måndag 5 september 2022

Mer om lögnarna

» SD + M + KD + L ska skämmas.

De svenska kärnkraftskramande partierna i den Brunblå sörjan fortsätter sin direkt lögnaktiga kampanj med att försöka lura till sig röster genom att skylla höga priser på el i Sverige på att regeringen tvingat kraftbolagen att lägga ner kärnkraft i Sverige. För det första så är den nedläggning av kärnkraft som skett i Sverige dels en följd av att vi haft en folkomröstning om nedläggning av kärnkraft som gav klartecken till nedläggning av kärnkraften. Nedläggningen av kärnkraften i Barsebäck är också en följd av att aggregaten var totalt korkat placerade. Övriga aggregat som lagts ner är gjort på rent företagsekonomiska kalkyler. Det handlade om de äldsta aggregaten som skulle kostat enorma summor att renovera och modernisera. Dom hade blivit rena förlustaffärerna för kraftbolagen.

Att vi har höga elpriser i Sverige pga elbrist är också en direkt lögn. Sverige har ett stort överskott på el. Vi är idag Europas största exportör av elström. Detta sedan det mycket större Frankrike fått enorma problem med sin kärnkraft och gått från att vara Europas största elexportör till att tvingas importera el.

De höga elpriserna på elström beror direkt på ett korkat sätt att sätta priset. Allt ska ju marknadsutsättas. När det gäller elström så köps och säljs denna på en form av auktion. Där köpare och säljare får leka auktion. Det korkade är att när sedan priset ska fastställas, så sätts allt pris enligt det högsta budet. Eftersom el producerad med naturgas blivit enormt dyr efter kraftigt minskade leveranser från Ryssland som fått priset på naturgas att skena så är det priset på el producerad med naturgas som styr priset på all el. Även den billiga el som produceras av vattenkraft, vindkraft eller solpaneler.

Låt oss göra ett antagande. På en auktionsfirma ska 5 kaffekoppar säljas. Dessa säljs var för sig. På den första blir priset efter budgivning 10 kronor. För den andra blev priset 16 kronor. För den tredje blev priset 22 kronor. För den fjärde blir priset 31 kronor. När den femte och sista koppen kommer upp har det blivit panik bland de som måste ha en kopp så priset för den femte koppen skenar och blir 118 kronor. Då bestäms det att alla fem kopparna ska kosta 118 kronor. Ungefär så fungerar prissättningen på elström. Håll med om att det är korkat!

Lösningen är naturligtvis att sluta med dessa dumheter. Att sätta priset på annat sätt. Kanske skulle någon form av planhushållning istället för den extrema marknadsekonomin vara en god idé?

Hur som helst så är faktiskt priserna på el i Sverige låga jämfört med våra grannar. Elpriserna i Finland och Norge ligger högre. Norge har precis som Sverige olika elprisområden. Skillnaden är att elpriset ligger högre i Norge än i Sverige. Går vi ner i Europa är priserna ännu mycket högre. 2-3 gånger så höga priser. Om nu våra partier i den Brunblå sörjan tror att den svenska regeringen har så stor makt att påverka priset så ska vi istället vara tacksamma för den regering vi har. Vi har låga priser på el. Ta en koll på bilden här under som är en ögonblicksbild av elpriset i Europeiska länder. Vi har dyr el, men vi har billig el jämfört med andra länder. Var tacksam för att du lever i Sverige!

De låga svenska elpriserna på en karfta

Inga kommentarer: