fredag 16 september 2022

» Johan gläds.

- "Svenska folket har röstat för en förändring och ett liberalt borgerligt maktskifte."

Så säger Johan Pehrson. Det där är ju verkligen en sanning med modifikation. Visst har de svenska väljarna röstat för en förändring, även om det är precis. Men ett «liberalt borgerligt maktskifte»? Om man har en mycket generös tolkning av begreppet «liberalt borgerligt» så kan vi väl räkna in fyra partier i detta begreppet. Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna. Liberalerna får väl trots allt utan problem hänföras till begreppet «liberalt borgerligt». Centern bör ju faktiskt också hänföras dit. Jag är lite tveksam till att kalla Kristdemokraterna för «liberalt». Men trots allt är man «borgerligt». Moderaterna är ju också «borgerliga», men «liberalt»? Nja, jag tycker ju främst att man är «konservativa» precis som Kristdemokraterna. Men OK, vi ska vara snälla. I begreppet «liberalt borgerligt» lägger vi alla fyra från den gamla Högeralliansen, Liberalerna, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men, har väljarna röstat för detta? Dessa fyra partier är fyra av de fem partier som förlorade i helgens val. Totalt gick dessa fyra «liberalt borgerliga» partier back med 16 mandat i riksdagsvalet 2022. Vinnarna i valet är istället högerextremismen i form av Sverigedemokraterna som vann 11 mandat och de två Rödgröna partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet som vann 9 mandat. Det förtjänar att påpekas att Sverigedemokraterna deklarerat att «liberalismen» är partiets huvudfiende.

Vad svenska folket röstat för är en förändring i riktning «högerpolitik och främlingsfientlighet». Det ska nu bli spännande att se hur de tre förlorarna i form av Ulf, Ebba och Johan ska kunna hålla en vinnare i form av Jimmie under kontroll. Uppenbart är att det handlar om hårda tag.

- "De som öppet går emot partilinjen kommer att mötas av kallt stål." Det är det besked liberaler som är tveksamma till att följa med in i en Brunblå sörja möts av. I Södertälje har Kristdemokraterna redan petat gruppledaren för fullmäktigegruppen sedan han deklarerat att han inte vill att KD går in i samarbete med Sverigedemokraterna. Det är hårda tag som gäller för att inte riskera Makten för Ulf och Ebba.

Ulf Kristerssons löfte - Avveckla välfärdsstaten

Jag ser dessutom att SD:s talman Björn Söder är orolig för den svenska demokratin. Ni vet han som inte tyckte att samer och judar var svenskar! Sedan Magdalena Andersson meddelat att hon avgår, men står öppen för samtal med Ulf Kristersson om förhandlingarna med SD inte går så bra så blev Björn Söder orolig: - "Sossarna försöker in i det sista att klamra sig fast vid makten. Nu öppnar Magdalena Andersson dörren för att samarbeta med Moderaterna. Allt för makten!" Björn Söder är orolig för att Magdalena Andersson inte ska lämna ifrån sig nycklarna till Rosenbad. Jag är också orolig - för Björn Söder!

Och så något helt annat. Jag ser att Cykelfrämjandet har utsett Helsingborg till den stad som under fjolåret satsade mest på cyklisterna. I snitt satsade de svenska kommunerna hela 296 kronor per innevånare på cyklisterna. Vi ska vara glada att kommunerna inte slösar med skattepengarna! Eller hur vi nu ska tolka detta? Vi kan i varje fall glädjas åt att enligt en undersökning gjord i Örebro, Eskilstuna, Linköping och Norrköping vill 7 av 10 ha färre bilar och bättre plats för gående och cyklande i städernas centrum. Har ni noterat det kära politiker?

Inga kommentarer: