torsdag 10 september 2009

Stora och små skoltalibaner

Inspirerade av skoltalibanen Major Jan Björklund (Fp) har högermajoriteten i Trelleborg under ledning av partikamraten Lars Hemzelius (han är folkpartistisk ordförande i Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden) bestämt att lärarna ska få tillägg till lönen om eleverna får bra resultat på nationella proven och lägre lön om resultatet inte blir bra. Det gäller verkligen för lärarna att välja rätt elever om dom ska kunna betala hyran! Lärarfacken är negativa och den socialdemokratiska oppositionen säger Nej. "De bästa lärarna ska ha bäst betalt" säger Lars Hemzelius. Jag för min del tycker vi inför rörliga arvoden för politikerna. Dumma förslag resulterar i avdrag på arvodet.

De båda norska "legosoldaterna" Tjostolv Moland och Joshua French som jag berättat om tidigare har tydligen dömts till döden i Kongo-Kinshasa för mord och spioneri mm. Trots mitt förakt för legosoldater vidhåller jag min principiella åsikt, INGEN har rätt att ta någon annans liv. Varken mördare, soldater eller samhället. Jag ser att dom är eftersökta i grannlandet Uganda också sedan man där beslagtagit en massa vapen på det hotellrum där dom bott. Nu kommer det hela troligtvis att sluta med att dom får avtjäna fängelsestraff hemma i Norge, men jag hoppas dom får sitta en bra tid och fundera över sin människosyn.

Maltas flagga
Det spelades visst fotboll i går. När jag läste sportjournalisternas förhandspladder så handlade det om hur många mål Sverige skulle vinna med mot ett lag som hade åkt ur korpseriesystemet här i Sverige. Det bor ungefär 400.000 människor på Malta. Det är något mellan Malmö och Göteborg i storlek. Att kalla Malmö FF eller IFK Göteborg för dåliga korplag vore kanske att vara lite elak (fast MFF är ju ganska så mycket under isen). Men sportjournalister brukar vara ganska "korkade i bollen" inför matcher. Jag konstaterade i varje fall efter att ha läst allt spekulerandet att det blir nog precis dom lyckas vinna. Och mycket riktigt, 1-0 på självmål i slutet. Jag blev lite förbannad på sportjournalisterna som så totalt sågade en liten nation. Jag har varit på Malta en gång för många år sedan. Det jag minns var att det var "hitt som bara fan". Så varmt så att man kunde stampa fotavtryck i asfalten. Och dessutom minns jag en trafik som var livsfarlig. Gamla tanter som for omkring i små Morris Minor utan en tanke på hastighetsbegränsningar, annan trafik och ännu mindre gångtrafikanter. Men för övrigt gillade jag Malta.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord får bli Hotta. Naturligtvis med betoning på första stavelsen. "Nu hottar ja' ud möged!" Blir översatt till svenska, nu kastar jag ut skräpet. Hottar blir då alltså att kasta. Mög är skräp, men med en mer negativ klang.

Jag har i dag varit in till Helsingborg för att inspektera om klockan på Knutpunkten verkligen gick rätt. Nä, det var faktiskt inte därför jag åkte in, och jag glömde faktiskt att kolla klockan också. Modemet till mitt mobila bredband har tydligen gått till de sälla jaktmarkerna. Och efter mycket kontrollerande i Teliabutiken konstaterade även tjejen att det var något fel. Tyvärr hade jag inte tänkt tillräckligt långt för att kunna reklamera modemet, jag hade ju glömt kvitto/följesedel. Så de blir till att leta i papperen och göra en nu tågtur i morgon.

Inga kommentarer: