torsdag 22 september 2022

Internationella Fredsdagen

» Bilfria dagen.

Igår var det Internationella Fredsdagen. Det hade ju verkligen varit på sin plats att uppmärksamma detta på Sven Tycker just igår. Men, det kändes väldigt opassande att uppmärksamma Internationella Fredsdagen samma dag som vi blev ännu mer införstådda med hur paniken sprider sig i Kreml. Igår stod det klart att Putins Ryssland behöver mer kanonmat till fiaskot i Ukraina. Nu ska 300.000 f.d. soldater tydligen mobiliseras för att snabbutbildas och sedan skickas till Ukraina. Samtidigt hotar Putin ännu en gång med kärnvapen. Ett hot som jag tidigare inte tagit på allvar, men nu står det allt mer klart att Putin och ledargarnityret i Moskva tappat kontakten med verkligheten och totalt förlorat fotfästet. Något som kan få hotade despoter att ta till vansinniga åtgärder.

Låt oss istället uppmärksamma att det idag är Bilfria dagen. Skapad för att uppmärksamma att vi faktiskt skulle klara oss riktigt bra med betydligt färre bilar. Tyvärr går utvecklingen på många områden i rakt motsatt riktning. Våra rikspolitiker verkar nästan vara rörande eniga om att det måste bli billigare att ta bilen. Tyvärr verkar man också nästan eniga om att samtidigt göra utsläppen från bilarna skadligare genom att mer eller mindre slopa kravet på att göra bensinen mindre skadlig för vårt klimat.

Runt om i vårt land satsas istället stort på att underlätta för bilismen. Jag har flera gånger nämnt grannkommunen Ängelholms planer på att dra in mer bilar i centrum genom en ny infart som raserar ett stort fridfullt grönområde. Och tvingar fram rivandet av en kulturhistoriskt viktig gammal järnvägsbro, den s.k. Pyttebron. Denna och grönområdet ska ersättas av en stor bilinfart för att underlätta för fler bilar i centrum. Situationen är den samma på många håll i landet. Underlätta för bilarna att komma fram och parkera. Effekten blir att fler tar bilen och så är det fullt igen.

Samtidigt gör man inte så mycket för att locka oss att resa på annat sätt. Vi ska sänka priserna på bensinen så att inte bilisterna drabbas så hårt. Samtidigt visar statistiken att biljettpriserna i kollektivtrafiken (sett i ett lite längre perspektiv) har ökat MER än bensinpriserna. Men några tankar på att radikalt sänka priserna inom kollektivtrafiken finns inte. Vänsterpartiet har krävt detta, men nästan alla partier tycker att det är viktigare att underlätta för bilismen. Idag är det alltså Bilfria dagen för att uppmärksamma detta.

Ett skånskt Pågatåg
Istället så snarast bestraffar man de som väljer att resa kollektivt med att göra detta allt mer osäkert. Jag är fortfarande upprörd över Skånetrafikens / Arrivas / Trafikverkets fadäs igår när min hustru skulle ta tåget hem från jobbet. Bakgrunden är att man just nu håller på att bygga ut järnvägen mellan Lund och Malmö från 2 till 4 spår. Det innebär att man ibland måste stänga trafiken helt för att göra olika jobb. Så är det denna veckan och till onsdag nästa vecka. Persontrafiken är i stort sett ersatt med bussar i skyttetrafik. Men godstågen kör en annan väg. Denna andra vägen passerar Åstorp och gör att det på sträckan Åstorp-Hässleholm inte finns plats för alla tåg på denna enkelspåriga bana som redan normalt är överbelastad. De Pågatåg som går en gång i timmen Helsingborg - Åstorp - Hässleholm är helt enkelt under 10 dagar inställda mellan Åstorp-Hässleholm. Resenärerna får istället åka med de Pågatåg som kör Helsingborg - Hässleholm - Kristianstad under rusningstid. Under resten av dagen får vi istället resa med ersättningsbussar på sträckan.

Min hustru pendlar mellan Kvidinge - Åstorp och vi hade noga kollat upp så att de Pågatåg som kör Åstorp - Hässleholm - Kristianstad skulle stanna i Kvidinge. Det gör dom nämligen inte normalt. Dom andra stationerna, Klippan - Perstorp - Tyringe stannar man alltid på. Men Kvidinge kör man förbi. Men nu skulle man stanna i Kvidinge. Min hustru är alltså snällt redo tillsammans med en ganska stor grupp i Kvidinge i god tid till 15:34 när tåget ska komma. Det är skyltat på perrongen. Men när tåget kommer susar det bara förbi i full fart. Och där står en grupp människor och gapar och ruskar på huvudena. Tandläkartider ryker åt skogen osv. På tåget stod säkert några redo vid dörrarna för att gå av bara för att konstatera att dom hamnade i Åstorp istället.

Ett telefonsamtal till Skånetrafikens kundtjänst resulterade bara i ett beklagande. Tåget missade tydligen att stanna! Inget annat än att beklaga och hänvisa till nästa tåg om en timme. Stannar det, kan ni garantera detta? Nä, men det SKA stanna! Jag kan komplettera med att nästa tåg faktiskt stannade och hämtade upp alla passagerare som stått som levande frågetecken i en timme plus några nytillkommande.

Men får ett sådant agerande människor att ta tåget nästa gång? Eller dom kanske väljer att ta bilen istället för säkerhetsskull? Det kan finnas anledning att fundera över den frågan idag på Bilfria dagen. Jag hoppas att man på Skånetrafiken, Arriva och Trafikverket i varje fall funderar på hur man gör för att undvika fler blamager av den här typen. Själv hoppas jag att det fungerar idag när min hustru ska åka hem. Idag är det lite senare, det är faktiskt sista tåget för dagen som ska stanna. Sedan är det ersättningsbussar som gäller resten av kvällen. Senaste gången (för bara en dryg vecka sedan) när det utlovades ersättningsbussar av Skånetrafiken pga inställda tåg så kom det aldrig någon buss till Kvidinge.

Kort sagt. Förtroendet är rubbat. Rejält rubbat!

Skånes Järnvägsnät

Skånes järnvägsnät

Inga kommentarer: