onsdag 9 september 2009

Att plocka russinet ur (punsch)kakan

För drygt ett år sedan fick franska Pernod Ricards i Högeralliansens utförsäljningsiver köpa Vin & Sprit från svenska folket för motsvarande 55 miljarder kronor. "Dom är bara ut efter varumärket Absolut vodka" sade många kritiker. Men det förnekades att det var så, man skulle utveckla den svenska produktionen hette det. Nu står det klart att Pernod Ricards efter att ha lagt ner några av fabrikerna har för avsikt att sälja hela rasket - förutom varunamnet Absolut vodka!

Nästa helg, den 20 september, är det Kyrkoval i Sverige. Om du har rösträtt är det viktigt att du går och röstar. Det är DIN röst som avgör hur Svenska Kyrkan ska utvecklas. Om du INTE är intresserad av kyrkan och inte är troende så tycker jag att du ska ta det aktiva steget att gå ur kyrkan istället. I annat fall, gå och rösta.

Norges flagga
På måndag är det val i Norge och det väger tydligen jämnt mellan styrande Rödgröna koalitionen under Jens Stoltenberg och diverse partier på den högra planhalvan. Och till detta ett främlingsfientligt missnöjesparti, Fremskrittspartiet, som i mätningarna ligger på omkring 25%. Arbeiderpartiet har omkring 35%. Största traditionella parti till höger är Høyre med omkring 15%.

Tysklands flagga
Och den 27 september är det förbundsval i Tyskland, ett val som ser ut att bli jämnt. Den stora vinnaren i de senaste mätningarna är Die Linke, vänsterpartiet som går framåt genom att vara det enda parti som vill ta hem de tyska trupperna från Afghanistan. Ett krav som har stort stöd bland tyskarna.

Irlands flagga
Och snart är det också ny folkomröstning på Irland om Lissabonfördraget. Irländarna röstade ju fel förra gången och får nu en chans att rätta till detta. Mätningarna visar på en majoritet för Ja-sidan, men majoriteten krymper och väldigt många har fortfarande inte bestämt sig. Men många irländare resonerar som så att det är lika bra att rösta Ja nu, så dom slipper rösta fler gånger.

Jag ser förresten att den stora klocka som sitter på fasaden till Knutpunkten i Helsingborg nu ska gå rätt. De senaste åren (ganska många sådana år) har den antingen bara visat rätt tid två gånger per dygn, alternativt alltid visat fel tid. Knutpunkten är den byggnad som inrymmer t.ex. järnvägsstationen och centrala busstationen i Helsingborg. Det är nästan så att jag borde ta en tur in till Helsingborg och beundra klockan när den nu visar rätt. Fast, den har ett utseende som gör att det är svårt att se vad den visar. Tunna ljusa visare på en ljus bakgrund är bland det mest korkade som nå'n arkitekt kommit på.

I dag är det 9 september 2009, dvs 2009-09-09. Men jag missade att uppmärksamma när det var 09-09-09 kl. 09.09. Då satt jag med Angeli (som med lite snuva fick stanna hemma från skolan) och tittade på en DVD-film med Jackie Chan. Men, jag vet inte, betyder 09 tur eller otur?

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Vi har haft en del maträtter, så i dag ska vi ta ett ord som betyder att man är sugen på dessa, Syllten. Syllten (som jag tror kommer från danskan) betyder att man är hungrig. Uttalas ibland som "sullten" också.

Och i Palestina fortsätter den israeliska högerregimen att ge tillstånd till byggande av ännu fler bostäder i de bosättningar som är ett brott mot alla internationella konventioner, lagar och överenskommelser. Men av någon anledning låter världen Israel fortsätta bryta mot dessa regler utan att vidta några åtgärder. Det ÄR ett grovt brott mot internationella regler (som Genèvekonventionen) att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man tränger ut den befolkning som redan bor där. Den israeliska politiken i Palestina är rasistisk!

Slutligen kan vi notera att Sven Tyckers orginalblogg i dag publicerar sitt 4500:e inlägg. Dagligen sedan mer än 12 år tillbaka.

Inga kommentarer: