepubliken Abchaziens. För det ytterst grova brottet dömdes han till 25 år i fängelse. Det är väl till och med ett hårdare straff än Israel dömer för brott mot blockaden av Gaza. Ja, förutom de som bara dödas förståss.

Ekonomistyrningsverket (spännande namn) har räknat fram att budgetunderskottet fortsätter att öka. I år räknar man enligt Svenska Dagbladet med ett underskott på 201 miljarder vilket är 40 miljarder mer än i prognosen i våras. Det är i detta läget som Moderaterna vill sänka skatten (för en del av oss) med ytterligare 10 miljarder. Antagligen resonerar man som så att 10 miljarder hit eller dit kvittar, dom försvinner i det enorma underskottet. Det enda argument för skattesänkningen jag sett och som jag accepterar är att pengarna ska användas som en stimulans. Får vi mer pengar över konsumerar vi mer och då får det fart på ekonomin. Men om detta var argumentet skulle ju de som har minst inkomster och som använder allt till konsumtion få skattesänkningen, inte de som redan är priviligierade med jobb och bra lön. Dom kommer bara att spara stora delar av pengarna. Börja avvecklingen av straffbeskattningen av gamla, sjuka, föräldralediga och arbetslösa - NU!

Jag noterar att medan antalet kvinnor i näringslivets styrelser sakta ökade medan det fanns ett hot om kvotering så har gubbaväldet återtagit kommandot sedan Högeralliansen avskaffade hotet. I Norge där det var en högerregering som införde hotet om kvotering och där det fortfarande finns kvar är situationen märkbart bättre än i gubbtjyvarnas Sverige.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord är en dryck, den allra bästa drycken när man är riktigt törstig - Kranavann. Helt enkelt dricksvatten direkt från kranen. Den bästa törstsläckare som finns.

Jag ser att svenska staten kräver Saab på 75 miljoner kronor. Om inte krisen kan sänka Saab så gäller det för Näringsdepartementet att dra sitt strå till stacken. Det handlar om pengar till löner enligt lönegarantin som Staten vill ha tillbaka. I samband med beslutet om rekonstruktion av företaget Saab (vilket Staten var enda fordringsägare som röstade emot) så betalades det ut lönegaranti. Säg Nej till bilismen men JA till mer vägar - Rösta på Centerpartiet!

Jag såg förresten att Aftonbladet klantat till det ordentligt. I morgon skulle bilagan "Efterlyst" ha följt med tidningen för de som ville betala extra. Men så blir det inte, tryckeriet i Estland tryckte förra numret en gång till.......

Inga kommentarer: