torsdag 1 september 2022

Hur länge är man invandrare

» När blir man svensk.

Dom här tankarna fick jag när jag tog en cykeltur till närbelägna Kvidinge under eftermiddagen. Kvidinge är ett lite mindre samhälle (ca 2.000 innevånare) än Åstorp, men en del av Åstorps kommun efter senaste kommunsammanslagningen. Det finns en trevlig cykelväg de ca 7 km till Kvidinge som bland annat går igenom den lilla "byn" Rörspjell. Kvidinge är ett mycket långsmalt samhälle, kanske mest känd för Tomarps Kungsgård (med anor från 1200-talet), Monumentet (mer om det senare) och Gyllenbielkeska hospitalet (ett av Sveriges äldsta fattighus - idag ett museum).

Jag cyklade dit för att fixa hustruns cykel som fått problem när hon cyklade till jobbet. Det får väl ses som en liten gåva på vår bröllopsdag idag! Men i Kvidinge passade jag på att bland annat ta en titt på Monumentet. Och detta fick mig att fundera över hur länge man är invandrare och utlänning och hur lång tid det tar att bli svensk sedan man flyttat hit?

Monumentet i Kvidinge
Monumentet i Kvidinge är ett riktigt pampigt monument över att här dog Sveriges kronprins Karl August nämligen 1810 när han trillade av hästen i samband med en inspektion av de svenska trupperna på Kvidinge Hed. Den svenska kronprinsen var nämligen barnlös. Som en effekt av Karl Augusts död fick Sverige helt enkelt importera en ny kungasläkt från utlandet. Arbetskraftsinvandring kan man kanske kalla det. Redan kronprins Karl August var importerad från Tyskland eftersom sittande regent Karl XIII inte hade någon arvinge så han adopterade Karl August från Tyskland. Och så dog han!

Då importerade man en av Napoleons marskalkar Jean Baptiste Bernadotte för att bli kung i Sverige och så blev man samtidigt riktigt goda vänner med Napoleon. Två flugor i en smäll! 1818 blev slutligen fransmannen Jean Baptiste Bernadotte förvandlad till Sveriges kung Karl XIV Johan. Sedan dess har alltså hans ättlingar blivit svensk kung. Då, alltså efter att hela tiden ha gift sig med en utlänning som då fått uppehållstillstånd i Sverige som anknytningsfall.

Men jag funderar lite på det här med utlänningar och utlänningar. Uppehållstillstånd som anknytningsfall. Jag undrar om Silvia Sommerlath, som ju är invandrare från Tyskland/Brasilien, tvingades söka uppehållstillstånd i Sverige som anknytning till Sverige på Sveriges ambassad i sitt hemland och sedan vänta ett år på att utredningen skulle bli klar om förhållandet var seriöst innan hon fick komma till Sverige? Det får andra som gifter sig med en svensk göra!

Sverigedemokraterna och andra rasister långt ute på högerkanten kräver ju kraftigt minskad invandring. Man hävdar att fortsätter det på det här sättet så bor det fler utlänningar än svenskar i Sverige. Vi som SD och dom andra rasisterna kallar för "svenskar", hur länge måste vi ha bott i Sverige för att få kallas svenskar? Jag personligen härstammar bland annat från valloner som kom till Sverige på 1600- och 1700-talet. Trots dessa utländska anor (som bland annat "förorenats" av en i Roslagen ilandfluten rysk sjöman) får jag väl lov att kalla mig svensk för SD? Kungafamiljen kallas väl svensk av Sverigedemokraterna. Till och med drottning Silvia får väl kalla sig svensk för SD? Det har väl trots allt inget med familjen Sommerlaths nasseförflutna att göra!

Men hur länge måste man bo i Sverige för att få kalla sig svensk enligt Sverigedemokraterna? Får man göra det efter 10 år? Efter 25 år? Efter en generation? Efter tre generationer i Sverige? Finns det ett samband med avståndet mellan ursprungsland och hur länge man måste bo i Sverige? Kommer man från de nordiska länderna - 10 år. Övriga Nordeuropa - 25 år. Sydeuropa - minst 2 generation. Amerika - 3 generationer. Asien - 4 generationer. Afrika - minst 6 generationer?

Det är en spännande fundering! Det talas ju om ett "utbyte" där utlänningar om ett antal årtionden har tagit över om det fortsätter i den takt vi har nu. Men då får det ju betydelse hur länge man måste bo i Sverige för att få lov att kalla sig svensk. Jag är nämligen övertygad om att om vi kollar upp de "svenskar" som är godkända av SD som äkta svenskar så har en hel del utländska anor. Men har alltså nu blivit accepterade som svenskar.

Snälla Sverigedemokraterna, berätta hur lång tid som måste gå för att vi ska få kalla oss svenskar?

Visst är det spännande vilka livsavgörande funderingar som en liten cykeltur kan ge? I detta fallet alltså för att titta på ett monument över en fallen kronprins. För övrigt vill Statens Fastighetsverk lämpa över ansvaret för monumentet på Åstorps kommun. Spara på statliga skattepengar gissar jag. Sedan får alltså kommunens innevånare bidra med sina skattepengar istället. Ett parti som kommer att säga nej är de nystartade Medborgerlig samling som bland annat ställer upp här i Åstorp. Dom kräver i sitt valmanifest att kommuner t.ex. bara ska syssla med lagstadgad verksamhet för att spara skattepengar. Att bevara minnesmonument över gamla fallna kronprinsar är inte någon lagstadgad verksamhet. Det är mycket vi tar för givet att kommunen sysslar med men som inte krävs i lagen. Även Sverigedemokraterna har varit inne på det här området här i Åstorp. Man har nämligen för en tid sedan lämnat in en motion till kommunen där man krävde att få veta hur stor del av kommunens kostnader som var lagstadgade och hur mycket som var frivilligt. Tjänstemännens svar var att det är mycket svårt att svara på. Detta eftersom det ju handlar om kvaliteten på en verksamhet. Lagen kanske säger att något ska finnas, men inte i vilken omfattning. Jag är i varje fall övertygad om att det skulle bli revolution bland medborgarna om kommunen bara gav den service som lagen kräver.

Inga kommentarer: