söndag 4 september 2022

Varför ljuger ni?

» Är det panik?

Jag fick ett blad i brevlådan idag från Moderaterna. Som uppenbarligen börjar få panik.

I bladet fortsätter man sin direkt lögnaktiga kampanj med påståenden om orsaken till höga elpriser och hur underbar kärnkraften är. Om nu de höga elpriserna hade berott på elbrist i Sverige pga nedlagd kärnkraft så skulle det ju vara just Sverige som hade problem med höga elpriser. Verkligheten är ju istället att de svenska elpriserna ligger lägre än nästan alla andra länder i Europa. Våra höga priser beror på att de höga priserna i Europa smittar av sig till Sverige. Inte för att de är höga i just Sverige pga elbrist.

Sverige är fortfarande elexportör. Vi har alltså mer el än vad vi konsumerar. Detta gäller trots att just nu står den stabila och säkra kärnkraften stilla i två av sex reaktorer. Ringhals 4 har skador och kommer att stå stilla i ytterligare tre månader. Dessutom har Forsmark 1 precis stängts ner för planerat underhåll. Men vi fortsätter att kunna exportera el till våra grannländer. DÄR råder elbrist - INTE i Sverige.

Sluta skräpa ner vår miljö moderater
De enormt höga priserna beror direkt på sättet som priset sätts på. På den elbörs som skapats sätts priset efter det högsta priset. Hela börsen är skapt för att trissa upp priset. På marknaden är det idag tysk el från gas som är dyrast. Alltså kostar all el efter vad tysk el från gas kostar. Det är totalt vansinne! Men det är ju så den "fria marknaden" ska fungera tycker man. Tom ansvariga inom EU verkar nu tycka att det nog är ganska korkat.

Lägg till dessa elprisområden som den borgerliga regeringen införde som också har som syfte att trissa upp priserna i delar av landet.

Om det hade varit det Moderaterna kallar "elbrist" som är orsaken till de höga priserna så skulle man mycket snabbt kunnat åtgärda detta. I huvudsak moderatstyrda kommuner i Skåne har sagt Nej till vindkraft i en omfattning som motsvarar nästan 2 kärnkraftsaggregat. Men man har stoppat byggena!

Återigen, elpriserna i södra Sverige är höga, på tok för höga. Men priserna är ännu högre i våra grannländer och nere i Europa. Om det varit "sossarnas" fel så är det att ge den svenska regeringen större makt än den har. Det är marknadstänkets fel!

Vidare hävdar Moderaterna i sitt blad att de kärnkraftsaggregat som lades ner gjorde detta efter beslut av regeringen. Man har uppenbarligen missat den intervju jag igår hänvisade till med Vattenfalls dåvarande styrelseordförande Lars G Nordström. Som återigen påpekar att nedläggningen gjordes av marknadsmässiga skäl. De aggregat som lades ner var de allra äldsta och i sämst skick. Det hade kostat så mycket att rusta upp och modernisera dessa att det inte hade gått att få ekonomi i driften. Men moderata sympatisörer får väl tro mer på Ulf Kristersson än ett styrelseproffs som Lars G Nordström. Han begriper inte, vilket Ulf Kristersson gör? Hahaha!

Vi ska kanske också påminna om att Sverige har haft en folkomröstning om kärnkraftens framtid. Den gav ett tydligt utslag. Kärnkraften skulle avvecklas! Vilket inte har skett.

Slutligen såg jag på annat håll en förklaring till att oljekraftverket i Karlshamn körde igång. Detta berodde INTE på elbrist i Sverige. Det berodde på elbrist i Litauen och Polen och nu var elpriset så högt att det lönade sig att köra igång oljekraftverket.

Ändra sättet man sätter elpriset! Sluta säga stopp för vindkraftverk! Se till att överföringen från norra till södra Sverige kommer igång som planerat. Den har bara kommit upp i 2/3-kapacitet. Men som jag såg någon kommentera detta med. Så går det när man gör en upphandling och väljer billigaste anbud istället för bästa anbud.

Sluta ljug Moderaterna!

Inga kommentarer: