tisdag 27 september 2022

Kommunval klart

» Fast inget är klart.

Kanske är det dags att konstatera att det tydligen finns ett färdigt resultat för kommunvalet här i min hemkommun Åstorp. Däremot är det inte klart hur kommunen ska styras under de kommande fyra åren. På den punkten får vi vänta lite till på besked. Hur som helst, så här blev tydligen det officiella resultatet:

Sverigedemokraterna 2.845 röster - 10 mandat
Socialdemokraterna 2.601 röster - 10 mandat
Moderaterna 1.811 röster - 7 mandat
Centerpartiet 371 röster - 1 mandat
Kristdemokraterna 349 röster - 1 mandat
Liberalerna 322 röster - 1 mandat
Vänsterpartiet 313 röster - 1 mandat
Medborgerlig samling 104 röster
Miljöpartiet 62 röster
Partiet Nyans 22 röster
Feministiskt Initiativ 5 röster
Mitt Sverige 3 röster
Knapptryckarna 2 röster
Alternativ för Sverige 1 röst
Enhet 1 röst

De senaste fyra åren har Åstorp styrts av en minoritet bestående av S+C+V som haft sammanlagt 13 mandat med två olika lika stora oppositionsgrupper med Åstorpsalliansen med 9 mandat bestående av M+L+Kd och med Sverigedemokraterna som också hade 9 mandat. De förändringar som skett är att Liberalerna och Centern tappat vardera ett mandat medan Moderaterna och Sverigedemokraterna ökat med vardera ett mandat. Det här innebär att det fortfarande inte finns något block med majoritet.

Som jag förstår det så förhandlar fortfarande Moderaterna och Sverigedemokraterna om ett eventuellt samarbete. Ett samarbete som i så fall skulle få en majoritet. Men hur dessa diskussioner går har jag ingen aning om. Men man kan ju "befara" att det är krångligt. Sverigedemokraterna är ju nu ensamma större än de tre partierna i det borgerliga blocket. Man kan ju tänka att man "kräver" att man får tillsätta kommunalråd. Det skulle för Moderaterna innebära att man går ifrån att ha haft ett oppositionsråd på halvtid till att inte något kommunalråd alls.

Centern har deklarerat att dom hoppar av samarbetet med S+V och vill vara ensamma, utanför något block. Man vill väl helt enkelt slicka såren och försöka visa sina väljare att man är ett eget parti och inte bara ett "bihang" till Socialdemokraterna. Men, även om Centern istället skulle ansluta sig till sina borgerliga kollegor blir detta fortfarande inte största block. Men man blir i varje fall tillsammans lika stora som Sverigedemokraterna. Fast S+V är fortfarande större.

Enda sättet att få ihop ett majoritetsblock är samarbete Sd+M eller S+M. Alla andra konstellationer är minoriteter. Jag utesluter S+Sd. Socialdemokraterna har förklarat att man som del av det största blocket accepterar att fortsätta i minoritet, om det inte går att få ihop någon majoritetslösning. Intressant är också att se hur Kd och L ska ställa sig med ett samarbete mellan M och Sd. Vad händer med Liberalerna om dom hoppar in som en del av ett Brunblått samarbete i Åstorp. Partiet var en av detta valets förlorare. Hur reagerar kvarvarande väljare på att partiet hjälper till att sätta Sverigedemokraterna i Makten.

Hur som helst har vi nästan en månad på oss. Det var fullmäktigemöte igår och nästa blir den 24 oktober. DÅ måste man ha kommit överens. Jag har mina tvivel.

För övrigt kan vi notera att jag fick totalt 13 personröster. Ska man tolka detta som ett bevis på otur?

Vänsterpartiet i Åstorp

Vänsterpartiet i Åstorp

Inga kommentarer: