torsdag 8 september 2022

Politikerna borde skämmas

» Den viktigaste frågan tas inte på allvar.

Den här sommaren är den varmaste som någonsin uppmätts i Europa berättar EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus. Augusti satte nytt värmerekord med 0,4 grader varmare än förra rekordet - 2021. Även globalt satte värmen rekord. Temperaturen låg 0,3 grader över genomsnitt för perioden 1991-2020.

Extrema väder sätter nya rekord runt om på vårt klot. Naturkatastroferna avlöser varandra. Vad gör världens politiker? Ja, inte mycket.

I Sverige anser vad som ser ut att kunna bli Sveriges näst största parti att klimathotet bara är trams. Ledande sverigedemokrater gör det ena skandalösa uttalandet efter varandra. Enda undantagen är när man istället yttrar sig rasistiskt eller ger utlopp för sina nasseinfluerade tankar. Detta medan Ulf Kristersson och hans Moderaterna håller inne med all kritik för att inte riskera stödet från SD.

Ett konkret förslag som kan göra en insats är Vänsterpartiets krav på att halvera biljettpriserna i kollektivtrafiken. Sluta sedan med att subventionera flyget!

Men vi avslutar med något helt annat, och då med positiva besked. Det verkar som om högerstyret i Stockholm är på väg att få respass. Moderaternas skyltfönster har gått sönder. Det Blågröna styret har tappat sin majoritet.

Socialdemokraterna 27,6% (+5,3)
Moderaterna 16,5% (-4,4)
Vänsterpartiet 15,8% (+2,8)
Sverigedemokraterna 9,7% (+1,7)
Liberalerna 9,3% (-0,8)
Centerpartiet 6,3% (-1,6)
Miljöpartiet 4,5% (-2,7)
Kristdemokraterna 4,5% (-0,6)
Feministiskt Initiativ 1,2% (-2,1)

Det vill säga minus för alla partier i nuvarande styre. Miljöpartiet verkar straffas för att man 2018 bytte sida till den Blå sidan. S+V är ensamma klart större än de fyra Borgerliga partierna (43,4 - 36,7). Inte ens om Mp står kvar i det borgerliga lägret kan man bli större än S+V. Om Mp byter sida igen skulle en Rödgrön majoritet kunna skapas. Taskigt för det moderata skyltfönstret. Inte ens om man plockar in Sd i famnen får man majoritet.

Läs:
Rekordvarm sommar i Europa. - Aftonbladet
Granskning: Vilka partier i Skåne lovar mest för miljön? - Naturskyddsföreningen
Fick fråga om att ta tåg istället för privatjet – gapskrattade. - Sveriges Radio
Tolv frågor om teknik – här är partiernas svar. - Ny Teknik
V: Halvera biljettpriset för kollektivtrafik. - Aftonbladet
Ras för det blågröna styret i Stockholm. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: