lördag 20 maj 2023

Om vår övertro på IT:s välsignelse

» Människan är faktiskt fortfarande smartast.

Har ni hört talas om en verksamhet som infört ett nytt avancerat IT-system och som snabbt förklarade att det blev ju jättebra? Jag tvivlar!

Jag tänker nu närmast på Trafikverket nya avancerade Trafikplaneringssystem som väl mest skapat bekymmer. I dag läser jag att problemen lär fortsätta året ut. Personal som ska köra tågen är förtvivlade eftersom det hela inte fungerar som det ska. Dom får aldrig veta när dom ska jobba i tid eftersom Trafikverket inte meddelar i tid vilka tåg som ska köras och när..

En icke modern svensk järnväg
En mycket stor andel av de tågförseningar som vi tvingas leva med beror på Trafikverkets planering - eller brist på. Men vi ska inte överdriva förseningarna heller. De flesta tåg går faktiskt i tid och kommer fram i tid. Och om jag tar tåget från Stockholm till Malmö och ska vara framme 15:03 och tåget kommer fram 15:09 så tror jag faktiskt att jag struntar i det. Gränsen för att tåget ska kallas försenat handlar om 5 minuter. De allra flesta tåg kommer fram som dom ska. Punktligheten bland tågen är t.ex. klart bättre än för flyget. Och om du kör bil tror jag inte heller att du kan pricka in på minuten exakt rätt ankomsttid.

Min egen erfarenhet är egentligen god. Jag åkte till Malmö i torsdags med Pågatåget. Det tåget var som max två minuter sent under resan. På hemresan på eftermiddagen var det till och med ännu bättre. Idag har jag gjort en tur till Helsingborg med Pågatåget. Det tåget var 3 minuter sena vid stationen före Åstorp, två minuter sent i Åstorp och sedan var man i tid när vi kom till Helsingborg. Hemresan gick helt enligt tidtabellen.

Jag är ju lite av tågnörd. Jag har installerat en app på mobilen så jag kan hålla ordning på var tågen befinner sig. Ska jag åka (eller hustrun ska åka till jobbet osv) så kollar jag upp så att det lyser grönt på alla berörda tåg. Går jag in just nu kan jag se att alla tåg som befinner sig i NV Skåne eller på väg dit eller därifrån så lyser dom grönt allihopa. Förutom Pågatåget från Helsingborg - Malmö - Ystad som faktiskt just nu är två minuter försenade. Och i Klippan befinner sig ett godståg på väg till Skillingaryd som är 41 minuter sent. Den appen berättar att av de 181 persontåg som just nu är på väg i Sverige är 88% i tid. Av 33 godståg är 76% i tid.

Vi ska alltså inte överdriva hur ofta tåg verkligen är försenade så att det påverkar oss. Men det förekommer. Och som sagt, det är oftast Trafikverkets fel. Deras datorsystem fungerar inte som det ska. När min app inte fungerar som jag vill så handlar det oftast om att det är informationen från Trafikverket som fallerar.... För övrigt beror ett annat skäl till förseningar på oss själva. Idioter som genar över spåren och tvingar Trafikverket att stänga ner trafiken pga "obehöriga i spåret". Idioter!

Tro inte att nya IT-system löser problemen. Dom skapar lika ofta ännu större problem.

För övrigt läser jag att vår Infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD), tror att vi i framtiden kommer att flyga mer. Och det förstår jag eftersom han ju stoppat mängder med investeringar i järnvägsnätet. Oron är stor för att Sverige inte kommer att kunna svälja all den trafik som blir aktuell när bron till Tyskland från Danmark över Fehmarn Bält står klar. Det blir mängder med fler lastbilar på våra motorvägar istället. Den Brunblå sörjan stoppade ju järnvägsinvesteringar på löpande band.

På tal om något helt annat. Jag kan i sedvanlig ordning inte låta bli att skriva illa om Sverigedemokraterna. Jag läser om SD-medlemmen som just dömts för att ha lagt ut rasistiska och nazistiska inlägg på bland annat den ryska sajten VK-com. Något som förvånar någon?

Läs:
Fortsatt risk för tågstrul fram till december. - Aftonbladet
Infrastrukturminister Andreas Carlson: Vi kommer att flyga mer än i dag. - Expressen
Ny våg av långtradare når Skåne när tågen inte klarar godstrafiken. - Helsingborgs Dagblad
Döms för nazistiska inlägg på ryskt forum – bilder på Hitler. - Dagens Juridik

Inga kommentarer: