torsdag 25 maj 2023

Elöverskott

» Dåliga affärer för kärnkraften.

Vindkraften har byggts ut rejält i Danmark, Finland, Tyskland och även Sverige. Solenergin växer så att det knakar. Vattenkraften snurrar på för fullt. Effekten av detta är att det nattetid i princip råder överskott på elström. Vind, vatten och el är gratis energi så nattetid kan det hända att vindkraftselen säljs för minusbelopp på elbörsen. Men energin är gratis så det är bara att producera även om elströmmen säljs för minusbelopp. Men, kärnkraften får problem. Där kostar varje kilowatt pengar att producera. I förra veckan gick finska Olkiluotos tredje reaktor på halvfart under tre dagar. Även Forsmark gick ner på halvfart en period för att minimera förlusterna.

Vi gratulerar
Kanske dags att sätta fart med olika former av att spara elenergin när det råder överskott. Hur det ska ske, pumpkraft, batterier, vätgas begriper inte jag..

Nu ska vi inte tro att vi konsumenter får betalt för att konsumera el. Till det negativa priset som elproducenterna får så tillkommer diverse avgifter och kostnader för distributionen av elen osv. Dessutom är det väl inte så många som har timavtal utan har någon form av genomsnittspris per dag, per månad osv.

Men, ha det i åtanke. Att just nu råder det periodvis överskott på el på nätterna när konsumtionen minskar. Det är ju inte vinter längre... I varje fall i stora delar av landet. Här i Skåne blåser det bra, det är bara att hoppas att vindmöllorna inte åker fast för fortkörning!

Läs:
Kärnkraftsreaktorer körs på halvfart när elpriset sjunker. - Dagens ETC
Världens största kärnkraftverk stängt – papper tappades bort. - Ny Teknik

Inga kommentarer: