fredag 2 september 2022

Förvånande nyheter

» Som säger en hel del om verkligheten.

1.  Elpriserna skenar och som lösning på detta lovar Ebba Busch (med instämmande av Ulf Kristersson) att bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Allt inom synhåll från Danmarks huvudstad København. Hon lovar att det ska stå klart om 10 år. Tänk vad vi har att se fram emot, priset på el kanske sjunker om 10 år! Jag tror snarast att vi ska göra något åt sättet som priset sätts på. Ett system som är skapat för att priset ska bli så högt som möjligt. Eftersom priset på el i Tyskland i dag är 3-4 gånger så högt som i Sydsverige så får vi leva med extrema elpriset tills man gör något åt marknadstänkandet och elprisområdena. För övrigt har moderatstyrda kommuner i Skåne stoppat vindkraft som motsvarar två kärnkraftsaggregat.

Sven Tycker - Färdiga åsikter
2.  Krisen inom den svenska borgerligheten är akut. Ulf Kristersson slåss för sin existens som partiledare samtidigt som avhoppen från supportpartierna sprider sig av ren rädsla för inflytandet från Sverigedemokraterna. Nu senast såg jag att den gamla Folkpartiledaren Bengt Wästerberg deklarerat att han ska rösta på Centerpartiet och inte Johan Pehrsons Liberalerna. Deras vägval skrämmer honom.

3.  Det händer att jag undrar lite över det svenska ekonomiska undret. De snabba vinsterna från de snabbt växande jättarna på marknaden uteblir. Hur mycket av ett under är egentligen Spotify? Det har väl inte gett något överskott än så länge utan bara ständiga förluster. De svenska nätläkarna växer snabbt. Fast det går visst inte så bra att balansera utgifterna med inkomster! En marknad som däremot växer och frodas verkar vara de vinstmaximerande friskolorna. Dom går bra med våra skattepengar. Fast det är kanske inte så konstigt. Jag såg att medan lärartätheten ökar så smått bland de kommunala skolorna så minskar lärartätheten bland friskolorna. Lägg till att andelen behöriga lärare är klart färre än i den kommunala skolorna så kanske vi förstår att det går med vinst med våra skattepengar. Men det värsta exemplet är väl Klarna bank. Bolaget gör en förlust på 40 miljoner kronor - om dagen! Man plockade in 8,5 miljarder i somras för att rädda likviditeten. Men pengarna är snart slut.

4.  Jag såg att bensinpriset satt nytt rekord. Det är alltså idag lägre än det varit någon gång sedan i februari i år. Jag undrar om Jimmie Åkesson fortfarande ska använda skattepengar för att kraftigt subventionera bensinpriset. Eller han kanske kan använda de planerade pengarna till att subventionera priserna i kollektivtrafiken. Dom har ökat mer än bensinpriserna. Men jag tvivlar! Visst är det spännande att varje höjning får mer publicitet än varje sänkning av priset på en marknad som leker jojo.

5.  Det är nu exakt 83 år sedan Nazityskland invaderade Polen. Polen begär nu ersättning med motsvarande 14.000 miljarder kronor för kostnader för att återuppbygga landet. Samtidigt arrangerade en av SD:s anställda på riksdagskansliet en fest för att fira Nazitysklands invasion av Polen. Jag förstår att SD:s partiledare för inte så länge sedan hade svårt för att välja mellan Biden och Putin. Sverigedemokraterna ÄR ett säkerhetsproblem!

6.  SD fortsätter sin kamp mot att hindra människor som tvingas fly sitt land. Senaste kravet innebär bland annat att personer som tvingas lämna sitt land pga t.ex. homosexualitet eller att man konverterat till t.ex. kristendom ska inte kunna söka asyl i Sverige. Dom har ju själva "valt" att sätta sig i den situationen! Inte ens Ebba Busch och Ulf Kristersson håller med. Men dom får väl ge sig sedan för att kunna få Makten i vårt stolta fosterland.

7.  Jag såg att Vänsterpartiet anmält de partier som var villiga att fuska med privata bidrag till partiet. Det var bara Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet som vägrade fiffla när Kalla Fakta ringde. Socialdemokraterna och Liberalerna hade i varje fall moral att låta den som hade ansvar för fiffelerbjudandet gå. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna verkar dock inte ens skämmas. Det är nog bra att Kammarkollegiet tar en titt på fifflande partiers moral.

8.  Slutligen ser jag att även EU med flera nu verkar köpa det Vänsterpartiet kallade "Sverigepriser" på elströmmen för att komma tillrätta med de vansinniga priserna. Det går i princip ut på att priset (i Sverige då) ska sättas efter vad det kostar att producera el i Sverige. Inte efter vad det kostar att producera el i Tyskland med gas enligt dagens Putinpriser. Det är synd om elkonsumenter i södra Sverige. Frågan är hur synd det är om elkonsumenterna nere i Europa där priset i Tyskland ligger 3-4 gånger så högt som i Sydsverige.

Inga kommentarer: