torsdag 3 september 2009

Bygg motorvägar för miljöns skull...?

Centerpartiets historia som ett miljöintresserat grönt parti har haft en intressant historia. I dag har jag hört två Centerpartister ihärdigt försöka försvara den största satsningen i Sverige på byggande av motorväg någonsin. Regeringen har till slut gett efter för billobbyn och gett klartecken till att spendera närmare 30 miljarder kronor på att bygga Förbifart Stockholm. Enligt Miljöminister Andreas Carlgren är detta en satsning på miljön. Enligt Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) så är det bara ett led i hennes satsning på vägar. Den plan för infrastruktursatsningar som jag berättade om i tisdags hade ju fått order av Åsa att den skulle satsa mest på vägar, inte på kollektivtrafiken. All erfarenhet visar att bygger man en ny väg för att avhjälpa trängsel så blir effekten att trafiken ökar. Förbifart Stockholm kommer alltså att kraftigt öka biltrafiken samtidigt som närmare 30 miljarder används till annat än att förbättra kollektivtrafiken. En satsning på denna ISTÄLLET hade skapat bättre plats på de vägar som i dag är fullproppade. Nu kommer man bara att skapa nya vägar som snart är fullproppade dom också. Att en svenska miljöminister samtidigt som Sverige är ordförande för EU och snart ska få ansvar för ett stort internationellt miljömöte i Köpenhamn gör landets största motorvägssatsning någonsin är inget annat än en skandal. Andreas Carlgren var en gång i tiden en av mina få favoriter i Högerregeringen. Han har jobbat hårt på att få bort den känslan, och har nu slutgiltigt lyckats. Grattis Bil Sweden - ni har lyckats!

Expressens väljarundersökning som presenterades i dag styrker vad de senaste undersökningarna alla berättat. Oppositionen har åter börjat stärka sitt grepp. De förväntningar som Högeralliansen hade om att Fredrik Reinfeldts ordförandehalvår i EU skulle stärka hans aktier har kommit på skam. Efter att media i början påpekade detta cirka 10 gånger om dagen, är det nu ganska tyst om ordförandeskapet. Expressens undersökning visar att det Rödgröna försprånget ökat till 4,4% (49,5 mot 45,1). Socialdemokraterna ökar i undersökningen med 3,3% medan både Miljöpartiet och Vänsterpartiet minskar. Även på den högra planhalvan ökar Moderaterna medan stödpartierna tappar.

För de som inte är medvetna om det, så är det faktiskt val i Sverige om några veckor. Söndagen den 20 september är det Kyrkoval i Konungariket Sverige. Det är dags att välja vilka som ska styra den största religiösa organisationen i landet. För de som har rätt att rösta (det har alla medlemmar av Svenska Kyrkan som fyllt 16 år) är det viktigt att gå och rösta. Jag har själv ingen rösträtt, men ska "jobba" som valförrättare under valet. Som arbetslös får man inte tacka nej till jobb när man nu valt att skicka en förfrågan till "mitt" valdistrikt att hjälpa till med valet. Antagligen eftersom vi har lång erfarenhet. Gå och rösta så vi har något att göra, så att kyrkan styrs i en riktning dit Du vill att den ska styras. Och om detta inte är ett tillräckligt argument, gå och rösta så att Sverigedemokraternas taktik att komma in i kyrkans församlingar för att sprida sitt rasistiska budskap misslyckas.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli Glyttigt. När något är glyttigt så är det barnsligt eller larvigt. "Va ente så glyttig" = "var inte så larvig".

Joggingrapport: Det blev en runda i går på kvällen, men från att för några dagar sedan ha gjort "årsbästa" blev det i går i princip "årssämsta". Nu bestämde jag mig redan innan jag gett mig iväg för att ta det lugnt. Och det var tur, för det fanns inget mycket kraft i benen. Enda undanflykten jag kan komma på att skylla på är att jag strax innan, medan jag gjorde vid bloggen, vräkte i mig en påse godis. Det skulle jag tydligen inte gjort. Det blev nämligen mycket tungt att springa. Tiden 31,30 har jag redan förträngt.

Inga kommentarer: