onsdag 10 maj 2023

En fråga om prioriteringar

» Som är fel.

När jag tittade på mina lokala TV-nyheter igår slog det mig hur två olika inslag faktiskt hörde ihop. Vi lyckades ju i varje fall få våra lokala SVT-nyheter igår och inte bestraffas med att tvingas se vad som hänt i Fjollträsk som i förrgår. Det var nämligen det som bjöds trots inställning på Helsingborgsnyheterna.

Hur som helst så var det två inslag som jag reagerade på. Dels berättade man om personalproblem på MAS, sjukhuset i Malmö. Man tvingas där hålla avdelningar stängda pga personalbrist. Patienter fick vänta på sina operationer orimligt länge. Men det gick inte att få fram tillräckligt med personal för att hålla avdelningarna öppna.

I ett annat inslag berättades om att IVO gjort granskningar av ett stort antal privata kliniker som sysslade med skönhetsingrepp som att spruta in gegga för att göra läpparna större och andra korkade ingrepp som lättlurade (främst) kvinnor känner sig villiga att lägga 10.000-tals kronor på. Av alla de 33 kliniker som granskats så fick alla anmärkningar! Man förvarade öppnade medicinförpackningar i samma kylskåp som personalens lunchlådor, utrustning som hade gått ut för 10-tals år sedan fanns kvar. Personalen hade inte den utbildning som krävts. Och så vidare. Ett par kliniker fick så allvarliga anmärkningar att dom stängdes omedelbart.

Kan det finnas något samband mellan att den nödvändiga vården saknar resurser och att vi är villiga att spendera 10.000-tals kronor på meningslösa behandlingar som vi lurats till av kommersiella influencers som får betalt för att lura sina läsare/lyssnare/tittare? Det är obegripligt att någon är villig att lägga alla dessa pengar på att förvandla sitt ansikte till något så korkat som fula anknäbbar. För att ta ett exempel.

Sven Tycker till om allt möjligt
Använder vi våra resurser rätt?

Till slut några små nyheter:

* McDonalds har lierat sig med förpackningsindustrin i att kraftigt lobba mot EU:s planer på att minska antalet engångsförpackningar.

* De slutliga siffrorna över antalet döda på de svenska vägarna under förra året blev 227. Det är en ökning från året innan med 17. Ökningen är alltså större i trafikdöden än i antalet mord (+3).

* På flera håll i Sydostasien har det i helgen slagits värmerekord. På många håll har det aldrig någonsin uppmätts så höga temperaturer, uppåt 44 grader. I Sverige ska samtidigt den SD-styrda högerregeringen öka utsläppen från biltrafiken.

* Från USA rapporteras det att mannen som var skyldig till USA:s 195:e (eller 199:e, buden varierar) masskjutning i år när han sköt ihjäl 9 personer på ett köpcentrum i Texas nu utreds för hatbrott. Det står klart att mannen var starkt engagerad i högerextrema, rasistiska och nazistiska grupper.

* Jag såg en granskning av regionernas personalförändringar. I Skåne har antalet vårdpersonal från 2019 till 2022 ökat med 4%. Antalet administrativ personal har ökat med 14%. Antalet vårdpersonal per administratör har minskat med 0,4 till 4,5. Visst är det spännande med statistik, ibland kan bara några siffror säga väldigt mycket.

* Kan det finnas något samband mellan det faktum att allt fler väljarundersökningar placerar Kristdemokraterna under 4%-spärren, att den interna kritiken inom Kristdemokraterna mot Ebba Busch har intensifierats och det faktum att Ebba Busch med kort varsel väljer att åka på 14 dagars semester med barnen utan att meddela partiet i förväg?

* En Lars-Åke Vikström, som är ledande politiker i Boden, har kraftigt kritiserat Migrationsverket för att dom utvisat ett stort antal anställda bland annat i Bodens äldreomsorg. Det råder nu stor brist på personal i kommunen. Han tycker att Migrationsverket ska vara mindre stelbenta och se till om personer har viktiga jobb. Kanske ska vi tillägga att Lars-Åke representerar Sverigedemokraterna...

Inga kommentarer: