måndag 12 september 2022

Så kan det gå

» När inte haspen är på.

Även om det inte är färdigt, så utgår jag ifrån att inget radikalt kommer att ändras när de sista rösterna har räknats färdigt i årets val. Alltså kan vi vara ganska övertygade om att Ulf Kristersson kommer att få ett erbjudande av talmannen om att få försöka bilda en regering. Eller kanske det är Jimmie Åkesson som ska ha erbjudandet? Moderaterna har ju gjort ett uselt val. Bland de sämsta på 40 år och det är väl lika länge sedan som Moderaterna inte ens var näst största parti i Sverige.

Hur som helst kommer vårt land nu i varje fall med största sannolikhet att ledas av synen att de friska, framgångsrika och förmögna skall premieras medan sjuka, funktionshindrad och andra svaga grupper ska straffas och förödmjukas i sann Moderat anda. Vi ska också delas upp i ett vi och dom i sann sverigedemokratisk anda. Jag försökte hitta på någon lämplig elakhet när det gällde Liberalerna och Kristdemokraterna också, men det blev inte så lätt. Vad står dom för?

Vårt nya regeringsunderlag - Den Brunblå sörjan
Hur som helst finns det de som gläds. I Ryssland är man uppenbart nöjda med Sverigedemokraternas framgångar. SD har ju försökt sudda ut de tidigare goda förbindelserna med Moskva. Men i Kreml glömmer man inte de goda kontakterna och stödet innan det blev inopportunt att vara ryssvänlig. I Finland såg jag att man var förundrade över den svenska traditionen där det inte blir det största eller näst största partiet som bildar regering utan det tredje största partiet som dessutom är på kraftig nedgång som nu troligtvis ska bilda regering.

Andra som gläds är tydligen aktieägarna till de kommersiella friskolekoncernerna och de aktienoterade vårdbolagen. Börsen har gått upp, och särskilt just dessa kommersiella företag som lever på våra skattepengar. Fortsatt goda aktieutdelningar är tryggade! Överhuvudtaget är företagarvärlden glad. Jag såg en liten opinionsundersökning som Dagens Industri hade gjort bland företagsledare osv. Moderaterna fick nästan 50% och Sverigedemokraterna var ensamma större än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans. En verklighet som berättar en hel del om vilka som förväntar sig att nu få levererat och tjäna på den kommande Brunblå sörjans styre.

Så som det ser ut nu så är det bara tre partier som visar uppgång från förra valet. Sverigedemokraterna +3,1, Socialdemokraterna +2,2 och Miljöpartiet +0,7%. De andra fem partierna har tappat stöd. Centerpartiet -1,9, Vänsterpartiet -1,3, Liberalerna -0,9, Kristdemokraterna -0,9 och Moderaterna -0,7.

Så här ser resultatet ut när alla ordinarie valdistrikt är räknade och redovisade. Nu tillkommer de flesta utlandsröster, de sista förtidsrösterna och sedan också en del röster som inte godkänts under ordinarie räkning. Mer om hur detta går till efter redovisningen av resultatet än så länge.

Socialdemokraterna 30,5% (+2,2)
Sverigedemokraterna 20,6% (+3,1)
Moderaterna 19,1% (-0,7)
Vänsterpartiet 6,7% (-1,3)
Centerpartiet 6,7% (-1,9)
Kristdemokraterna 5,4% (-0,9)
Miljöpartiet 5,1% (+0,7)
Liberalerna 4,6% (-0,9)

Det framställs i media som om det är alla utlandsröster som ska läggas till. Men så är det inte. Jag är ju valförrättare (ordförande för ett av distrikten i Åstorp). Gårdagen inleddes 06:30 med att jag var på kommunkontoret tillsammans med min vice ordförande och löste ut röstlängd osv. Klockan 01:00 kom jag i säng efter att ha varit på kommunkontoret och redovisat resultat och lämnat över alla röstsedlar. Men mitt distrikt hade alltså hunnit få in två utlandsröster bland de förtidsröster som vi fick. Samtidigt har vi ju ett antal röster som vi inte godkänner av olika anledningar. Det rörde sig om 5-10 i varje val. De flesta av dessa kommer dock Länsstyrelsen att godkänna när man gör den slutliga granskningen. Länsstyrelsen kommer också att ha en hel del av vad som kallas förtidsröster. Det rör sig alltså främst om personer som på valdagen inte röstat i sin vallokal utan av olika anledningar röstat på ställen där man även på valdagen kunde "förtidsrösta". Vi hade ett antal personer som kom och ville rösta, men som inte hade sitt röstkort med sig. Men dom skulle i varje fall inte rösta hos oss kunde vi se. Det var då enklast att hänvisa dessa till kommunkontoret där dom kunde vad vi kallar förtidsrösta.

Nu är det alltså dags för Ulf Kristersson att försöka få ihop en regering. Lycka till!

Inga kommentarer: