tisdag 22 september 2009

Utrensningarna slår till

Kristdemokraternas Göran Hägglund har slagit till. Hela styrelsen för Apoteket AB fick sparken på direkten. Bakgrunden är att en stor del av Apoteken ska privatiseras, och av naturliga skäl vill därför styrelsen för Apoteket skydda framtiden för den del av Apoteket som ska finnas kvar. Man har från Apoteket AB bland annat skrivit avtal om samarbete med ICA. Precis som nuvarande grossisten Kronans Droghandel tecknat avtal med Coop om samarbete. Men, aja baja, så får man inte göra. I förra veckan gav Apoteket Omstrukturering AB order till Apoteket om att man fick inte förbereda sig för kommande konkurrens. Det har alltså bildats ett statligt företag för att sköta privatiseringen av Apoteket?! Apoteksstyrelsen vägrade godkänna reglerna. Dom hävdar att deras uppdrag som styrelse för Apoteket AB är att värna om detta bolag, inte att värna om att se till att konkurrenterna får fördelar. Resultat: Hela styrelsen fick sparken med omedelbar verkan. Det får ju inte bli så att det statliga företaget blir det som lyckas bäst. Det statliga företaget måste ju misslyckas, annars finns det risk för att privatiseringen inte ses som ett framsteg.

En utredning av Ulf Lundin för Regeringen föreslår att den lokala / regionala kollektivtrafiken släpps loss till kommersiella företag istället för att som idag skötas av landstingen. I Skåne är det alltså Region Skånes Skånetrafiken som ansvarar för kollektivtrafiken. Dom samordnar buss och tåg, ansvarar för biljettsystem och köper sedan upp trafik. Istället ska det enligt utredaren vara fritt fram för kommersiella företag att "plocka russinen ur kakan" och köra tåg eller bussar där dom tycker det än lönsamt. Sedan får t.ex. Skånetrafiken med skattemedel komplettera trafiken där ingen tycker det är lönsamt. Eller hoppa in om någon tröttnar eller kursar osv. Det hela är naturligtvis ett nytt steg i den ideologiska privatiseringsfixering som styr samhällsplaneringen. Men, tom Skånetrafikens borgerliga majoritet var negativa i sitt remissvar. Om förslaget genomförs kommer det att bli dyrare för både Region Skåne och resenärerna. Samtidigt som den samordning av biljettsystem och tidtabeller som genomförts kommer att gå förlorad. I dag får överskott på de lönsamma linjerna hjälpa till att bekosta förluster på mindre lönsamma linjer. Om förslaget genomförs kommer företagen att plocka hem vinsten på de lönsamma linjerna, medan skattebetalarna och resenärerna får betala förlusterna på de mindre lönsamma linjerna. Släng förslaget i papperskorgen.

Jag såg att kyrkovalet blev en framgång för reaktionära Frimordig kyrka, rasistiska Sverigedemokraterna och för Miljöpartiet och viss mån Socialdemokraterna. Förlorarna var de borgerliga partierna som mer eller mindre tappade stöd på de flesta hållen. Fast jag tror faktiskt att Sverigedemokraterna hade hoppats på större framgångar. I starka fästen, som t.ex. Landskrona tappade man istället stöd.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från vår vackra landsända blir Prega. "Kan du prega ud på kartan var vi e'" blir kan du peka ut på kartan var vi är. "Ja' pregar ner pinnen här". Jag sticker ner pinnen här. Prega är alltså att peka, peta, sticka.

Dagens Anka tänkte jag inte ha någon faktiskt. Jag har ångrat mig och vill inte göra ytterligare reklam för denna BBB eller kalkon TV-kanalen TV3 som båda verkar tycka att all publicitet (hur negativ den än är) trots allt är god publicitet. I fortsättningen får Anna Anka sprida sina bevis för hur blåsta många amerikaner och även blondiner är utan min medverkan. Fortsätt du att suga av Palle på morgonen - glöm inte att borsta tänderna efteråt bara.

Inga kommentarer: