lördag 13 maj 2023

Ett ständigt pågående ras

» Svenska folket tröttnar.

Ska vi gotta oss i lite väljarstödssiffror? Det är Svenska Dagbladet som publicerat sin maj-undersökning som görs av Sifo. Inga jätteförändringar, men största vinnaren är Vänsterpartiet som ökar 1,1 procentenheter. Så här ser det ut, med förändringen sedan förra månaden inom parentes.

Socialdemokraterna 36,3% (-0,6)
Moderaterna 20,0% (+0,4)
Sverigedemokraterna 18,3% (-0,5)
Vänsterpartiet 8,2% (+1,1)
Miljöpartiet 4,3% (-0,2)
Centerpartiet 4,3% (±0)
Kristdemokraterna 4,0% (+0,2)
Liberalerna 2,8% (-0,5)

TiDÖpartiernas Brunblå sörja
Totalt skrapar de fyra Rödgröna oppositionspartierna ihop 53,1% medan våra fyra Brunblå TiDÖpartier skrapar ihop 45,1%. De tre regeringspartierna har totalt stöd av 26,8%. I valet 2022 fick dessa tre partier 29,05%. Vid valet 2018 fick de tre partierna 31,65%. Vid valet 2014 fick de tre partierna 33,32%. Vid valet 2010 fick de tre partierna 42,72%. Det var 2010 som Fredrik Reinfeldt fick 30,06% och gjorde sin stora succé och nästan var lika stora som Socialdemokraterna. Sedan dess har det gått utför, gått utför och fortsatt att gå utför. Totalt har alltså dessa tre partier förlorat ungefär 16 procentenheter. Man har alltså förlorat klart mer än en tredjedel av väljarstödet.

Hur länge kommer de återstående resterna av det Liberala partiet låta Johan Pehrson driva partiet till utplåning genom att tillsammans med ett reaktionärt parti och två extremt konservativa partier föra en direkt antiliberal politik? Liberalerna sitter ju som en gisslan utan att kunna göra något när de andra bestämmer. Liberalerna finns bara till som röstboskap för att den Brunblå sörjan ska få majoritet vid omröstningar i riksdagen.

Veckans citat 1: - "En regerings uppgift är inte att vara omtyckt." Tydligen sagt av statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med en intervju i Dagens Industri. Och det förklarar ju faktiskt en hel del av ovanstående siffror!

Veckans citat 2: - "Verksamheten går ut på att ifrågasätta västerlandet för att kunna omkullkasta rådande ordning och införa socialism." Sagt av Per Gudmundson på Twitter. Vem är Per Gudmundson? Jo, ledarskribent på moderatmegafonen Svenska Dagbladet, han jobbade för Kristdemokraterna ett tag. Sedan gick han till högerns mediefiasko Bulletin. Vad är det då för hemskheter som vill omkullkasta vårt samhälle och införa socialism? Jo, ABF. Arbetarnas Bildningsförbund. Som någon uttryckte det, jag tror att Per Gudmundson skulle må bra av att gå en studiecirkel. Kanske i keramik, eller medlemsdemokrati, eller konsthantverk. Ta kontakt med PRO så kan dom hjälpa dig! Bland ABF:s medlemsorganisationer återfinns allt från PRO, mer än 20 olika sjukdomsorganisationer, RFSL, HSB, Riksbyggen, LO, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet osv. Drygt 40 olika organisationer som vill "omkullkasta rådande ordning och införa socialism"! Väx upp Per!

Läs:
Rekordlåg nivå för Johan Pehrson – missar spärren. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: