onsdag 3 maj 2023

Vart har pengarna tagit vägen?

» Någon har ju fått dom.

Nu har alla oppositionspartierna lämnat in sina s.k. skuggbudgetar. Dvs man har berättat vad man istället vill göra än vad dagens snåla Brunblå regering kommit överens om. Vad vi kan konstatera är att det saknas pengar.

Vi kan konstatera att statsbidragen till kommuner och regioner inte räcker till utan tvingar kommuner och regioner att skära ner och inte ge den service vi kan förvänta oss. Jag såg att i Uppland planerar regionen att ta betalt (400 kronor) för en utryckning med ambulans. Innan du ringer 112 efter hjärtinfarkten så gäller det att verkligen tänka efter så att du har råd med fakturan från regionen.

Men, det kunde faktiskt funnits pengar. Mycket pengar! Sedan år 2000 har skatterna sänkts rejält. Hade vi betalt lika mycket skatter idag som vi gjorde för drygt 20 år sedan så hade Staten haft 421 miljarder ytterligare att röra sig med. Slantar som hade kunnat användas till förbättrad sjukvård, förbättrad skola, miljöinsatser, billigare kollektivtrafik, fler poliser, fler fängelser och mycket annat. Ja till och med mer pengar till militären om vi nu tycker det.

Gissa vilka det är som fått det mesta av dessa enorma skattesänkningar? Det är inte 84-åriga pensionären Orvar, eller sjuksköterskan Lotta eller lokföraren Ludvig eller tandläkaren Ibrahim eller kassabiträdet Amelia. Det finns snarast ett stort skäl till att antalet miljardärer i Sverige växer med stormsteg. Vart pengarna gått kan vi lätt se.

Inga kommentarer: