lördag 10 september 2022

I morgon gäller det

» Använd din röst.

I morgon avgörs hur Sverige ska se ut de kommande åren. Alla de väljarundersökningar som publiceras visar på att det kommer att bli jämnt, mycket jämnt. Det är alltså inte så många röster som till slut avgör vem som ska få uppdraget att försöka bilda en regering - Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson? Hur naivt det än kan låta, så är det trots allt din, min och våra vänners röster som kommer att avgöra vem som ska få försöka.

Jag är nämligen också ganska så säker på att oberoende av vilket "block" som får flest röster så återstår det svåra förhandlingar innan det kan bli klart hur den nya regeringen ska se ut. På vilket sätt ska Magdalena Andersson få Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet att enas om någon form av kompromiss om hur regeringen ska se ut och hur budgeten ska se ut. Exakt samma bekymmer har Ulf Kristersson. Hur ska han komma överens med Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna om hur en regering ska se ut och hur en budget ska se ut. Ebba Busch behöver han nog inte vara orolig för. Men hur mycket är en Jimmie Åkesson som troligtvis är större än Ulf Kristersson villig att kompromissa bort? Samtidigt som Johan Pehrson ska acceptera detta?

Låt oss ta en liten titt på Dagens Nyheters senaste väljarundersökning som görs av Ipsos. Där får lite olika konstellationer följande stöd:

Team Magdalena Andersson (S + C + V + MP) 50,6%
Team Ulf Kristersson (SD + M + KD + L) 48,2%
låt oss ta lite andra konstellationer:
Rödgröna (S + V + MP) 42,0%
Högeralliansen (M + C + KD + L) 35,2%
Januaripartierna (S + C + MP + L) 46,8%

Så, gå och rösta! Och rösta Vänster.

Varför ska du rösta Vänster? Jag ska bara två olika argument.

1/ Frågan om människovärde. Sverigedemokraternas uppenbart rasistiska syn på människor där människor är olika värda baserat på ursprung, hudfärg, religion osv står helt i motsats till Vänsterns syn att vi är alla lika mycket värda. Moderaternas syn på "Bidragssamhället" är inget annat än en inställning baserad på att de som tvingas leva på det Moderaterna föraktfullt talar om som "Bidrag" bygger på en tro att alla de som tvingas få olika former av stöd från samhället egentligen bara är lata. Detta står nära mig själv eftersom min yngsta son är född autistisk. Han har inget talspråk och har ofta konstiga idéer för sig. Men jag älskar honom ändå! Han har ingen chans till att få ett förvärvsarbete. Det handlar om att hitta någon form av meningsfull sysselsättning och ett LSS-boende där han trivs. Men, för detta ska han straffas i den moderata världen. Det älskade Jobbskatteavdraget är ju egentligen inget annat än en form av straffbeskattning av sjuka, funktionshindrade osv med tron att då går dom till ett jobb. En straffbeskattning som Moderaterna vill utöka. Valet handlar om tron på människovärde!

Valet handlar också om vårt framtida liv på vår planet. Miljöfrågan! Det är uppenbart att ju längre ut på den högra politiska skalan vi kommer desto mindre intresse för miljöpolitik finns det. Sverigedemokraterna tror inte ens på vetenskapsmännens varningar om klimatkrisen. I den sverigedemokratiska retoriken är det bara trams. Vi behöver inte göra något alls. Inte är det mycket bättre i den moderata och kristdemokratiska retoriken. Vi behöver inte göra något, det löser sig av sig självt? Egentligen är det inte så farligt? Jag skulle inte kunna tänka mig att på något sätt stödja ett politiskt parti som tar så lättvindigt på vår framtid. Jag såg i en artikel en liten förklaring till detta. I en undersökning som gjorts här i Sverige så kan inte svenskar med höga inkomster tänka sig att göra några förändringar i sitt resande för klimatets skull. Däremot är svenskar med lite lägre inkomster inställda på att göra inskränkningar och förändringar.

Gå och rösta - och rösta Vänster för människovärdet och miljöns skull.

Inga kommentarer: