söndag 27 september 2009

Det är skillnad på kreti och pleti

Jag ser att Polisen gripit ett par stycken misstänkta för inblandning i det stora spektakulära helikopterrånet. På Aftonbladet läser jag att en av de misstänkta omedelbart begärde Leif Silbersky som försvarsadvokat. Och det tog inte många timmar innan han accepterat honom som sin klient, och kunde snabbt uttala sig om vad klienten själv hävdar - dvs att han inte har något med rånet att göra. Och det är naturligtvis fullt möjligt att han är oskyldig. Och alla har ju rätt att begära Leif Silbersky som försvarsadvokat. Men, jag undrar om den gode Leffe hade gjort en blixtutryckning till Åstorp och ställt upp som MIN försvarsadvokat om jag hade velat detta? Eller det är bara vissa?

Och då kan det finnas lite anledning att kommentera den kritik mot polisen som varit i media efter rånet. Naturligtvis har det skett misstag från polisens sida. Men, någon måtta får det vara på kritiken också. En del av kritiken handlar om polisens helikoptrar. Jag minns när Polisen slängdes ut från militärens bas i Berga, och att det då var en diskussion om detta i media. Sedan dess har man tydligen begärt att få bygga en bas på många ställen runt Stockholm. Men, får ständigt ett Nej Tack från berörd kommun sedan innevånarna deklarerat att dom vill inte ha basen hos sig. Däremot kan det finnas anledning att kritisera bevakningen av den provisoriska bas som fanns. En annan kritik gick ut på att polisen när dom kom till platsen inte bara störtade in och grep rånarna istället för att avvakta utanför. Men, där håller jag helt med polisen. Jag vill INTE ha en poliskår som störtar in på brottsplatser och då ofta tvingas till eldstrider. För naturligtvis kommer rånare att i ännu högre utsträckning vara beväpnade och börja skjuta. Pengar är inte allt. Människoliv är mycket mer värda. Man får inte riskera människoliv för att rädda en massa papperslappar! Vi ska vara glada för att vi INTE har en mer skjutglad polis än vi har.

Söderåsen börjar få lite höstskrud
Söndag innebär en traditionsenlig skogspromenad i samband med Friluftsfrämjandets tipspromenad - Höstlunken. Enda tillfället då hela familjen kan samlas till en gemensam promenad (ja, förutom katten förståss). Tyvärr missade jag förra veckans promenad eftersom jag inte hade hunnit runt innan det var dags att påbörja förberedelserna inför Kyrkovalet. Det visade sig dock att Kimmy vunnit bonuspriset i barnklassen för andra gången i sträck. Det är alltid roligt med något litet pris. Vädret var lite fuktigt i luften när vi gav oss iväg på morgonen, men det lättade upp allt eftersom dagen fortgick. Och vi hann aldrig bli blöta. Söderåsen börjar få lite höstskrud, men fortfarande är det mesta grönt. Men som ni kan se på bilden så börjar de vackra höstfärgerna också komma fram. Frågorna var inte så svåra i början, men blev lite knepigare mot slutet. Och dessutom verkar vi ha haft otur i våra gissningar. Enligt Kevin hade vi 5 rätt på de 10 frågorna, så det är inte mycket att skryta med.

Situationen i Honduras blir allt mer spänd. Detta sedan den av militären (med stöd av kyrkan och storfinansen) avsatte presidenten lyckats återvända till Honduras huvudstad Tegucigalpa där han nu befinner sig på Brasiliens ambassad. Manuel Zelaya, som valts i demokratiska val i Honduras, avsattes av militären och sattes på ett flygplan ut ur landet endast iklädd kalsonger. Inget land har erkänt den nya kuppledningen under kuppresidenten Micheletti. Och till och med USA, som annars brukar ligga bakom eller i tysthet har stött militära högerkupper i Latinamerika mot folkvalda vänsterledare, har kritiserat kuppen och krävt att Manuel Zelaya ska återinsättas. Tyvärr verkar en del EU-länder vara på väg att skicka tillbaka sina ambassadörer till Tegucigalpa efter att dom kallats hem i protest efter kuppen.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir Bingen. Detta är en möbel, en mycket viktig möbel i våra liv. Kanske den viktigaste av dom alla. I varje fall älskar jag den (och i den...). Säng!

Läste i tidningen förresten om mannen som blev överfallen av en ilsken älgtjur. Det är uppenbart farligare med älgar i skogen än vargar. Och allra värst är det med vildsvin. Jag såg att vildsvinsolyckorna i trafiken ökat med omkring 50% på kort tid. I dag sker det 2.500 olyckor med vildsvin och 5.000 olyckor med älgar. Men vildsvinen tar in. Dessutom är vildsvinsolyckorna värre. Enligt försäkringsbolaget If är kostnaden för en krock med vildsvin ungefär 40.000 kronor mot en krock med älg som ligger på 30.000 och ett rådjur på 15.000 kronor. Inför skyddsjakt på vildsvin!

Inga kommentarer: