lördag 6 maj 2023

Rojalistisk yra och så'na där utlänningar

» Pinsamt att se.

Idag har ju Charles Philip Arthur George av Windsor krönts till konung över sina undersåtar i Storbritannien. Som förväntat kunde vi vänta oss en rejäl rojalistisk yra, och det inte bara i Storbritannien utan i alla former av media runt hela världen, inklusive Sverige.

Jag för min del tänkte att det kanske därför finns anledning att fundera lite över det här med monarkin och dra paralleller till dagens våldsamma debatt om alla de där hemska utlänningar som kommer till Sverige och inte anpassar sig. I dag är det ju den Sverigedemokratiska synen i frågan som styr över regeringen (som ju styr över landet). Högsta ansvariga politiker i landet över den här frågan är Migrationsministern som heter Maria Malmer Stenergard. Formellt är hon medlem av Moderaterna och utsedd till ämbetet av Moderaterna. Men hennes gärning tyder snarast på att hon i huvudsak sympatiserar med Sverigedemokraterna istället. Detta gör att jag ofta sätter ett (SD) efter hennes namn istället för (M).

Monumentet i Kvidinge fotograferat av eder bloggare
Hur som helst så har ju den här kopplingen mellan den urtida och otidsenliga monarkin och frågan om invandring en stark lokal koppling för mig som bor i Åstorp. Det är nämligen så att den 28 maj 1810 så trillade den svenska kronprinsen Karl August av hästen och dog vid en militärövning på Kvidinge hed. Kvidinge ligger några kilometer utanför Åstorp (och är en del av Åstorps kommun). Här har det rests ett pampigt monument precis utanför samhället. Kronprins Karl August (egentligen Fredrik Kristian August av Augustenburg) var född i Danmark men var den sista arvingen till den svenska tronen så han fick importeras från nuvarande Tyskland för att kunna bli kung.

Tyvärr trillade han som sagt av hästen på Kvidinge hed och dog, så då stod vi då där i Konungariket Sverige utan någon som kunde ärva den kungliga tronen. Vad gör man då? Jo, det var just då lämpligt att fjäska in sig hos Napoleon och Frankrike så man valde helt enkelt att importera en fransk marskalk, Jean Baptiste Jules Bernadotte. Och så gör man honom till kung, Karl XIV Johan fick han heta. Konung över Sverige och Norge. Det hela får väl kallas arbetskraftsinvandring till ett bristyrke! Maria Malmer Stenergards (SD/M) krav på minimiinkomst för att få komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare var nog inget problem. De svenska skattebetalarna klarade nog av att avlöna honom i tillräcklig omfattning.

Det ska påpekas att Jean Baptiste Jules Bernadotte faktiskt valdes enhälligt av det svenska folket till Kung Karl XIV Johan. I varje fall står det så på det minnesmärke som står i Helsingborg för att fira att det var där han landsteg när han kom till Sverige första gången. Öresundsbron var ju inte byggd på den tiden, det är ju den vägen de flesta invandrare kommer idag. Men, enligt minnesmärket så var han enhälligt vald av det svenska folket. Det är bara senare, efter detta, som de demokratiska principerna avskaffades igen och istället återinfördes det nuvarande systemet med avel istället för val. Fast om jag ska vara uppriktig så ger jag inte så mycket för det där uttrycket om "enhälligt vald". Det var nog inte så många som fick "rösta". De flesta struntade nog totalt i frågan.

Vi får väl trots allt medge att familjen Bernadotte anpassat sig till den svenska kulturen så pass mycket på dryga 200 år så att dom kan få lov att kallas svenskar - även av Jimmie Åkesson. Som jag förstår det så pratades det främst franska i det svenska hovet på den här tiden. Att lära sig ett nytt språk när man kommer till ett nytt land är inte så lätt. Så i början fick de som skulle passa upp lära sig franska först. Hemspråksundervisning förekom säkert hos ättlingarna.

Inför republik

Nåja, monarkin har haft sina bästa stunder. Så småningom är det otidsenliga tramset avskaffat i de få länder där man håller fast vid dumheterna. Jag såg att vid en opinionsundersökning gjord i Storbritannien så tyckte fler ungdomar att det var dags att avskaffa dumheterna än det var som ville behålla fjanteriet.

Inför republik! Låt oss utse statschef med val och inte genom avel!

Läs:
Monumentet i Kvidinge. - Wikipedia
Karl August. - Wikipedia
Karl XIV Johan. - Wikipedia

Inga kommentarer: