fredag 19 maj 2023

Vi lever i en demokrati

» Vi är lycklig lottade.

* Vår Brunblå sörja säkrade i veckan sin majoritet i riksdagen lite grann. Den moderata riksdagsledamoten Kjell Jansson kände sig ju för en tid sedan tvingad att ta en time-out sedan åklagarmyndigheten inlett en utredning om eventuellt åtal för sexköp. Nu har chefsåklagare Maria Sterup förklarat att hon lägger ner utredningen. Som jag förstår det så har det klarlagts att Kjell Jansson och den aktuella kvinnan haft samlag. Det är också klarlagt att han betalt pengar till den aktuella kvinnan. Däremot går det inte att bevisa att pengarna var betalning för sex. Kvinnan hävdar detta medan Kjell Jansson hävdar att han bara betalt kvinnans hyra och en taxiresa. Ord står mot ord, och då går det inte att bevisa något brottsligt. Nu kan Kjell Jansson återvända till politiken.

Och detta är helt rätt! Vi lever nämligen i en demokrati. Kan man inte utan något tvivel bevisa att någon begått ett brott så är man oskyldig. Oberoende om vi "tror" att något brottsligt har skett så är man oskyldig tills man BEVISATS vara skyldig. Det är bättre att tio skyldiga kommer undan än att en enda oskyldig döms. Har man inte bevisats vara skyldig är man oskyldig. Oberoende av vad vi andra "tror"! Punkt! Vi bor i en demokrati.

* I Turkiet har Mr Erdogan of Turkey deklarerat att: - "Vi är inte redo för Sverige just nu." Något som vi ju kan tolka på många olika sätt. Jag tolkar det hela som att Mr Erdogan of Turkey fortfarande inte känner sig säker på att vinna presidentvalet och alltså måste fortsätta att visa sig tuff inför väljarna. Sverige har ju också, lyckligtvis, inte varit helt tillmötesgående när det gäller Mr Erdogan of Turkeys krav. I hans värld är nämligen alla kurder som är motståndare till honom terrorister. Enligt den turkiska ordlistan så är "terrorist" synonymt med "motståndare". Lyckligtvis så lever vi alltså i en demokrati som inte accepterar vilka dumheter som helst.

Personligen tycker jag bara att det är bra. Jag tror nämligen inte alls på att vårt säkerhetsläge blir bättre av ett NATO-medlemskap. Däremot vill NATO mycket gärna ha med Sverige eftersom tillgång till svenskt territorium är vitalt för NATO:s styrka. NATO-förespråkarna tror nämligen på att Ryssland skulle vara intresserade av att angripa just Sverige. Men Ryssland har inga konflikter med Sverige. I Kreml är man redan övertygade om att Sverige tillhör väst. Vi är alltså inte på väg att försvinna från Rysslands maktsfär. Gamla Sovjetunionen betraktade de Östeuropeiska staterna som deras skyddsmur mot väst. Länder inom den sfären som var på väg att "lämna" var fritt villebråd enligt Kreml. När Sovjet föll samman fick de gamla sovjetiska delrepublikerna samma betydelse för Ryssland. Dvs en skyddsmur. Gamla sovjetrepubliker som är på väg att försvinna som skyddsmur (likt Ukraina nu) är legalt villebråd enligt Kreml. Men hit hör inte Sverige! Det finns ingen anledning för ett ryskt enskilt angrepp på just Sverige. Men, som medlemmar av "fienden" (dvs NATO) är vi fritt villebråd vid en storkonflikt eftersom svenskt territorium utgör ett direkt hot mot Ryssland - enligt Kremls sätt att se det. Alltså ökar inte vår säkerhet med ett NATO-medlemskap, vår säkerhet minskar!

För övrigt så är inte all kritik mot Mr Erdogan of Turkey rättvis. Jag har på senare tid sett flera uppgifter som hävdar att han byggt ett "olagligt" palats till sig själv med 1100 rum och på 300.000 kvadratkilometer. Sveriges totala yta är nästan 450.000 kvadratkilometer. Palatset skulle alltså vara lika stort som 2/3 av Sverige! Det är naturligtvis något som är fel. Det ska tydligen vara 300.000 kvadratmeter och inte kvadratkilometer. Det räcker dock!

Sven Tycker gillar svensk demokrati
* I det som kallas Mellanösterns enda demokrati har extrema nationalistiska judar marscherat för att fira att Israel ockuperade Östra Jerusalem, som enligt den tvåstatslösning som var ursprunget skulle tillhöra den palestinska staten. Man marscherade och angrep bland annat journalister medan man ropade: - "Död åt araberna." Delar av demonstranterna kastade stenar och flaskor på palestinier och journalister. Ledamöter i den israeliska regeringen anslöt till marschen. Det som kallas Mellanösterns enda demokrati har i praktiken ockuperat en grannstat och flyttar in sin egen befolkning på den ockuperade marken samtidigt som den befolkning som bor där fördrivs. Man har infört en ny form av apartheid.

Man kan uttrycka det som att vi ska vara glada som bor i en riktig demokrati - trots allt.

* Apropå Sverigedemokraternas krav på att just politiska partier inte ska få arrangera lotterier så ser jag att SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson har stora aktieinnehav i flera stora spelbolag som arrangerar spel och dobbel på nätet. Motivet för att just politiska partier inte ska få arrangera spel och lotterier handlar om risken för spelmissbruk hävdar man. Men handlar egentligen om att angripa Socialdemokraternas A-lotterier. Vi kan notera att SD tillsammans med de övriga högerpartierna stoppade den förra S-regeringen förslag som skulle ställa större krav på måttfullhet i spelreklamen. SD:s partisekreterare har i flera motioner krävt begränsningar i Svenska Spels möjligheter att konkurrera med de kommersiella spelbolagen (ofta registrerade på Malta). Vi börjar förstå vad det hela handlar om. Man får ju skydda sina investeringar!

Vad detta har med min hyllning av den svenska demokratin vet jag faktiskt inte. Men SD har ju ordet "demokraterna" i sitt namn. Så något måste det ju betyda. Men man kan ju inte kalla sig "nazister" eller "bevara Sverige vitt" eller liknande. Men som sagt, vi ska vara glada som bor i en demokrati.

Läs:
M-ledamot frias från sexköpsmisstanke. - Svenska Dagbladet
M-riksdagsledamot frias från sexköpsanklagelse. - SVT
Erdogan: «Inte redo att släppa in Sverige i Nato just nu». - Sveriges Radio
Jerusalem: Journalists attacked as Israeli nationalists march in Old City. - BBC
Oro inför nationalistmarsch i Jerusalem. - Aftonbladet
Nathan Shachar: 75 år sedan den palestinska katastrofen. - Dagens Nyheter
Israels utrikesminister tar avstånd från sitt eget departement. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: