måndag 28 september 2009

Tyskland går till höger - och vänster

Tysklands flagga
I går var det val i Tyskland. Ett val där väljarna straffade båda de partier (Socialdemokraterna och Kristdemokraterna) som regerat i en stor blocköverskridande koalition. Värsta straffet fick Frank-Walter Steinmeier och hans Socialdemokrater som gjorde sitt sämsta val någonsin. 23,1% fick partiet vilket var ett ras med 11,1%. En del gick till vänster men många stannade helt enkelt hemma på sofflocket i protest. Valdeltagandet var det lägsta i modern tysk historia. SPD straffades för den högervridning partiet mer eller mindre villigt gjort sig skyldig till under de senaste åren. Angela Merkels CDU fick 33,9%, ett tapp på 1,3%. Även detta är rekordlåga siffror för CDU. Men Angela Merkel betecknas ändå som segrare eftersom hon nu kan bilda en koalitionsregering med valets största vinnare, det Liberala (nyliberala) FDP. Ett parti som gått till val på sänkta skatter (den tyska budgeten visar rekordunderskott), försämrade socialförsäkringar och försämrade anställningsförhållanden. Dvs traditionell högerpolitik. Intressant ska bli att se hur långt Angela Merkel är villig att gå för att tillmötesgå FDP:s nyliberala idéer. CDU har försökt att likt Moderaterna i Sverige visa en ansvarsfull fasad utåt. Nu är det sanningens ögonblick. De två andra vinnarna i valet var miljöpartiet Die Grüne som fick 10,3% en uppgång med 2,2% och i ännu högre utsträckning vänsterpartiet Die Linke som fick 12,3% en uppgång med 3,6%. Det överlägset bästa valet någonsin i partiets historia. Högern vann alltså med 48,5 mot oppositionens 45,7. Frågan är hur länge de gamla högergubbarna i SPD kan vägra samarbeta med Die Linke.

Ytterligare personer har nu anhållits misstänkta för inblandning i helikopterrånet. Och i sedvanlig ordning dyker Leif Silbersky upp i media och berättar att han inte alls kan förstå varför just hans klient har frihetsberövats. Har Leif Silbersky någonsin sagt något annat? Och varför får just han alltid uttala sig i media? Är det samma intervju som sänds varje gång?

Apropå poliskritiken så kan man undra varför företaget G4S sluppit undan kritik. Hur f-n kan man hantera dessa enorma summor pengar i ett hus som har en helt vanlig glaskupol på taket? Och dessutom fanns tydligen ritningarna på huset tillgängliga för alla på kommunen. Företaget hade "glömt" att be om att få dem sekretessbelagda! Jag för min del tycker det verkar som om polisen vet (visste redan i förväg) mycket mer än man berättar. Jag såg på något ställe en uppgift om att man hade fått förhandstips om att något skulle ske, men att man bevakade fel ställe.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord är ett djur, Örnastört. Namnet kommer av myten om att tvestjärten kryper in i öronen på folk. Av den anledningen har tvestjärten i Skåne fått namnet örnastört.

Dagens tyckande blir kort. Jag har under hela dagen besvärats att en intensiv huvudvärk, och om jag själv hade fått bestämma hade jag just nu legat ensam i ett rum på en säng och förträngt att det finns en värld utanför rummet. Men, har man barn är detta inte en möjlig utväg. Allra helst med en autistisk son så får man vara beredd på vad som helst. Utlösande faktor till huvudvärken var nog det faktum att Kimmy vaknade vid 2-tiden i natt och var sedan vaken fram till efter 6-tiden då han i varje fall fick en timmes sömn.

Inga kommentarer: