lördag 27 maj 2023

Undvik kris i skolan och sjukvården

» Ge Svantesson en spark i häcken.

Sex regionråd i södra Sverige (tre S och tre M) har gemensamt skrivit till finansminister Elisabeth Svantesson och vädjat om höjda statliga pengar för att förhindra kraftiga neddragningar inom sjukvården. Men det struntar Elisabeth Svantesson (M) i.

Det är inte kul att läsa räkningen
I de svenska kommunerna är läget lika allvarligt. Mängder av kommuner tvingas till kraftiga neddragningar inom bland annat skolan redan i år. Kommuner och SKR har vädjat till Elisabeth Svantesson om besked om statlig kompensation för inflation osv. Elisabeth Svantesson ruskar på huvudet.

I min hemkommun Åstorp är det kris inom skolan. Skoladministrationen har kommit med förslag på hur man ska komma i balans med budgeten i år. Det ryker resurspersoner och extra hjälp till de elever som har problem och liknande. Jag var på ett möte med facket Sveriges Lärare i veckan och personalen är oroliga. Hur ska man kunna uppfylla lagens krav om så många personal får sparken för att ekonomin ska komma i balans.

Men Elisabeth Svantesson är kallsinnig. Trots ett rejält överskott förra året finns det inga pengar menar hon. Att bekämpa inflation och sänka skatter är viktigare. Det blir inga besked förrän höstbudgeten. Punkt! Förra året gick de svenska statsfinanserna med 186 miljarder i överskott. 186.000.000.000 kronor! Skattepengar som tagits in men som inte användes till något vettigt.

Nu tror jag att det kommer statsbidrag när höstbudgeten kommer. Man kan helt enkelt inte från staten låta kommuner och regioner fortsätta att ha så stora problem. Problemet är att när pengarna kommer i slutet av året så har kommuner och regioner redan tvingats genomföra neddragningarna och statsbidragen kan knappt användas.

Mitt råd för Åstorps kommun är att man tittar på hela kommunen och inte bara på skolan för att se var man kan spara pengar. Åstorps kommun behöver INTE två heltidsanställda kommunalråd. Vi fick det efter valet 2022 eftersom M och SD kom överens om att bilda majoritet (tillsammans med KD). Men man kunde inte komma överens om vem som skulle tillsätta ett heltidsanställt kommunalråd. Alltså fick man kompromissa och tillsätta vardera ett. Prestigen var viktigare. Dom pengarna kan vi spara och lägga på skolan!

Vårt högerstyre har ett annat prestigeprojekt, en väntsal vid järnvägsstationen. Den öppnades med pompa och ståt, men fick snart stängas igen pga upprepad skadegörelse. Nu ska det satsas ännu mer pengar i kamerabevakning osv för att kunna öppna igen. Spara dom pengarna!

Använd sedan det överskott från tidigare år som finns avsatt till att balansera främst skolans budget så att man där slipper säga upp personal. Kommer det sedan statliga pengar i slutet av året (som jag tror) så behöver man inte använda våra egna sparade pengar utan kan spara dom till kommande år. Men, säg inte upp personal nu för att komma ikapp i budgeten för att sedan få statliga pengar i slutet av året, som kommer för sent. Personalen är ju redan uppsagd.

Läs:
Svantessons svar på stödkraven: Inga mer pengar till regionerna nu. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: