fredag 9 september 2022

Succén som kan bli katastrof

» Liberalernas SD-sväng skapar bekymmer.

Johan Pehrsons allt mer öppna acceptans av Sverigedemokraterna skapar förvecklingar inom det Liberala partiet. Allt fler blir rädda för vad Liberalernas högergir in i den sverigedemokratiska fållan egentligen ska innebära. Från början sågs nog Liberalerna som lite av en garanti för att ett Blåbrunt block skulle hålla Sverigedemokraterna på avstånd. Men, ju närmare valdagen vi har kommit, desto tydligen står det klart att Johan Pehrson och Liberalernas löften om att hålla Sverigedemokraterna utanför är lika lite värda som Ulf Kristersson och Moderaternas tidigare liknande löften. Dom löftena till överlevande från Förintelsen som Hédi Fried och löften till andra var inte värda priset på det minneskort som löftena var inspelade på. Idag står det allt mer klart att Moderaterna under Ulf Kristersson och Kristdemokraterna under Ebba Busch istället har utvecklas till försvarare av Sverigedemokraterna och fullt villiga att kompromissa bort vilken anständighet som helst för att hålla Sverigedemokraterna under Jimmie Åkesson glada och lugna. Och, det står allt mer klart, att Liberalerna under Johan Pehrson förbereder samma löftesbrott.

Den nya Brunblå sörjan
Allt fler framträdande Liberaler deklarerar öppet att man inte vill vara med längre. Man tänker inte lägga sin röst på Liberalerna eftersom det står allt mer klart att detta blir en röst på ett Brunblått alternativ med mycket starkt inflytande från Sverigedemokraterna. Man konstaterar helt enkelt att Magdalena Andersson är ett mindre dåligt alternativ än Jimmie Åkesson. Man väljer därför att rösta på Centerpartiet som ett liberalt alternativt men en röst på Centerpartiet ska ses som en röst MOT det Brunblå alternativ som innehåller Sverigedumokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och kanske Liberalerna.

Den gamla folkpartiledaren Bengt Westerberg gick redan för flera veckor sedan ut med att han INTE tänkte rösta på sitt eget parti Liberalerna. Han skulle rösta på Centerpartiet, en röst som ska ses som en röst EMOT ett Brunblått alternativ vars politik dikteras av Sverigedemokraterna.

I gårdagens Dagens Nyheter deklarerade Hanne Kjöller i tidningens ledare att hon nu bestämt sig för att rösta på Centerpartiet. Hon har helt enkelt blivit rädd för att en röst på Liberalerna faktiskt i praktiken innebär en röst på Sverigedemokraterna. De andra partierna i detta Brunblå block kommer inte att kunna tygla Sverigedemokraterna. Hennes röst ska helt enkelt ses som en röst EMOT detta alternativ. Hellre Magdalena Andersson än Jimmie Åkesson.

Väljarundersökningarna som görs visar tydligt att det just nu går en ström av väljare från Liberalerna till Centerpartiet. Liberalt sinnade väljare tror helt enkelt inte längre på att Johan Pehrson och Liberalerna är ett trovärdigt alternativ för att hålla Sverigedemokraterna stången i ett Brunblått samarbete. Det börjar bli uppenbart att det börjar bli panik inom Liberalerna.

Skulle samma tankar komma upp hos moderata stödröstare som valt att välja Liberalerna för att rädda partiet kvar i Riksdagen samtidigt som man hoppas på att Liberalerna ska utgöra en bromskloss för Moderaternas och Kristdemokraternas anpassning till Sverigedemokraterna. Om denna bromskloss inte längre är någon bromskloss samtidigt som Moderaterna hotas med att inte ens bli största parti i det Brunblå blocket får nog både en och annan av de moderaterna som valt att stödrösta på Liberalerna till att återvända till Moderaterna.

Jag såg att Dagens ETC avslöjat att Moderaterna faktiskt köpt utrymme som gör att om man sökte på Hédi Fried på Google så hamnar en artikel från 2019 med Ulf Kristerssons löfte till henne i topp. Som att det fortfarande skulle gälla. När det i själva verket är ett av Ulf Kristerssons många lögner. När Moderaterna kontaktas så skyller man på att det berodde på en enskild medarbetare. Annonsen har plockats bort... Det påminner om alla sverigedemokrater som avslöjas. Bara enskilda...

Kan man hoppas!

Läs:
Därför röstar jag på Centerpartiet – intervju med Bengt Westerberg. - Liberal Debatt
Därför har jag ändrat mig – partierna klarar inte att tygla SD. - Hanne Kjöller i Dagens Nyheter
Liberaler byter till Lööf på grund av SD: En smärta. - Dagens Nyheter
Politikerna som vill utrota muslimer – hyllar nazister. - Expressen
Nu är jag rädd. - Börje R P Carlsson Magasin Para§raf
M köpte annons med Hédi Fried – Judisk ungdom: Smaklöst. - Dagens ETC
Moderaterna använder Hédi Fried i annonser på Google – skyller på enskild medarbetare. - Resumé

Inga kommentarer: