tisdag 16 maj 2023

Visst kan nyheter vara bra

» Och något att skratta åt.

* Jag kunde inte annat än skratta för mig själv när jag läser hur missbelåten SD:s näringspolitiske talesperson Tobias Andersson är: - "Regeringen försöker kringgå oss i vindkraftsrelaterade frågor" säger han. Visst är det komiskt? Det är uppenbart att vår liberala miljöminister Romina Pourmokhtari har tröttnat på Sverigedemokraterna. Så här kommenterar hon det: - "Tycker inte att vindkraftstillstånd behöver diskuteras med SD." En eloge till Romina Pourmokhtari. Regeringen har nämligen gett klartecken till två stora vindkraftsparker, Kattegatt syd och Galene utanför Hallands kust. Undrar om Jimmie gråter en skvätt i ensamhet på sin kammare över att Regeringen inte lyder? Vad ska han göra? Håller han på att tappa kontrollen?

* - "Busch slinker än hit, än dit. Och snart i ned i diket." Det är rubriken på Helsingborgs Dagblads huvudledare idag. HD konstaterar att hon såg utvilad ut efter sin semester när hon frågades ut av SVT. Men tydligen var hon missnöjd med frågorna läser jag. Hon krävde en: - Intellektuellt hederlig debatt som hon uttryckte det när hon blev tillfrågad om varför det inte blev 5 kronor billigare bensin eller 10 kronor billigare diesel som hon lovat. Fast det har hon inte alls lovat. Det var ju bara räkneexempel, inte några vallöften. Troligtvis var det inte så väljarna tolkade hennes "löften". Fast väljarna tycker annorlunda, dom tycker att "KD slarvar med fakta." De vanligaste åsikterna om Kristdemokraterna när DN gjorde en undersökning var: 1/ Klagar mer på andras politik än pratar om vad man själv vill. 2/ Är oaktsamma med fakta om det gynnar det egna partiet. 3/ Vacklar hit och dit. 4/ Bakåtsträvande.

* Det är inte bara Ebba Busch som vinglar. Börje R P Carlsson på Magasin Para§raf sätter som rubrik på sina tankar om Johan Pehrson: "Sveriges största slingerbult och verklighetsförnekare". Nu är detta kanske en liten överdrift. Det finns nog en par tre andra som är värre. Börje avslutar med en förhoppning: - "Det bästa man kan hoppas är att slingerbulten kommer på kant med SD så att regeringssamarbetet spricker till medborgarnas fromma." Kan miljöminister Romina Pourmokhtaris yttrande i början vara lite av en antydan om vad som kan vara på väg. Liberalerna slåss för sin överlevnad i svensk politik. Och det kräver nog att man slutar vara dörrmatta åt Sverigedemokraterna och resten av den Brunblå sörjan.

* För övrigt läser jag att Moderaterna tydligen försöker göra sig av med Irene Svenonius i Stockholm. Hon ska visst ha erbjudits att bli ny landshövding i Kalmar. Allt för att bli av med henne i Stockholm. Men hon har tydligen tackat Nej. Men Moderaterna har onekligen degraderat posten som landshövding. Där hamnar man om man vill bli av med någon?

* Slutligen en kort rapport från grannkommunen Klippan. Jag har berättat om de komplicerade förhållandena där ett par gånger tidigare. Klippan styrs av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, det lokala Vår framtid Klippan och så två moderater som gick emot partilinjen. Formellt alltså. Sedan hände det att denna sörja valde in två gamla nazistledare till ledande poster. Två personer som redan tidigare var uteslutna ur Sverigedemokraterna. Slutresultatet av detta blev att nästan alla sverigedemokraterna uteslöts ur Sverigedemokraterna och det största partiet i styret blev istället "De politiska vildarna". Nu har det hänt att det har bildats ett nytt Sverigedemokraterna i Klippan. Dom förfogar över några mandat i kommunfullmäktige och har deklarerat att dom inte ingår i styret. Styret har därför inte längre majoritet. Men består alltså av främst en stor grupp politiska vildar uteslutna ur Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, ett lokalt parti samt ett par moderater som själva var nära att bli uteslutna ur Moderaterna för att man hoppade av partilinjen för att bland annat bli Kommunalråd. Oppositionen, som alltså har majoritet består av det formellt riktiga Sverigedemokraterna, Moderaterna (förutom de som hoppat av till styret), Socialdemokraterna osv. Det ska bli spännande att följa vad som händer.

Sven Tycker alltid något

Kom inte och säg att politik inte är kiff och spännande!

Inga kommentarer: