måndag 7 september 2009

Orsak och verkan, eller egoism lönar sig

Dagens Nyheter redovisar en väljarundersökning som gjorts speciellt i Stockholm och som visar på rekordlåga siffror för Socialdemokraterna och rekordhöga siffror för Moderaterna. Enligt denna undersökning skulle Moderaterna och Folkpartiet få egen majoritet i Stockholm. Dom skulle inte behöva Kristdemokraterna och Centerpartiet. Å andra sidan är dessa så små (båda ligger under 4%) att dom knappt existerar i Fjollträsk. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är 2-3 gånger så stora. Men samtidigt är Socialdemokraternas Carin Jämtin som är oppositionsborgarråd det populäraste kommunalrådet i stan. DN kommenterar det med att S har problem med storstädernas befolkning.

Kanske kan vi hitta en förklaring i en annan artikel i dagens Dagens Nyheter?? Man berättar nämligen att det inte har varit något problem på bostadsmarknaden för de riktigt dyra villorna. Dom där på 10-20 miljoner! Kanske kan hela problemet för S i Stockholm (som ju uppvägs av att det går ganska bra i större delen av resten av landet) förklaras av att de som verkligen tjänat på Högerns politik (de som redan innan var priviligierade) ofta bor i Stockholm. Och har man tjänat på politiken så stödjer man den också i ren och skär egoism. För det är ju egoism som präglat högerpolitiken. Har du det bra och det går bra för dig förtjänar du att det ska gå ännu bättre. Då ska man satsa på morötter till dig. Går det däremot dåligt för dig så får du skylla dig själv, och piskan ska fram så att du själv reder ut dina problem.

Helsingborgs Dagblad berättar att det går nedåt för de skånska flygplatserna. Sturup ner 14% och Ängelholm ner 18% när det gäller landningar och 15% resp 3% ner när det gäller passagerare. Allt jämfört med för ett år sedan. Någon uppgift om Kristianstad fanns inte, men flygplatsen är visst till salu.... I hela landet redovisar Luftfartsverket minus 9% i landningar och minus 10% i passagerare. Det finns en viss ökning på långväga utrikesflyg - med nyöppnade linjer till Irak... Jag tycker det är härliga nyheter. Skönt med goda nyheter i allt elände som rapporteras. Mindre flyg = bättre miljö!

Jag kan inte undvika att återkomma till Centerns enorma motorvägsprojekt i Stockholm, Förbifart Stockholm. Detta är alltså det största motorvägsprojekten någonsin i Sverige. Bygget är budgeterat till nästan 30 miljarder. Öresundsbron (både motorväg och dubbelspårig järnväg) kostade ungefär 20 miljarder. Det är budgeterat till nästan exakt 3 gånger så mycket som Hallandsåstunneln i dag är beräknad till (det mesta av den tunneln är nu färdig och borrmaskinen bryter igenom i Båstad när som helst). Hur budgeten för Hallandsåstunnneln höll vet vi alla... Denna sexfiliga motorväg i tunnel runt Stockholm är alltså en enorm investering för att öka biltrafiken. Det är enorma summor som kunde ha använts för att istället bygga ut kollektivtrafiken så att antalet bilar hade kunnat minskas istället. Och detta projektet genomförs alltså med två Centerpartistiska ministrar som huvudansvariga. Centerns utveckling från ett landsbygdsparti med grön inriktning till ett storstadsparti långt ut på högerkanten har gått snabbt - mycket snabbt.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: I dag är det dags för ett klädesplagg - Tolla. Skall uttalas med stark betoning på första stavelsen. Tolla är skånska för det typiskt skånska skodonet, trätoffla. Bland det mest praktiska man kan ha på sina fötter. Jag minns den gamla goda tiden när man kunde gå till tollamagaren och sätta nya sulor på tollorna. I dag är det nästan svårt att få tag på äkta tollor. I dag är det för många s.k. foppatofflor istället som gäller. Dessa estetiskt fula plastprodukter. Vad jag verkligen saknar är den främst danska versionen på tollor som även har läder runt om, även för hälen. Det bästa man kan ha när man jobbar i trädgården. Men det var längesedan jag såg några och det är flera år sedan mina gav upp.

Joggingrapport: Det blev en runda i går på kvällen (ja, det får nästan kallas sent på eftermiddagen eftersom jag var ovanligt tidigt ute). I början kändes det ganska tungt. Detta kan kanske förklaras av den närmare 2 timmar långa skogspromenaden som Kimmy och jag tog medan Ingela och Angeli åkte till Hyllinge för att slösa bort pengar. Kanske kan även cykelturen uppför Odenbacken som jag gjorde på förmiddagen för att hälsa på pappa uppe på Björnåshemmet spela in. Och kanske inverkade motvinden också. Hur som helst gick det lite lättare efter den första kilometern. Och hemvägen de sista tre kilometrarna kändes ganska fräscha - allt är ju relativt. Hur som helst stannade klockan på nästan exakt 30 minuter och jag är ganska nöjd.

Inga kommentarer: