fredag 25 september 2009

Inaveln i näringslivet

Veckans Affärer har specialgranskat mångfalden inom svenskt näringsliv och resultatet är inte förvånande men nedslående. Det är idel vita slipsnissar i ledningsgrupperna för de stora företagen. Andelen kvinnor är extremt låg och andelen invandrare ännu lägre. När det fanns ett hot om kvotering av kvinnor ökade andelen sakta. När Högeralliansen avskaffade det hotet började andelen kvinnor att sjunka igen. I Norge där hotet finns kvar är kvinnoandelen mycket högre. Vad det handlar om är inavel. En liten grupp gubbar och slipsnissar fördelar uppdragen mellan sig. Tillhör du inte gruppen från början (eller pappa tillhör gruppen) så kan du inte ta dig in i gruppen heller. Och DET är till skada för näringslivets fortsatta framgångar. Du är inte kompetent bara för att du ingår i "nätverket" från början. Du är kompetent just eftersom du har kompetens. Men det skyddar sig "det inavlade nätverket" från.

Länsstyrelsen i Jämtland och Härjedalen är kritiska till hur björnjakten där skötts. Totalt sköts 70 björnar under årets björnjakt. Men minst 8 björnar skadesköts bara. Vilket visar att skjutgalna jägare skjuter innan dom är säkra. Det är väl därför som kor, hästar, hundar och andra jägare också träffas ibland. Något rör sig i buskarna - bäst att skjuta omedelbart!

För några dagar sedan avslöjades det att svenska livsmedelsaffärer slänger tonvis av matvaror som börjar närma sig sista förbrukningsdag. Detta istället för att till exempel sälja ut till halva priset. I dag har det avslöjats att konserverat kött från det svenska beredskapslagret som producerades på 1980-talet och som hade en beräknad hållbarhet på 10 år fortfarande säljs, bland att till restauranger i Polen. Men det är en sak jag inte riktigt har förstått. Det handlar om att konserverna fick inte säljas inom EU som livsmedel. Men däremot var det tydligen helt OK att sälja köttkonserver som börjat ruttna till Afrika eller Asien. Skulle det vara bättre att dom äter skiten?

För övrigt har versionen av Sven Tycker på Aftonbladet nu passerat 20.000 besökare. Och då har den besöksräknaren varit ur funktion under ett par perioder.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från vårt vackra sydligaste landskap blir Barhuad. Detta är något som vi snart närmar oss den tid på året då man inte bör göra just det, gå barhuad. Själv så går jag nästan aldrig barhuad eftersom jag oftast har min keps uppe på knoppen. Barhuad innebär att inte ha något på huvudet.

Slutligen ser jag att Linda Skugge tycker att Anna Anka är precis vad Sverige behöver. Tyvärr säger det väl mest om Linda Skugge. Stora delar av svensk media handlar om att förolämpa och förnedra. Och det är just förolämpad jag som svensk man blir av Anna Ankas synpunkter.

Ett annat exempel på att förnedring är ledordet för framgång är TV-programmet Idol. Ett seriöst program hade naturligtvis gallrat ut de lycksökare som inte platsar i programmet INNAN man börjar sända. Om det verkliga syftet hade varit att hitta de nya succéartisterna hade man ju bara visat de som hade en chans. Men icke sade Nicke. Även utgallringen ska visas där programledarna kan få förnedra wannabees utan självkritik. Och av detta görs framgångsrik show?

Inga kommentarer: