söndag 20 september 2009

Kyrkovalet

Den här dagen ägnas till större delen åt Kyrkovalet. Eftersom jag tjänstgjort som valförrättare här i Åstorp under många val har "min" grupp även tillfrågats om Kyrkovalet och accepterat. Att vara valförrättare är ett roligt jobb. Man träffar mängder med trevliga människor och hinner prata lite med många som man annars bara säger hej till, eller kanske inte ens träffar så ofta. För vår del började dagen klockan 11.00 med att börja möblera lokalen så att det fungerar praktiskt och enligt de regler som finns. Man måste kontrollera så att man har tillgång till alla papper, kuvert osv som behövs. Det är en hel del protokoll och blanketter som ska fyllas i. Och kuvert och "omslag" som ska användas i samband med rösträkning och redovisning. I vårt fall har vi öppet 1200-1500 och sedan igen 1700-2000. Tiden emellan får användas för att stoppa i sig lite mat och fixa till den här bloggen. Efter 2000 är det sedan räkning av alla röster, redovisning av resultat och skrivande av lite protokoll och liknande.

Tillströmningen av röstande har under det första passet varit ganska bra. Under de här tre timmarna har det inte varit tomt på röstande en enda minut. Och periodvis har det varit ganska långa köer. Och vi har bestämt oss för att möblera om lite till nästa tretimmarspass för att det ska bli lite mer praktiskt. Nu är det svårt att jämföra flödet av röstande med vanliga val eftersom det inte är samma uppdelning i valdistrikt. Och till detta mindre öppettider.

Det kan kännas lite underligt att "jobba" för Kyrkan eftersom jag inte är medlem i Kyrkan och inte har rösträtt. Men, precis som man inte behöver vara medlem i Kyrkan för att trycka röstsedlarna eller måla om kyrkan (som just nu pågår) så krävs det inte medlemskap för att genomföra valet. Jag gör det för att det är roligt, och får ju en ersättning för det. Som arbetslös har jag väl dessutom inte rätt att tacka nej till jobb?

Micael Bindefelds kändispartaj på Mallorca i samband med hans 50-årsfirande har ju fått en del publicitet. Detta eftersom en del politiker valt att hellre frottera sig med det fina folket kring Stureplan istället för att engagera sig i Kyrkovalets slutspurt. Av någon underlig anledning är det Mona Sahlins närvaro som varit mest intressant. Och det främst i borgerliga media. Detta visar att man uppenbart har större moraliska krav på Sossar än på sina egna borgerliga politiker. Om jag förstått det hela rätt så har Mona Sahlin, vis efter tidigare misstag, mycket noga betalt allt själv. Och om jag förstått det hela rätt är hon inte heller medlem i Kyrkan varför hon inte missar att rösta. Däremot kan man undra över hennes prioriteringar. Om hon kan lägga alla dessa pengar för att umgås med det fina folket kring Stureplan och några borgerliga politiker så styrks bara min tanke att Mona inte är den rätta att styra ett parti som säger sig värna om främst de svaga.

Däremot är det ganska tyst i borgerliga media om att den ansvariga ministern, Kyrkominister Lena Adelsohn-Liljeroth valt hr Bindefelds kändispartaj framför sitt ansvarsområde. DET är en politisk skandal som en Socialdemokratisk Kyrkominister i motsvarande situation inte hade överlevt. Att den folkpartistiska ministern Nyamko Sabuni även gjort detta val bryr jag mig inte om, hon kan ändå inte sjunka längre i mitt anseende. Hur man kan utse ett i många fall nästan reaktionär person till "Jämställdhetsminister" övergår mitt förstånd.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord blir Ena. Och det handlar alltså inte om att göra två eniga, att ena dom. Men man kan vara ena". Det innebär att man är ensam. Dvs snarare tvärtom.

För övrigt har dagen varit riktigt varm. Det har nästan känts fel att stå inomhus och dela ut valkuvert n är solen gassar från en klarblå himmel och man istället hade kunnat njuta av naturen. Jag följde med familjen till starten av Lunken i morse, men fick sedan dom gett sig ut i skogen istället själv spatsera hem igen. det är den motion jag fått under dagen. Fast det var kanske tur att jag inte gick tipsrundan, det var visst svåra frågor.

Inga kommentarer: