tisdag 13 september 2022

På kommunal nivå

» Lite annorlunda.

Om jag koncentrerade mig på riksdagsvalet igår så tänkte jag faktiskt fundera lite över kommunvalet idag. Fortfarande med förbehållet att allt inte är helt klart än. Vad som är uppenbart är att en hel del röstat olika. Siffrorna i olika kommuner kan skilja en del mellan riksdagsval och kommunval.

Även om det verkar som om Socialdemokraterna misslyckats med att behålla makten på riksnivå så verkar S vinna mark i en del kommuner. Som Stockholm. Att S förlorar makten på riksnivå beror ju inte på att S har förlorat röster utan på att Centern och Vänsterpartiet tappat fler röster än Socialdemokraterna och Miljöpartiet vunnit. Det förtjänar alltså att påpeka att S och MP ökat sina väljarstöd.

Men i kommunerna ser det helt olika ut på olika håll. Så vi tar en titt på min egen kommun, Åstorp.

Sverigedemokraterna 32,7% (+1,6) 11 mandat (+2)
Socialdemokraterna 28,7% (-3,3) 9 mandat (-1)
Moderaterna 20,9% (+2,9) 7 mandat (+1)
Centerpartiet 4,2% (-0,9) 1 mandat (-1)
Kristdemokraterna 4,0% (+0,8) 1 mandat (±0)
Liberalerna 3,7% (-1,2) 1 mandat (-1)
Vänsterpartiet 3,5% (+0,7) 1 mandat (±0)

Vänsterpartiet i Åstorp

Åstorp har tidigare styrts av en minoritet bestående av S + C + V som hade 13 mandat men som alltså nu tappat 2 mandat och har 11 mandat sedan Socialdemokraterna och Centern tappat vardera ett mandat. Sedan har det funnits två lika stora oppositionsgrupper som inte kan enas. Åstorpsalliansen med M + L + KD hade 9 mandat och har detta oförändrat sedan Moderaterna vunnit ett mandat men Liberalerna tappat ett mandat. Sedan finns det också Sverigedemokraterna som hade 9 mandat (samma som Åstorpsalliansen) men nu har ökat till 11 mandat. Sedan är det ju en modifikation eftersom partiet (som vanligt) präglats av avhopp och uteslutningar. På sista tiden har en av platserna innehafts av en partilös avhoppare.

Detta är en oenighet inom Sverigedemokraterna som finns kvar inom partiet. Listan innehöll 15 namn vilket väl nästan gör att man inte kommer att besätta alla ersättarplatser som man får. På listan finns kandidater som inte alls är eniga med den lokala ledningen och som nästan hoppats på färre röster. Att listan innehöll ganska få namn beror nog också på oenigheten. Lite märks detta i att SD i kommunvalet i Åstorp alltså fick 32,7%, men i riksdagsvalet fick SD i Åstorp 38,7%. Alltså 6 procentenheter fler. Det är till stor del en förklaring till Moderaternas uppgång. M gick i riksdagsvalet ner men ökade bra i kommunvalet. Vi kan alltså gissa att en hel del röstat SD i riksdagsvalet men M i kommunvalet.

Det ska bli spännande att se hur vi ska få ihop ett styre här i Åstorp. Av det jag hört är nog intresset inom M för att ta upp ett samarbete med SD lågt. Så det finns fortfarande i princip 3 nästan lika stora block. Kan det bli förändringar i dessa block?

I Åstorp finns det nog ett parti som är rejält missnöjda. Medborgerlig samling! I Åstorp har deras enda kommunala kandidat satsat stort på propaganda och information. Men, man är lååångt ifrån att få ett mandat. Totalt fick det som kallas "Övriga partier" 1,6% i kommunvalet i Åstorp. Men, här döljer sig ju allt från Nordiska Motståndsrörelsen, Skånepartiet, Knapptryckarpartiet, SKP och alla konstiga partier som finns eller som hittats på. I "mitt valdistrikt" var Medborgerlig samling bara en liten del av de "Övriga", en handfull. Alltså måste det ses som ett fiasko!

Inga kommentarer: