lördag 17 september 2022

Fyra lördagstankar

» Gissa vad jag tycker.

1.  En av de slutsatser vi kan göra efter valet är att valdeltagandet sjönk. Varför gjorde det detta? Uppenbart är att det är främst i "fattigare" områden som valdeltagandet är som lägst. Röstberättigade med utländskt påbrå röstar i klart lägre utsträckning. Varför gör dom inte det? Dåligt intresse? Känner sig bortglömda? Det faktum att många inte har rösträtt i riksdagsvalet? Dålig information om valet, var man röstar osv från myndigheterna? Dålig information på olika invandrarspråk? En effekt av dåligt intresse från partierna? En effekt av att man kommer från länder med dålig demokratisk tradition? Jag läste en artikel i dagens Helsingborgs Dagblad där man pratat med människor om varför dom inte röstat. Den mest komiska var mannen som uppenbarligen var förbannad för att han fått fortkörningsböter för att ha kört i "futtiga" 112 km/tim på en sträcka med hastighetsbegränsning 80 km/tim! Kan vi alltså till nästa val se ett lite större intresse från partierna att locka väljare i de "utsatta" områdena? Mer information på olika språk tillgängligt? Fast det finns dom som vill minska valdeltagandet här. Kristdemokraterna har ju krävt att statliga bidrag för översättning till minoritetsspråk ska dras in. Kan du inte tillräckligt bra svenska kan du stanna hemma verkar vara Ebba Buschs filosofi! Sedan tycker jag att kör man mer än 30 km/tim för fort så ska körkortet ryka!

2.  Ulf Kristersson framställs som vinnare i årets val. Jag såg i en sammanställning att valresultatet 2022 för den samlade svenska borgerligheten var det sämsta för dessa partier, eller deras föregångare, sedan rösträttens införande. Aldrig någonsin sedan Sverige införde allmän rösträtt har de borgerliga partierna samlat ett sämre stöd från väljarna. Eller man räknar nu in Sverigedemokraterna i begreppet Borgerligheten?

Dessa liberaler
3.  För några dagar sedan hölls en omröstning i EU-Parlamentet som handlade om utvecklingen i Ungern. En omröstning som resulterade i att EU-Parlamentet nu konstaterade att: - "Ungern är numera en hybridregim med parlamentariskt envälde." Beslutet gick igenom i EU-Parlamentet med röstsiffrorna 433 - 123 medan 28 avstod från att rösta. Av de svenska EU-parlamentarikerna röstade samtliga för resolutionen. Ja, förutom de Sverigedemokratiska ledamöterna naturligtvis. SD-ledamoten Charlie Weimers röstade mot. SD-avhopparen Peter Lundgren, som är partilös, röstade också emot. Men den tredje SD-ledamoten Jessica Stegrud var inte ens närvarande. SD röstade istället för ett motförslag som lagts fram av nazist- och fascistpartier i Tyskland, Frankrike och Italien som Nationell Samling, Alternativ för Tyskland och Lega som istället framställer det som att Ungern är förföljda.

4.  Liberalernas vägval i Sverige har skapat stormvågor i EU-Parlamentet. Liberalernas planerade samröre med Sverigedemokraterna riskerar att resultera i att Liberalerna blir uteslutna ur sin partigrupp i EU-Parlamentet. Partigruppen i EU-parlamentet, Renew Europe, samlar liberala och socialliberala partier och vill inte ha medlemmar som har samröre med högerextrema och rasistiska partier. Det är just den typen av partier som de liberala partierna ser som sina huvudfiender i sina hemländer. Liberalernas EU-Parlamentariker Karin Karlsbro (som personligen är motståndare till Liberalernas samröre med Sverigedemokraterna) och Johan Pehrson försöker skademinimera genom att skriva brev till partigruppen och förklara sig. Men de andra liberala partierna riskerar hamna i en situation där dom inte vill ha som medlem ett parti som samarbetar med huvudfienden. Men, vad är man inte villiga att göra för Makten?

Inga kommentarer: