tisdag 29 september 2009

Försäkringskassan - igen!

Försäkringskassans service har blivit sämre
Media berättar i dag om de problem kommunernas socialtjänst har med Försäkringskassan. De långa väntetiderna och indragningar av sjukpenning och sjukersättning har gjort att budgeten inte kan hållas för socialbidrag. Den kraftigt ökade arbetslösheten och A-kassornas väntetider är en annan orsak till att kommunerna fått mycket kraftigt ökade kostnader för försörjningsstöd (= socialbidrag). Enligt en undersökning som SKTF gjort tror 90% av socialcheferna i landets kommuner att budgeten inte kommer att kunna hållas. Hur var det dom sade, Högeralliansen? "Vi ska minska utanförskapet"? Höjden av utanförskap är väl att tvingas söka socialbidrag! Ett annat bekymmer är att Försäkringskassan missar att betala tillbaka de pengar som kommunerna förskotterar i avvaktan på att FK ska bli klara med sina beslut. Det är nämligen så att om man får vänta för länge på ersättning från Försäkringskassan finns det möjligheter för Socialkontoret att förskottera ersättningen, och sedan begära denna från Försäkringskassan i efterhand. Skulle ersättningen från Försäkringskassan bli högre än vad man fått förskotterat så får man resten själv. Skulle ersättningen från Försäkringskassan bli lägre (eller inget alls) blir det automatiskt ett bidrag istället. Men, tydligen är det så att i ökad omfattning missar Försäkringskassan att betala ersättning till Kommunen trots att man fått papper om detta. Och är då den som sökt bistånd inte längre aktuell för bistånd så är det kört. Den sökande får dubbla ersättningar men Kommunen förlorar pengar. Och om det nu är så att detta problemet har ökat så beror det på den nya centraliserade och avpersonifierade organisationen som Försäkringskassan infört. Det goda samarbete som tidigare funnits mellan Försäkringskassan på orten och kommunens socialtjänst är som bortblåst.

Pakistans flagga
Det verkar inte bli så mycket av den väldigt uppblåsta affären med arresteringen av Mehdi Ghezali och tre andra svenskar (och flera andra). Kvinnan och hennes lilla barn är formellt redan släppta, men kvinnan väljer att stanna kvar så länge som hennes man fortfarande hålls inlåst. Enligt ett uttalande från Pakistans inrikesminister Rahman Malik i går är Ghezali och den andra svensken främst misstänkta för visumbrott. Inget annat. Det finns tydligen inga bevis och misstankar om några terrorbrott eller liknande längre. Kan den våldsamt uppblåsta historien helt enkelt handla om att Mehdi Ghezali (och dom andra) helt enkelt arresterats efter tips från andra underrättelsetjänster (SÄPO?) om att dom befann sig i Pakistan. Och att man meddelat detta av den enda anledningen att Mehdi Ghezali suttit inspärrad på Guantanamo i flera år. Och sedan släppts eftersom man inte hittade något att anklaga honom för. Är det så enkelt att enda skälet till att Mehdi Ghezali arresterats är att han är just Mehdi Ghezali och suttit oskyldigt inspärrad på Guantanamo i ett antal år? Jag undrar om alla islamofober och islamhatare på svenska ledarredaktioner skriver lika mycket om att han släpps som dom gjorde när han greps? Då var det sida upp och sida ner som i princip gick ut på att han tydligen var terrorist trots allt och att det var totalt vansinne att lägga ner arbete på att få honom frisläppt. Han kunde gott fått sitta där och ruttna bort på Cuba så att vi sluppit honom. Jag har ingen aning om ifall han begått några kriminella handlingar, men man har tydligen inte hittat några bevis för detta, varken då eller nu. Och då är man oskyldig. Att han uppenbarligen har åsikter som inte stämmer överens med mina är en helt annan sak. Vi lever i en demokrati med åsiktsfrihet - hur korkade åsikter vi än har.

Skatteverket har kommit fram till att s.k. personalliggare inom krogbranschen var en effektiv åtgärd mot svartjobb. På ett år ökade sysselsättningen inom branschen med 4-6.000 personer när kravet infördes. Nu vill man införa samma krav inom andra branscher. De som är seriösa välkomnar detta, de som protesterar har uppenbarligen inte rent mjöl i påsen.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir en maträtt, Fastlagsbulle. Denna mycket enkla släta bulle som man skär av toppen på, lägger rikligt med mandelmassa i och på detta grädde kallar vissa fubbickar och ålahuen för semla. Har ni hört något så korkat?

Jag noterar slutligen att jag uppenbarligen har chans att bli mångmiljonär. Mr Song Lile som jobbar på Hang Seng Bank i Hongkong har tydligen hittat 19,5 miljoner dollar som ingen gör anspråk på. Och han har kommit fram till att just jag är lämplig för att få dela alla dessa pengar med honom. Tänk, att just JAG har blivit utsedd? Min blogg har uppenbarligen läsare över hela världen! Jag ska få 30% av pengarna om jag hjälper till säger han. Men där vill jag nog förhandla lite. Minst 50% vill jag ha!

Finns det verkligen idioter som går på sån't här?

Inga kommentarer: