söndag 7 maj 2023

En massa intelligenta tankar

» Fyra färdiga åsikter.

» Live in peace. Visst ska vi vara tacksamma för att vi bor i en lugn och fredlig hörna av vår värld. Du har väl inte missat att Serbien drabbats av två masskjutningar på ett par dagar. Nu senast var det tydligen en högerextremist som från sin bil körde runt och sköt ihjäl människor på måfå. De forna Jugoslaviska staterna har stora problem med vapen som pumpades in i landet och som nu är kvar överallt efter alla de krig som utbröt när Jugoslavien föll samman. Tyvärr har en hel del av dessa vapen dykt upp i Sverige. Från USA drabbas vi av nyheter om ännu en masskjutning. Vi tar knappt åt oss längre. Åtta döda sedan en man med automatvapen började skjuta besinningslöst på ett köpcentrum i Dallas i Texas. Enligt statistiken var detta den 195:e masskjutningen i USA i år! 195 i år! Masskjutning är när minst fyra personer dödas eller skadas vid skjutningar. När ska amerikaner inse det vansinniga med de amerikanska vapenlagarna? Vi ska vara tacksamma som bor i ett trots allt lugnt och skyddat område av vår värld.

» När blir man svensk? Enligt SD-riksdagsmannen Nima Gholam Ali Pour (som är från Iran) så gäller följande: "Enligt mig har etniska svenskar mer rätt till landet." Vem är "etnisk svensk" så att man har mer rätt till Sverige? Hur länge måste man leva i Sverige för att ingå i begreppet "etnisk svensk"? Jag själv härstammar bland annat från valloner som kom till Sverige på 1600-1700-talet. Det kom då ett par tusen valloner (från Belgien) för att jobba. Vi kan väl få lov att kallas "etniska svenskar" idag? Jag var ju inne på det här ämnet igår när jag konstaterade att vår kungasläkt kom till Sverige för 200 år sedan som arbetskraftsinvandrare. Men Knugen och Vickan och dom andra har väl varit tillräckligt länge i Sverige för att godkännas som "etniska svenskar" idag? Finnar som kom till Sverige för att jobba på 50-talet? Är dom fortfarande en del av "folkutbytet" som SD pratar om? Eller kan deras barn och barnbarn snart ingå i begreppet "etniska svenskar"? Arbetskraftsinvandrarna från forna Jugoslavien och Grekland? När är dom och deras barn och barnbarn inte längre en del av "folkutbytet" utan kan kallas "etniska svenskar"? Judar som flydde nazismen och togs emot i Sverige? Samerna? Är dom "etniska svenskar" eller dom har mindre rätt till landet? Chilenare, somalier, afghaner, irakier, syrier osv, hur länge måste dom bo här i vårt land för att så småningom få ingå i begreppet "etniska svenskar" och inte bara vara en del av "folkutbytet"? Ukrainarna som flytt hit på senare år, när kan dom ingå i begreppet "etniska svenskar" och inte i uttrycket "folkutbytet". Vad är avgörande? Tid i Sverige? Antal generationer? Religion? Hudfärg? Åsikter? Ska det senare vara avgörande så är banne mig inte sverigedemokrater "etniska svenskar"!

Vår fosterländska flagga

» Apropå svenska mästare. När vi nu är inne på Sverigedemokraterna, så nämnde jag ju för några dagar sedan att SD är svenska mästare på politiska vildar. Detta apropå SD:s Elsa Widdings avhopp från SD och val att fortsätta som politisk vilde i Riksdagen. Jag såg en uppräkning av vilka politiska vildar vi har haft i den svenska Riksdagen. Sedan efter valet 2010 har vi haft sammanlagt 14 politiska vildar i Riksdagen. 1 Vänsterpartist (Amineh Kakabaveh), 1 Liberal (Emma Carlsson Löfdahl), 1 Miljöpartist (Stefan Nilsson) och 1 Moderat (Patrick Reslow). Totalt fyra. De andra 10 har alla varit Sverigedemokrater. 10 av 14, det är drygt 70%! William Petzäll, Margareta Gunsdotter (då Larsson), Anna Hagwall, Hanna Wigh, Pavel Gamov, Olle Felten, Jeff Ahl, Mikael Jansson, Roger Richtoff och så då Elsa Widding. Nu har vi ju inte avverkat det första året på mandatperioden än, så det ska bli spännande att se hur många det blir totalt denna mandatperioden. Kanske ska jag påpeka att mina spekulationer om riksdagsmajoriteten i dagens riksdag ju aldrig verkar bli rätt. Mitt förtroende för mina mattekunskaper har fått sig en rejäl törn. Först fick jag ju för mig, när Elsa Widding hoppade av, att det då blev 174-174, men det var ju 175-173 det blev. Men det är ju inte heller riktigt, för det är i själva verket 174-173 det står. Moderaten Kjell Jansson har ju tagit time-out från riksdagsarbetet efter en sexköpsskandal. Han har varken återkommit eller ersatts.

» Denna Ebba Busch. Jag såg att Ebba Busch inte skulle ställa upp för Kristdemokraterna i dagens partiledardebatt i SVT2. Datum för debatten bestäms strax efter förra årets debatt, så det kan inte ha kommit som en överraskning. Men tydligen har Ebba Busch lämnat återbud med mycket kort varsel. Inte ens partiet har fått veta något förrän i sista stund. Anledningen är att Ebba Busch tydligen befinner sig på semester med sina barn. Det framgår inte hur länge eller hur långt bort dom rest. Men det handlar tydligen om några veckor och långt iväg på vår jord. Min första tanke är att även en partiledare måste ibland få prioritera sina barn. Men så funderar jag längre. Om man vet om debatten sedan nästan ett år tillbaka känns det som något dålig planering att just nu åka bort. Varför har inte ens partiet blivit informerade i god tid? Hur lätt är det att få ledigt från skolan för att åka på semester några veckor med mamma? Och tydligen med mycket kort varsel. Är det något som vi inte får veta, och som vi kanske inte heller har med att göra? Eller handlar det helt enkelt om att Ebba Busch inte vill stå till svars? Tänk att det ska vara så svårt att ha en åsikt?

Såja, det var fyra ämnen och en himla massa åsikter. Helt färdiga till dig och helt gratis. Håll till godo!

Inga kommentarer: