måndag 21 september 2009

Har man rätt att leva om man är sjuk?

- "Har man rätt att leva om man är sjuk?" var en av frågorna från en deprimerad och mycket ledsen kvinna som Statsminister Fredrik Reinfeldt fick när han satt i telefonväkteri i radio i dag. Frågan var naturligtvis aktualiserad med anledning av Högerregeringens s.k. "Arbetslinje". Ett synsätt som resulterat i att många sjuka känner sig förföljda och jagade och att det beordrats uppifrån att man inte ska tro på dom. Är du sjuk och inte kan jobba är du inget värd, och du ska ha sjukpenningen indragen och dessutom ska du straffbeskattas. Naturligtvis hade Fredrik Reinfeldt inget vettigt svar att ge utan kunde bara komma med de vanliga klyschorna. Jag tror inte att han och andra ansvariga politiker på Högerkanten (med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) i spetsen) egentligen har förstått hur dom behandlar människor. För dom gäller bara att göda de som redan har det välförspänt så att dom kan bli omvalda.

Högeralliansen har alltså i dag presenterat sin nya budget. Ja, egentligen har ju diverse ministrar läckt ut det mesta vid lämpligt tillfälle för att värva väljare genom att pytsa ut lite pengar här och där det finns röster att hämta. Men nu skulle den formellt presenteras. Och jag hörde delar av debatten från Riksdagen på radion. Och om det fanns någon som inte redan visste att statistik är en högre form av lögn så blev han nog övertygad under debatten. Det var ett bollande med siffror hela tiden, där det gick att bevisa precis allt med någon statistik.

Själv var jag ytterst trött hela förmiddagen. Och är egentligen det fortfarande. Rösträkningen tog lite längre än vad jag hade räknat med. Halv tolv på natten var jag äntligen hemma efter att ha räknat, sprättat, räknat, räknat igen osv. Att vara valförrättare / rösträknare kräver siffersinne och flinka fingrar. Jag vill passa på att tacka mina trogna medarbetare de båda Monorna samt Lisbeth för att bra gjort arbete. Det är jobbigt, men vi har också roligt. Allra helst när man börjar bli trött framåt halv elva på kvällen så blir man ganska fnittrig och skrattar åt allt. Vi ses igen om ett år när det är dags för nästa val.

Jag ser förresten att Israel fortsätter att vara sura på Sverige. Calle Str... f'låt Bildt (att jag aldrig kan få det rätt?) ligger tydligen riktigt risigt till i Israel. Kanske måste jag börja omvärdera hans kompetens. Han är kanske inte så inkompetent som jag tyckte. Uppenbart är att han sköter Mellanösternpolitiken bättre än jag trodde.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli Bissingar. Ett ord som kommer av att bita, och det betyder alltså tänder. Att jag dagligen presenterar skånska ord här är eftersom jag vill försöka sprida intresset för att värna våra dialekter. Som är viktiga för vår kultur. Vi får inte låta vårt talspråk förvandlas till någon form av blandning av urvattnad TV-stockholmska och kommersiell svengelska.

För övrigt kan jag notera att Anna Anka lyckats. Jag zappade in programmet på TV3. Men konstaterade efter 5 minuter att Tre B:n inte är något för mig. (BBB = Blåsta Bortskämda Blondiner). Men vi kan väl ändå ta en:

Dagens Anka: - "Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet." Den Ankan är expert på att sprida fördomar om både Tre B:n och Amerikaner.

Inga kommentarer: