fredag 18 september 2009

Stackars Anka, inte välkommen någonstans

Anna Anka deklarerade i går att hon gärna ville engagera sig i den svenska partipolitiken. Och hon visade klart var hon står genom att föreslå Moderaterna eller Kristdemokraterna. Hon är en stark förkämpe för Republikanerna i USA. Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson konstaterade snabbt att antingen "skriver hon det här för att riva upp en storm och ha kul åt alla reaktioner" eller också "är hon korkad". Jag tror på en kombination av dessa två och ett tredje alternativ. Det handlar om att göra reklam för dels TV-programmet (all publicitet är god publicitet) och dels göra reklam för Newsmill som publicerade hennes synpunkter på kvinnor och män. Att jag lutar mycket åt det senare beror på att jag såg att hon inte själv klarat av att skriva inlägget. Det var skrivet av redaktörerna på Newsmill i hennes namn baserat på intervjuer osv. Hur som helst var hon uppenbarligen inte välkommen i Moderaterna. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart SJögren var först positiv och berömde hennes synpunkter. Men sedan fick han visst en avhyvling av partiledaren Göran Hägglund som inte alls tyckte att hon passade in i KD:s profil. Så Lennart Sjögren fick krypa till korset (f'låt, men jag kunde inte undvika det) och ta tillbaka allt. Jag tror att f.d. bjuvsingen Anna Anka får vända sig till Sverigedemokraterna istället om hon vill engagera sig i svensk politik. Fast det kan hon väl inte. Hon måste väl vara hemma i Hollywood och passa upp och suga av....

Big is beautiful verkar en del tycka. Dels ser jag att ett par lokala sparbanker här i Skåne, bland annat Sparbanken Gripen här i Nordvästskåne har för avsikt att slå sig samman till en större bank. Vilket ju vore att radera ut den konkurrensfördel man har genom att vara en liten lokal bank. Mig icke begripa något. Sedan ser jag att ett antal LO-förbund ska utöka sitt samarbete, med framtida mål en sammanslagning. Men samma sak där. En stark fördel för just de olika branschfacken är den lokala anknytningen. T.ex. Elektriker, Målare osv. Slå samman allt till ett stort fack och visst kan man få en stark central ledning. Men känner sig medlemmarna hemma?

Låt mig ta mitt eget fack. Anställda på Försäkringskassan hade tidigare en helt egen facklig organisation. Försäkringsanställdas Förbund. Med en egen medlemstidning som regelbundet berättade om saker ur försäkringskasseanställdas synvinkel. För några år sedan gick FF upp i ST för att "bli större och starkare". Och det är möjligt att den centrala administrationen blev starkare. Men i dag får vi medlemmar en medlemstidning som handlar om allt annat är Försäkringskassans problem. De flesta gånger Försäkringskassan nämns i tidningen är när det handlar om förmåner som administreras av Försäkringskassan. Inte när det handlar om medlemmar som jobbar där. Det kan gå många nummer mellan de gånger redaktionen kommer på att även FK:s anställda är medlemmar. Big is beautiful, jo det är möjligt. Men skönhet är inte allt här i livet. Det är det som finns innanför som är viktigare.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord blir Värmölla. Något som ursprungligen står för väderkvarn, något som det ju finns gott om i Skåne sedan länge. På Åstorps Hembygdsförenings hemsida står det lite om den mölla av typ Holländare som står i Hembygdsparken. I dag står värmölla (på vissa håll mer likt värmylla) även för vindkraftverk.

Slutligen ser jag att Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Kyrkominister Lena Adelsohn Liljeroth (m) valt att tillsammans med en massa andra kändisar och innefolk flyga specialchartrat flyg till kändisfixaren Micael Bindefelds 50-årsfest på Mallorca. Att partiledaren för Sveriges största politiska parti och ansvarig minister "skiter" i kyrkovalet och istället går på kändespartaj på Mallorca visar hur mycket man tar valet på allvar. Och det visar tyvärr också hur mycket, i varje fall delar av, Socialdemokratins ledning har fjärmat sig från sina medlemmar och istället väljer att frottera sig med en annan grupp lite finare människor. Ner på jorden med dig Mona!

Inga kommentarer: