torsdag 15 september 2022

» Och andra förlorare jublar och ska bilda regering.

Nu är väl i princip valresultatet klart. Tre partier kan kallas för vinnare: Sverigedemokraterna +11 mandat, Socialdemokraterna +7 mandat och Miljöpartiet +2 mandat. Men de övriga fem partierna är valets förlorare. Och det är alltså bland dessa fem förlorare vi nu hittar regeringsbildarna. Centern -7 mandat, Liberalerna -4 mandat, Vänsterpartiet -4 mandat, Kristdemokraterna -3 mandat och Moderaterna -2 mandat är alltså alla förlorare.

En förlorare har dragit sina slutsater. Annie Lööf avgår som partiledare. Men, en annan förlorare siktar nu in sig på att bli statsminister i Sverige. Det ska bli spännande att följa hur Ulf Kristersson och Ebba Busch ska få ihop en regering och få ihop en budget som accepteras både av de mest kritiska inom förlorarna Liberalerna och de ivrigaste inom vinnaren Sverigedemokraterna.

Vår nya styrande Brunblå sörja
Även om Ulf Kristersson alltså jublar nu på riksnivå är tonerna inom Moderaterna på många håll i landet långt mindre positiva. Det är många kommuner och regioner där troligtvis Moderaterna får finna sig i att lämna ifrån sig makten. I Stockholm ser det ut att bli maktskifte till förmån för ett rödare styre som sätter stopp för det moderata skyltfönstret med försnillande av kommuninnevånarnas tillgångar. I Göteborg är det väl lite mer oklart. I Malmö har det Rödgröna styret stärkt sina ställningar samtidigt som faktiskt Sverigedemokraterna har tappat rejält i Malmö.

Här i min hemkommun Åstorp är det egentligen inte så stora förändringar. Den styrande minoriteten är fortfarande största blocket med 12 mandat (-1 mandat). Det är Centern som tappat ett mandat. Samarbetet består av S + C + V. Tidigare fanns det två oppositionsblock med vardera 9 mandat. Åstorpsalliansen med M + L + KD och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har ökat till 10 mandat medan Åstorpsalliansen har oförändrat 9 mandat. Däremot har L tappat ett mandat och M ökat ett mandat. Om det blir några förändringar i samarbetena eller inte får de närmaste dagarna utvisa.

Jag ska erkänna att det faktiskt finns EN fördel med valutslaget. Nu kan VI ta över rollen som den som klagar på allt, och skyller allt på den sittande regeringen. Även om utvecklingen i Sverige är bättre än i våra grannländer så är det ändå allt regeringens fel att det går åt fel håll. Även om utvecklingen går i positiv riktning på 8 av 10 områden så kan vi koncentrera oss på att skylla regeringen för allt som händer inom de andra områdena. Tänk så kul det ska bli att få gnälla på allt. ALLT! Jag gnuggar händerna!

Men, naturligtvis oroas jag främst. Det är uppenbart att Mr Erdogan of Turkey vädrar morgonluft. Nu ska han få som han vill. Det är uppenbart att han inte förväntar sig att en ny Brunblå regering kommer att ta ställning för demokrati enligt svensk tolkning utan göra som Turkiet kräver för ett svenskt NATO-medlemskap.

Synen på demokrati och yttrandefrihet från Sverigedemokratiskt håll har i dagarna avslöjats rejält. Tydligast är talmannen Björn Söders reaktion på att det framförs kritik mot SD:s politik i en debatt i SVT. Att det var i en debatt som Willy Silberstein som är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism framförde sin kritik mot SD men blev emotsagd av hans motdebattör har ingen betydelse. Nu ska det banne mig inte få framföras kritik mot SD i SVT:
- "Public Service ska banne mig reformeras i grunden"
Eller varför inte SD:s stabschef Linus Bylunds:
- "Journalistrugby"
eller:
- "Journalistkåren denna nations fiender"
eller varför inte SD-politikern som tyckte:
- "En bra journalist är en död journalist"
Exemplen är många. Nåde den journalist som yttrar sig kritiskt mot SD under kommande år. Nu banne mig ska det hända saker!

Inga kommentarer: