tisdag 8 september 2009

Valfläsk till kommuner och landsting

Så blev då till sist Maud "Mauderaten" Olofsson överkörd. Kommuner och Landsting kommer att få ytterligare 10 miljarder i engångsbidrag för att kompensera i varje fall en liten del av de missade skatteinkomsterna som slipsnissarnas magplask förorsakat. Till slut var det bara Centerpartiet som stod kvar på storkapitalets sida och sade Nej till att försöka minska uppsägningar och skattehöjningar inom kommuner och landsting. Fredrik och Anders insåg båda att det inte gick att undvika extrapengar. Reaktionerna hade blivit för våldsamma annars om för många kommuner tvingats till skattehöjningar och uppsägningar av personal ett valår.

Jag kan inte undvika att återigen återkomma till prestigeprojektet Förbifart Stockholm. Gissa vem som för många år sedan kallade projektet för: "ett miljö- och kulturmord"? Samma person skrev några år senare en motion till riksdagen där projektet "var oförenligt med de krav man bör ställa på ekonomi och miljö i trafikpolitiska projekt". Namnet var Andreas Carlgren (c), men det var innan han blev utnämnd till Miljöminister och verkligen fick inflytande över politiken, och innan centern under inflytande av vad som kallas Stureplanscentern hade förvandlats till ett parti för storfinansen på högerkanten istället för ett grönt parti för småfolket. Låt mig få komma med ett annat citat också i ämnet, men inte från Andreas Carlgren (c) utan istället det moderata miljö- och trafikborgarrådet i Stockholm, Ulla Hamilton: "Stockholm är Europas miljöhuvudstad 2010. Det känns därför väldigt bra att framtidens trafik som inte har Stockholm som mål kan passera förbi staden. Det är ett jättelyft för miljön i Stockholmsregionen". Alltså sagt av Miljöborgarrådet i Europas miljöhuvudstad om det största motorvägsprojektet i Sveriges historia! Ett projekt som ALLA är eniga om kommer att ÖKA biltrafiken.

Lekande barn i Malmö
Vi har ägnat större delen av dagen åt ett besök i Malmö. Angeli hade tid hos tandregleringen. Men det besöket tog bara drygt 10 minuter så vi var ute innan hon egentligen hade sin tid. Men vi har hunnit med lite shopping, lite mat och lite solnjutande i parken (se bilden) innan det var dags att återvända hem. men dagen har varit en riktigt skön höstdag. Ganska soligt, lagom temperatur och riktigt klar och skön luft. Idealdag jämfört med klibbig högsommarvärme.

Och då åkte vi igenom Lund som i dag var en stor förlorare. Tydligen har nämligen Umeå utnämnts till Europas kulturhuvudstad 2014. En utmärkelse som Lund hade satsat stort på att på.

Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet så har supandet bland ungdomar mellan 25-29 ökat kraftigt. Antalet killar i den här åldern som dricker så mycket alkohol att dom befinner sig i ett riskbeteende har fördubblats på fyra år. I dag befinner sig 13% av killarna i den gruppen. Folkhälsoinstitutet förklarar detta med ökat tillgänglighet, fler krogar med alkoholtillstånd, längre öppettider och billigare alkohol. Jag har ett skäl till, ökad reklam och media som romantiserar alkohol. Samtidigt som jag läste om rapporten såg jag på TV3 reklam för Heineken. Reklamen gick ut på att killarna blev överlyckliga när dom hittade en massa Heineken-burkar! Är det underligt om killarna tror att det är positivt att dricka sig full? Höj priserna, förbjud reklamen, minska tillgängligheten, sluta glorifiera alkoholkonsumtionen och berätta att nästan alla våldsbrott sker under påverkan av alkohol!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir Drommel. Uttalat med betoning på första stavelsen. På vissa håll uttalat som dråmmel. Detta är en mycket klantig person som bara gör fel. "Jävla drommel" är alltså inte snällt att säga om en person.

Slutligen ser jag att Aftonbladet presenterat en ny väljarundersökning. Enligt denna leder den Rödgröna oppositionen med 46,7 mot 41,9 för Högerregeringen, men med Sverigedemokraterna på 5,3% får man ingen egen majoritet. Dvs ett mardrömsscenario. Båda blocken har deklarerat att man inte kommer att samarbeta eller göra sig beroende av SD. Kommentatorn från United Minds som gjort undersökningen spekulerar då i en S + Mp + Fp regering för att få majoritet. Som jag ser det ett ännu värre mardrömsscenario. Jag tror faktiskt mer på att det blir Mp som byter block. Dom samarbetar på flera håll med Högerpartierna och är i många stycken ett klart borgerligt parti. Det värsta med en blocköverskridande regering för att hålla SD ute är att det kommer att gynna just SD. Jag litar däremot inte helt på Högerpartiernas avståndstagande från SD. Skulle högerblocket bli större än det Rödgröna men inte få egen majoritet tror jag att man kommer att bilda en minoritetsregering beroende av passivt stöd från SD. Det sker också lokalt.

Inga kommentarer: