måndag 26 september 2022

Kampen om talmansposten

» Spottad i ansiktet.

Så har då äntligen valet av talman och de olika vice talmännen genomförts i den nya riksdagen. Varför sådant ståhej om valet? Faktum är att talmannen faktiskt är den högsta posten i rang som vi väljer i vårt land. Hen står över statsminister osv. Den enda som står över talmannen är en person som inte väljs i någon form av demokrati utan det handlar om ren avel. Allra högst i rang i vårt land står nämligen Knugen. Men det är ju en post som utses utom all form av demokratisk kontroll, varför talmannen är den högsta demokratiska posten i landet.

Därav allt ståhej. Det är en post som har en viktig funktion när det gäller den svenska demokratin och som också är oerhört viktig som representant för Sverige. Det kan inte vara vem som helst!

Talmannens ordförandeklubba
Efter mycken tankemöda och diskussion har nu vår nyvalda riksdag utsett vår nya talman. Och det blev inget nytt! Moderaten Andreas Norlén valdes helt enkelt om som talman. Något som uppenbarligen gjort sverigedemokraten Björn Söder ytterst upprörd. Han känner sig tydligen förrådd av sina "kollegor" inom den Brunblå sörjan. Enligt flera uppgifter är Björn Söder "rasande" över att ha blivit förbigången

Björn Söder är alltså ”rasande” och säger att de övriga blåbruna ”har spottat honom i ansiktet”. Vad det handlar om är att de mer logiskt tänkande inom den Brunblå sörjan insett att det aldrig skulle gå att få Björn Söder vald till talman. Omröstningen hade blivit en dold omröstning och ett tillräckligt stort antal främst liberala riksdagsledamöter skulle aldrig ha röstat på Björn Söder. Alltså blev förhandlingsresultatet inom den Brunblå sörjan till slut det att man gemensamt nominerade Andreas Norlén som sedan kunde väljas utan någon omröstning. Som ersättning har Sverigedemokraterna fått mängder med platser i riksdagens olika utskott. Man nominerade sedan istället sverigedemokraten Julia Kronlid som kompensation till andre vice talman. Björn Söder är som sagt "rasande" och känner att han har blivit "spottad i ansiktet". Men det ska ha ta i sin egen partigrupp senare. Det får vi leva med.

Till vice talman valdes socialdemokraten Kenneth G Forslund utan några problem. Men även Julia Kronlid stötte på problem vid valet som andre vice. Ett antal inom den Brunblå sörjan (ska vi gissa på kritiska liberaler) röstade inte för henne så hon lyckades inte skramla ihop de 176 röster som den Brunblå sörjan förfogar över. Hon fick bara 173 röster och kunde inte väljas i en första omröstning. Men Liberalerna förnekar att någon från den liberala gruppen har frångått partilinjen. Så den enda rimliga förklaringen är ju då att det var så många nya inkompetenta riksdagsledamöter på den Brunblå sidan som inte ens visste hur dom skulle göra för att rösta "rätt"! Kanske Björn Söder i ren ilska valde att inte rösta "rätt"? I en andra omröstning valdes Julia Kronlid då det denna gången bara krävdes en majoritet av de närvarande.

Fortsättning följer!

Inga kommentarer: