tisdag 9 maj 2023

Att tro på det övernaturliga

» Sverigedemokratiska drömmar.

Jag läste för några veckor sedan en intervju i Dagens Nyheter med Jimmie Åkesson. Den hade som rubrik: - "Åkesson: SD leder regeringen efter nästa val." Sedan såg jag för några dagar sedan i Svenska Dagbladet om en undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjort och som fick följande rubrik: - "SD-anhängare tror mest på övernaturliga krafter." Kan det vara så att det finns någon form av samband mellan dessa båda rubriker?

Nu ska vi ju inte dra allt för stora växlar på väljarundersökningar som gjorts sedan det gått mindre än ett år av en fyraårig mandatperiod. Men, man kan väl trots allt dra en del slutsater av dessa. De olika instituten är ganska så rejält eniga om ett par saker. Den ena är att den stora förloraren än så länge i opinionen är just Sverigedemokraterna. SD har med stor marginal förlorat positionen som nästa största parti. Ute i landet är det allt fler kommuner där samarbetet mellan M och SD havererar. Att SD fortsätter att sätta rekord i avhopp och uteslutningar är dock inget som väljarna verkar bry sig om. Det är nog bara "normalt" för Sverigedemokraterna tycker man.

SD tror nog på spöken
En annan sak man verkar eniga om, opinionsinstituten alltså, är en kraftig framgång för främst Socialdemokraterna i opinionen. S har idag stöd som man får gå många år bakåt i tiden för att hitta. Idag är S ensamma i princip lika stora som M+SD är tillsammans. Lägger man till övriga partier i det Rödgröna blocket och i den Brunblå sörjan så är försprånget för de Rödgröna mycket stabilt. Dessutom är det just nu KD och L som är mest illa ute vad det gäller 4%-spärren och inte C och Mp.

Jimmie Åkessons drömmar om att få leda regeringen efter nästa val ligger nog mycket långt borta. Sedan har det som sagt inte gått ett helt år än av en 4-årig mandatperiod. Vi får se om den Brunblå sörjan kan hålla ihop hela mandatperioden och att SD inte drabbas av för många avhopp så att majoriteten i riksdagen går förlorad. Men, som sagt, SD-anhängarna är de som tror mest på övernaturliga krafter. Så vi kan se en del förklaringar här.

Är det typiskt svensk kultur att tro på övernaturliga krafter? SD hävdar ju att man verkligen står för "det svenska" i motsats till allt annat dumt som kommer från utrikes kulturer. Är det typiskt svensk kultur att tro på en massa övernaturligt gallimatias? För övrigt så var det tydligen sympatisörer till Kristdemokraterna som kom på andra plats när det gällde att tro på övernaturliga krafter. Men det kan väl förklaras av att dom ju är litta hellörade!

Jag vill på det bestämdaste förneka att jag bedriver någon sorts elak kampanj mot Sverigedumokraterna!

Läs:
SD-anhängare tror mest på övernaturliga krafter. - Svenska Dagbladet
Åkesson: SD leder regeringen efter nästa val. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: